Пређи на садржај

Пређи на садржај

Напори да се Ватикан удаљи из УН

Напори да се Ватикан удаљи из УН

Напори да се Ватикан удаљи из УН

НОВИНСКА агенција Интер прес сервис (IPS) из Рима, извештава да је „једна међународна коалиција, која броји више од 70 невладиних организација, покренула глобалну кампању да се Ватикан удаљи из Уједињених нација“. Ватикан је данас стални посматрач, или држава која није чланица организације УН. Тај статус Ватикан има од 1964.

Зашто ова група невладиних организација, која је до краја априла прошле године порасла на преко 100 организација широм света, протестује против позиције Ватикана у УН? Зато што невладине организације резонују да је Ватикан религиозна власт, а не политичка држава. Председница удружења Католици за слободан избор, Франсес Кислинг, рекла је за IPS да се коалиција не противи праву Ватикана да изражава своје гледиште, већ „да је спорно право ове недржаве да заузима позицију с владама“.

С тиме се слаже и Аника Раман, директорка Међународних програма у Центру за закон и политику о репродукцији. IPS ју је цитирао како каже да „ако УН третирају Свету столицу као државу с привилегијама сталног посматрача због њене религиозне власти, онда то светско тело прави преседан за сличне захтеве других религија“. Она је додала: „Да би се осигурало да Уједињене нације не подржавају ниједну религију, религиозним ентитетима као што је Римокатоличка црква не треба дозволити да учествују у овом форуму као држава која није чланица.“

Али шта је са аргументом да Ватикан јесте држава и да му је због тога додељен садашњи статус? „То је семантичка игра речи“, одговара госпођа Кислинг у једном интервјуу. „Ми мислимо да је то у суштини једна 15 векова стара дефиниција државности и да је Света столица заправо управна структура религије.“ Она је додала да су термини „Ватикан“ и „Света столица“ „синоними за Римокатоличку цркву“.

Кивност тих невладиних организација према тренутној позицији Ватикана у УН углавном је проузрокована гледиштима Ватикана о питањима везаним за становништво. На пример, Ватикан је искористио конференције УН као што је Међународна конференција о становништву и развоју која је одржана у Каиру 1994. и Конференцију о женама одржаној у Пекингу 1995, да би изразио свој снажан став против планирања породице. „Пошто УН већину својих одлука доносе консензусом“, запажа IPS, „гласови против попут оних који долазе од стране Ватикана ометали су разговоре о питањима везаним за становништво, контрацепцију, права жена и здравствену негу везану за репродукцију.“

Према госпођи Кислинг, „исправна улога за Ватикан јесте улога невладине организације — иста улога коју имају све друге невладине организације које представљају муслимане, хиндусе, будисте, бахајце и друге религиозне организације“. Коалиција захтева да генерални секретар УН, Кофи Анан, а самим тим и Генерална скупштина УН, спроведе званично разматрање места које Ватикан заузима у овом највећем политичком телу на свету.

[Слике на 31. страни]

Званичници Ватикана обраћају се УН

[Извори]

UN/DPI Photo by Sophie Paris

UN photo 143-936/J. Isaac