Пређи на садржај

Пређи на садржај

Добро дошли у Бакрени кањон

Добро дошли у Бакрени кањон

Добро дошли у Бакрени кањон

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ МЕКСИКА

БАКРЕНИ кањон је чудо природе које се налази у северномексичком планинском ланцу познатом као Западна Сијера Мадре, и покрива приближно 50 000 квадратних километара, то јест подручје велико отприлике као Костарика.

Међутим, име донекле заварава. Бакрени кањон није један једини кањон већ мрежа од 20 међусобно повезаних кањона. Један од њих је Бакрени кањон по којем је овај целокупни сплет кањона добио име. Према истраживачу Ричарду Фишеру, од ових кањона барем три су дубља од Великог кањона у Сједињеним Државама. a

Због изузетне величине Бакреног кањона, већина туриста може посетити само нека од многих места с којих се може видети кањон. Најимпресивнији погледи пружају се према Бакреном кањону и кањонима Синфороса и Урике. Међутим, неки сматрају да је најспектакуларнији поглед с Дивисадере, одакле се пружа поглед на спој Бакреног кањона и кањона Урике и Тарарекуа.

Разнолика клима

Нагли прелази у висини утичу на климу и вегетацију Бакреног кањона. Мигел Глисон је то осетио на својој кожи када је с једном групом сишао у Урике кањон. У часопису México Desconocido, он пише: „Почело је да нам бива вруће, а борове шуме су нестајале док их је замењивала тропска вегетација: банане, авокадо па чак и поморанџе. Нисмо могли да поверујемо. Сувишно је и рећи да никада у свом животу нисам за тако кратко време и на тако малој удаљености прешао из хладних шума у топло суптропско поднебље.“

Висоравни кањона прекривене су са 15 врста борова и 25 врста храстова. У Бакреном кањону могу се наћи и топола и смрека. Током лета на целом планинском венцу цвета разно цвеће, а локални становници, иначе познати као Тарахумаре, неко цвеће користе као храну или као природне лекове. На преко 1 800 метара надморске висине, током дужег периода у години клима планинског венца варира од благе, па до хладне. Зима доноси благе кише, повремено чак и снег.

Док се посетиоци спуштају, они примећују како се појављују кактуси и разне врсте дрвећа. Још ниже, наилазе на суптропску климу у којој влада блага зима с просечном температуром од 17 степени Целзијуса. За разлику од зиме, лета у овом подручју знају да буду прилично непријатна, пошто температура варира између 35 и 45 степени Целзијуса, уз много падавина које пуне реке све до тачке изливања.

Лепоту овог подручја украшавају два величанствена водопада. Пиједра Болада, један од највећих водопада на свету који је висок 453 метра, и Басасеачик, висок 246 метара.

Уточиште за дивље животиње

Бакрени кањон пружа дом прилично разноликом животињском свету. Каже се да на овом подручју обитава 30 посто сисара регистрованих у Мексику. Међу њих спадају и црни медведи, пуме, видре, белорепи јелени, мексички вукови, дивљи вепрови, рисеви, ракуни, јазавци, пругасти творови, а такође и слепи мишеви, веверице и зечеви.

Око 400 врста птица нашло је свој дом у Бакреном кањону, а међу њима су и сури орао и сиви соко. Ови кањони се налазе на стратешки важном месту између Северне и Средње Америке, тако да птице селице долазе овамо да презиме. Друге се само заустављају да би се одмориле пре него што наставе свој пут.

Бакрени кањон сасвим сигурно одаје част Створитељу свих чуда у природи, Јехови Богу. Баш као што је и краљ Давид једном рекао: „Теби, Јехова, припада величанство, моћ и част, вечност и слава, јер је твоје све што је на небу и на земљи“ (1. Дневника 29:11).

[Фуснота]

a Урике кањон досеже дубину од 1 879 метара; Синфороса кањон 1 830 метара; и Батопилас кањон 1 800 метара. Велики кањон је дубок 1 615 метара.

[Оквир⁄Слика на 18. страни]

Поглед из воза

Пруга Чивава-Пацифик пружа се 941 километар од Охинаге, на граници између Мексика и САД, па до луке Тополобампо на Пацифику — и на свом путу пресеца Бакрени кањон. Због топографских одлика, ова пруга се сматра великим инжењерским подвигом. На свом путу воз прелази око 37 већих мостова, а најдужи износи 500 метара, на реци Фуерте. Највиши мост издиже се 90 метара изнад реке Чинипас.

Овде воз такође пролази и кроз 99 тунела, а њихова укупна дужина износи отприлике 212 километара. Најдужи се зове Ел Дескансо и дугачак је 1 810 метара. Током ове вожње туристи могу уживати у импресивној панорами Бакреног кањона.

[Мапе на 15. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ

МЕКСИКО

ЧИВАВА

Охинага

Чивава

ПОДРУЧЈЕ БАКРЕНОГ КАЊОНА

Ла Хунта

Крил

Дивисадеро

Тополобампо

[Слика на 15. страни]

Водопад Басасеачик

[Извор]

© Tom Till

[Слика на 16. и 17. страни]

Поглед с Дивисадере

[Извор]

© Tom Till

[Слика на 17. страни]

Тарахумаре живе на свим подручјима кањона

[Извор]

George Hunter/H. Armstrong Roberts

[Слика на 17. страни]

Језеро Арареко

[Извор слике на 15. страни]

George Hunter/H. Armstrong Roberts