Пређи на садржај

Пређи на садржај

Спасао му је живот

Спасао му је живот

Спасао му је живот

Главна тема издања Пробудите се! од 22. децембра 1999. била је „Зашто је киднаповање светска опасност“. Вилијам Луис Терел каже да му је ово издање часописа Пробудите се! спасло живот.

МАЛО после десет сати ујутру у петак, 10. марта 2000, Терела је под претњом оружјем из његовог дома киднаповао Џозеф К. Палшински мл. Чланци из Пробудите се!, за које Терел каже да их се присећао током свог страшног искуства, садрже следеће савете стручњака о томе шта да радите уколико вас киднапују:

„Сарађујте, избегавајте тврдоглавост. Веће су шансе да се с непријатељски настројеним таоцима поступа грубо, да буду убијени или издвојени из групе ради кажњавања.“

„Немојте да паничите. Имајте на уму да већина жртава преживи киднаповање.“

„Упустите се у краће разговоре ако је могуће и покушајте да успоставите контакт. Ако отмичари на вас гледају као на личност, мањи ће бити изгледи да вам науде или вас убију.“

„Учтиво им [киднаперима] дајте до знања своје потребе.“

„Узајамно пријатељство је служило као заштита отетим људима, као што то и књига Criminal Behavior објашњава: ’Што се жртва и њен отмичар боље упознају, то је већа вероватноћа да ће се допасти једно другом. Овај феномен указује на то да ће након одређеног времена бити мање шансе да злочинац науди таоцу.‘“

Вилијам Терел, Јеховин сведок који има 53 године, учинио је све што је могао да следи ове савете током скоро 14 сати колико је био држан као талац, а већину тог времена је био на нишану. Ово страшно искуство је почело убрзо пошто је Палшински покуцао на Терелова врата у сеоском подручју близу међудржавног ауто-пута број 95, где је возило које је Палшински украо остало без горива.

Пошто је чуо невољу у којој се странац нашао, Терел је изразио жељу да му помогне. Палшински је замолио за чашу воде и да га неко одвезе до Балтимора у Мериленду (САД). Терел је рекао да ће средити да га неко одвезе до града Фредериксбурга у Вирџинији, где би могао да ухвати аутобус којим би прешао остатак пута. Када се Терел вратио с чашом воде за странца, у њега је уперен пиштољ. Палшински је наредио Терелу да га одвезе до његовог одредишта.

Слеђење савета

Током вожње међудржавним ауто-путем број 95, Терел је следио упутства Палшинског да се држи ограничења брзине и да не вози на неки начин који би скренуо пажњу на њих. Остајући смирен, Терел се упустио у разговор с 31-годишњим Палшинским, изражавајући искрено занимање за њега као особу и за околности које су довеле до њиховог сусрета. Палшински је испричао да је три дана раније отишао да види своју девојку Трејси која је раскинула везу с њим. Тамо је пуцао и убио двоје њених пријатеља и једног комшију који је покушао да се умеша када је он хтео да одведе Трејси. Трејси је касније побегла.

Следеће вечери, Палшински је покушао да отме возило и том приликом је погодио једно двогодишње дете, коме је метак сломио вилицу. Погођен је и ауто који је возила Џенифер Лин Макдонел. Нажалост, један метак ју је усмртио, а други је погодио празно седиште за њено једногодишње дете. Џенифер и њен муж Томас су ишли у Дворану Краљевства Јеховиних сведока, где су на састанку те вечери обоје имали да изнесу тачке које су им биле додељене. Сара Френсис, Џениферина мајка, рекла је: „То је једино вече када нису повели бебу у Дворану Краљевства. [Иначе] имали бисмо двоје да оплакујемо.“

Док је Терел наставио да на благ начин наводи отмичара на разговор, Палшински је рекао да никада није намеравао да повреди било кога и да је заиста волео Трејси и желео да буде с њом. Терел је објаснио: „Рекао сам му да не може да измени прошлост, али да може да измени будућност, и охрабрио сам га да се преда. Рекао сам му да ћу га посећивати у затвору и проучавати Библију с њим.“ Касније је саопштено да је од завршетка средње школе 1987. године, Палшински све време изузев десет месеци провео у затвору и институцијама за ментално здравље или на условној слободи.

Користећи искуство које има као дугогодишњи хришћански старешина, Терел је наставио да апелује на саосећање узнемиреног младића тако што је користио стварне примере из Библије. Рецимо, испричао му је искуство једног доброг човека, израелског краља Давида, који је постао опседнут женом Урије, једног војника из његове војске. Када је жена затруднела с Давидом, он је наместио да Урија погине у бици. Када је Давиду тактично указано на његове грехе, он се искрено покајао и поново стекао Божје одобравање (2. Самуилова 11:2-12:14).

Терел је успоставио близак однос с бегунцем, називајући га по његовом надимку Џоби. Када су се зауставили код једне радње да Терел купи храну и портабл телевизор, Палшински је рекао да ће убити још људи ако покуша да упозори било кога. Увиђајући неурачунљиво стање бегунца, Терел је послушао. На крају, након што су на вестима у 23 гледали о Палшинскијевим злочинима, Палшински је загрлио Терела и нестао у предграђу Балтимора.

Око недељу дана касније, Палшински је сатеран у једну кућу у којој је држао таоце. Терел, о коме је бегунац говорио, позван је да помогне око преговора. Нажалост, били су неуспешни и 22. марта Палшинског је убила полиција која је напала кућу. Нико други није био повређен.

Терел је после тога набавио око 600 примерака издања Пробудите се! за које тврди да му је спасло живот. Стотине их је поделио. Терел је срећан што је навикао да чита корисне информације из Пробудите се!, а мислимо да ћете и ви бити.

[Слика на 26. страни]

Вилијам Терел