Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли би требало да зодијак утиче на ваш живот?

Да ли би требало да зодијак утиче на ваш живот?

Гледиште Библије

Да ли би требало да зодијак утиче на ваш живот?

„УОПШТЕ НАМ НЕ МАЊКА МЛАДИХ И СТАРИЈИХ ЉУДИ КОЈИ МЕЂУ ЗВЕЗДАМА ТРАЖЕ ОБЕЛЕЖЈА СВОЈЕ СУДБИНЕ“ (ПАПА ЈОВАН ПАВЛЕ II).

ПРЕМА једној анкети, сваки четврти Американац се служи астрологијом при доношењу одлука. Али обраћање пажње астролошким знацима никако није ограничено само на тај део света. Практично свуда по свету људи се обраћају зодијаку за обавештења у финансијским стварима, за путовања, потезе везане за каријеру, датуме венчања и војне стратегије. Тврди се да зодијачки знак може да означи потенцијалног брачног партнера и да чак може да разоткрије који би партнери били неспојиви. Од Истока до Запада астрологија плени пажњу милиона људи. Али које је порекло зодијака?

Историјска позадина

Трагови разних форми зодијака могу се пратити до најранијих познатих цивилизација. Чак и Библија спомиње ’зодијак‘ (2. Краљевима 23:5). Очигледно је да су зодијак у древна времена узимали у обзир Хиндуси, исто тако и Грци, Египћани, Кинези и други народи. Међутим, најранија указивања на зодијачке знаке пронађена су у древном Вавилону.

Вавилонци су изумели астрологију у настојању да добију информације о будућности. Како су запажали кретања на небу, тако су правили детаљне графиконе и табеле. Помоћу њих су предвиђали људска збивања и дешавања везана за саму Земљу. У многим случајевима нису доношене никакве политичке нити војне одлуке док се не позову астролози да дају свој савет. Тако је свештеничка класа, која је тврдила да има посебну мудрост и натприродне моћи, задобијала све већи утицај. Штавише, сви еминентни храмови у Вавилону били су опремљени осматрачницом за посматрање неба.

У савремено доба зодијачки знаци су наставили да играју важну улогу у животу многих људи. Чак и они који тврде да не верују у хороскоп повремено му поклањају пажњу чисто из забаве или радозналости. Истина је да се и обистини нешто од онога што астролози прорекну. Али да ли то значи да је обраћање звездама корисно? Стварно, како су древне Божје слуге гледале на интересовање за астрологију?

Скривене опасности

За разлику од Вавилонаца, верни Јевреји се нису бавили астрологијом — и то с добрим разлогом. Бог их је изричито упозорио: „Нека се у теби не нађе... нико ко се служи гатањем, ко врши магију или ико ко гледа знакове или врачар, или онај који веже друге чинима или ико ко пита за савет духовног медија или прорицатеља догађаја од заната или ико ко пита за мртве. Јер сваки који чини ове ствари нешто је одвратно Јехови“ a (Поновљени закони 18:10-12NW).

Божје слуге су заузеле чврст став против астрологије. На пример, верни краљ Јосија „истера... оне који приношаху кад Валу, сунцу, месецу, зодиаку“. За Јосијино поступање је речено да је „право пред очима Јеховиним“ и Бог га је због тога благословио (2. Краљевима 22:2; 23:5). Али неко би могао да пита: ’Зар се нису барем нека пророчанства астролога обистинила?‘

Занимљиво је да у Хришћанским грчким списима читамо о девојци која је „својим господарима доносила велики добитак бавећи се предсказивањем“. По свему судећи неке ствари које је ова девојка прорицала оствариле су се, пошто су њени господари имали профит од њених моћи. Али шта се крило иза ове њене способности да прорекне будуће догађаје? Библија извештава да је она била под утицајем „духа, демона гатарског“ (Дела апостолска 16:16).

Библија показује да ’цео свет лежи у власти злога‘, Сатане Ђавола (1. Јованова 5:19). Управљајући догађајима тако да се одређена пророчанства испуне, Сатана и демони су заокупили пажњу милиона.

Једноставна истина је та да је астрологија једна од „Ђаволових сплетки“, коју он користи да би контролисао људе и утицао на њих да служе његовој намери. Зато готово да не изненађује што Библија подстиче хришћане да ’чврсто стоје‘ против Сатаниних лукавих мајсторија — у шта спада и астрологија (Ефешанима 6:11). Али да ли то значи да смо без икаквих упутстава што се тиче будућности?

Библија — поуздани водич

Милиони људи су утврдили да је Библија поуздани водич приликом доношења одлука. Као што је псалмиста Давид изјавио: „Сведочанство Јеховино је верно, — даје мудрост невиноме“ (Псалам 19:8; 119:105). То не значи да Библија у танчине објашњава шта нека особа треба да ради у свакој ситуацији појединачно. Али Божја Реч заиста садржи начела која нам могу помоћи да извежбамо своје моћи запажања. За узврат, то ће нам помоћи да разликујемо исправно од погрешног и помоћи ће нам да доносимо мудре одлуке (Јеврејима 5:14).

Према томе, постоји добар разлог због чега се искрени хришћани не обраћају хороскопима, чак ни из забаве нити из радозналости. Уместо тога, они мудро пазе на упозорења из Божје Речи на све демонске утицаје, укључујући и оне у суптилном облику. Ако допустите да Библија, а не зодијак, утиче на ваш живот, можете се заувек радовати Божјем благослову (Псалам 37:29, 38).

[Фуснота]

a Прорицање обухвата читав опсег стицања информација, нарочито с обзиром на будуће догађаје, посредством окултних сила.

[Слика на 26. страни]

Источњачки зодијак

[Слика на 26. страни]

Западњачки зодијак