Пређи на садржај

Пређи на садржај

Алтернативне терапије — зашто их многи користе

Алтернативне терапије — зашто их многи користе

Алтернативне терапије — зашто их многи користе

АЛТЕРНАТИВНА или комплементарна медицина обухвата широк спектар техника лечења и третмана. Многи од њих спадају у општу категорију, натуропатију, што представља систем лечења са акцентом на употреби природних препарата или физичких средстава како би се побољшало телесно стање и омогућило телу да се са̂мо избори. Прилично велик број ових терапија, које су се вековима користиле, одавно су превазиђене или их савремена медицина игнорише.

На пример, часопис Journal of the American Medical Association од 27. августа 1960, запазио је да је стављање хладних облога на опекотине било „познато старим народима, али изгледа да то лекари и лаици подједнако игноришу. Иако повремена указивања у литератури једнодушно хвале овај облик лечења, он више није у општој употреби. Заиста, већина лекара каже ’то се више не користи‘, премда нико тачно не зна зашто.“

Међутим, недавних деценија конвенционална медицина поново заступа примену хладне воде или хладних облога на опекотине. У издању часописа The Journal of Trauma од септембра 1963, стајало је: „Интересовање за коришћење хладне воде у раној фази лечења опекотина покренуо је извештај Офеигсона и Шулмана из 1959. и 1960. Током прошле године лечили смо пацијенте овом методом; наши клинички резултати су били охрабрујући.“

Лечење хладном водом је релативно безбедно, и сасвим сигурно ублажава бол. Хидротерапија, где се болести на различите начине лече водом, користи се у алтернативној медицини, а сада и савремена медицина признаје разне облике таквог лечења. a

Слично томе, алтернативни терапеути често користе и биљке у лечењу болести. То је био обичај стотинама, чак хиљадама година у неким деловима света. На пример у Индији је употреба биљака била главна потпора медицини. Данас, здравствени стручњаци скоро свугде признају лековиту моћ извесних биљака.

Пажње вредно искуство

Пре отприлике сто година, на Рихарда Вилштетера, који је касније постао студент биохемије биљака, утицало је нешто што се догодило једном његовом блиском пријатељу, десетогодишњем Зепу Швабу. Зепова нога је била веома инфицирана и доктор је рекао да је треба ампутирати како би му спасли живот, али Зепови родитељи су одложили операцију до наредног јутра. У међувремену, потражили су једног пастира који је био познат по коришћењу биљних лекова. Пастир је сакупио неколико биљака, исецкао их у веома ситне комадиће све док то није постало маса слична куваном спанаћу, и то је ставио на рану.

До јутра је рана боље изгледала и операција је поново одложена. Овај третман се наставио и с временом, рана је потпуно зацелила. Вилштетер је почео да студира хемију на универзитету у Минхену, и касније је добио Нобелову награду за открића у својим студијама о биљним пигментима, нарочито хлорофилу. Важно је и то да се отприлике 25 посто фармацеутских лекова који се сада користе добијају било делом или у потпуности из хемикалија које се природно појављују у биљкама.

Потреба за уравнотеженошћу

Ипак, треба признати да када је реч о медицинском лечењу, оно што чини чуда код једне особе, код друге баш и није од неке користи. Делотворност било које терапије зависи од мноштва фактора, укључујући и врсту болести и њену тежину као и опште здравствено стање пацијента. Чак и моменат лечења може играти важну улогу.

Алтернативне методе обично спорије функционишу од ортодоксних, тако да нека болест која је могла да се сузбије да је раније дијагностикована и лечена сада се развија до тачке када су за спасавање живота неопходни јаки лекови — а можда чак и хируршки захват. Стога је немудро држати се било које терапије као јединог начина за решавање здравственог проблема.

Алтернативна медицина се у њеном приступу здрављу разликује од конвенционалне. Обично се њене методе лечења више баве превенцијом, и усредсређују се на начин живота особе, њену околину и на утицај ових фактора на њено здравље. Другим речима, практичари алтернативне терапије обично посматрају особу у целини, а не само проблематични орган или стање болести.

Снажна привлачност алтернативне медицине без сумње лежи у чињеници да су употреба природних производа и њене методе лечења блаже и безопасније од оних које користи конвенционална медицина. Стога, пошто влада све веће интересовање за откривањем безбедног и делотворног лечења, у следећем чланку ћемо изнети неколико примера алтернативне терапије.

[Фуснота]

a Види Пробудите се! од 22. јуна 1988, стране 25-6 (енгл.).