Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Теже за дебљином из страха

У страху да ће их погрешно сматрати жртвама сиде, „неке жене на северу Камеруна кљукају се лековима за повећање телесне тежине“, каже извештај у новинама из Дуале Le Messager, објављеном у Courrier International. „Гласине се шире веома брзо када нека болесна особа губи тежину, и по мишљењу јавности, губитак тежине остаје и даље најпознатији симптом болести.“ Сида је такође у Африци позната и као болест мршављења. Лекови који се продају на црном тржишту узимају се „без икаквог лекарског рецепта“, каже овај афрички извор информација. За мршаве младе жене, међутим, гласине и страх да не буду одбачене од друштва због тобожње заражености ХИВ-ом јачи су од потенцијалног ризика.

Да ли је то доказ Павлове посете Кипру?

„Италијански археолози у Пафу, на стеновитој, сунцем обасјаној југозападној обали Кипра, кажу да су открили први материјални доказ да је Павле био присутан на овом острву“, бележи Biblical Archaeology Review. „Све до сада, апостолова посета била је позната само из Новог завета, који каже да је Павле на свом првом мисионарском путовању ’отпловио на Кипар‘, где је прешао преко ’целог острва све до Пафа‘ (Дела апостолска 13:4-6).“ Доказ се састоји од фрагмента на мермерној плочи на коме се виде два реда на грчком. На горњем пише „ΛΟΥ“, а на доњем „ΟΣΤΟ“. То су археолози реконструисали да гласи „(ΠΑΥ)ΛΟΥ (ΑΠ)ΟΣΤΟ(ΛΟΥ)“ то јест „Павле апостол“, и сматрају да потиче из првог, односно другог века н. е. „Фрагмент из Пафија [Пафа] дозвољава нам да почнемо с реконструисањем мапе Павловог кретања“, рекао је Филипо Ђудике, предводник овог археолошког тима.

Нове врсте назване по вама

„Тражите неки екстра-посебан поклон за вољену особу која изгледа све има?“ пита часопис Science. „Помоћ је ту. У замену за донацију за истраживање разноликости живота, можете имати раније непознате врсте орхидеја или комараца или морских пужева голаћа именоване по њима и записане у научној литератури за вечност.“ Или могу бити именоване по вама. Недавно истраживање указује да је само једна десетина постојећих врста или чак и мање описана у научној литератури. На хиљаде скупљених врста послато је без имена у музејске фиоке, и тамо чекају да буду именоване и описане у неком научном часопису. Људи се сада могу обратити сајту на Интернету и погледати слике неименованих врста које имају опис спреман за објаву. Затим, за донацију од 2 800 америчких долара или више, они могу доделити неко латинско име врсти коју изаберу. На овај начин, организација БИОПАТ се нада да ће повећати фондове и за систематику и за очување нових врста.

Деца као жртве

„Свакога дана... 30 500 дечака и девојчица млађих од пет година умре због многобројних узрока који се могу избећи“, каже Фонд Уједињених нација за децу, у свом извештају The State of the World’s Children 2000. Новине Indian Express извештавају да је „у последњој деценији по процени, два милиона деце убијено и шест милиона рањено или осакаћено у војним конфликтима, а још више милиона су жртве злоупотребе људских права“. Више од 15 милиона деце су избеглице, а преко милион њих је одвојено од својих родитеља или су остали сирочићи. Поред тога, извештај спомиње истраживања која је извршила Међународна организација рада и која показују да је најмање 250 милиона деце између 5 и 14 година старости присиљено на рад, а да је 20 посто њих у крајње ризичном стању. Око милион деце широм света присиљено је на проституцију, а сваког месеца 250 000 деце бива заражено ХИВ-ом. Такође 130 милиона деце не похађа школу— од којих су две трећине девојчице.

Савремена руком писана Библија

Започет је рад на орнаментираној, ручно писаној Библији, која треба да буде завршена за шест година а све то ће по процени коштати 3 милиона америчких долара. Наручили су је бенедиктински монаси са универзитета Св. Јован у Минесоти (САД). У својој радионици у Велсу, британски калиграф Доналд Џексон надгледа мали тим калиграфа који раде с њим на овом пројекту. Они пишу на пергаменту, користећи гушчја пера и старинско кинеско чврсто мастило направљено од пречишћене чађи помешане са смолом. Калиграфска слова посебно дизајнирана за овај посао биће одштампана с компјутера и затим ручно преписивана, а илустрације и декорисана слова ће се касније додати. Готово дело имаће седам томова и више од 1 150 страна, а свака страна је око 60 центиметара дуга и 40 центиметара широка. Библија која је изабрана за овај монументалан задатак, први такве врсте за 500 година, јесте енглески превод New Revised Standard Version. Међутим, ред библијских књига је промењен и први том ће почети с Јеванђељима. За касније се планира 100 примерака ове колекције, који ће се продавати по цени од 60 000 до 80 000 долара по збирци.

Пушили или не, загађење је неизбежно

Према извештају Тата института за фундаментална истраживања у Бомбају многа деца пушачи у Индији почињу са овом навиком у врло раним годинама. У просеку, деца са улице без родитељског надзора почињу у 8. години, док школска деца која имају старатеље почињу у 11. Међутим, друго истраживање у Бомбају показало је да су деца која су имала добру родитељску бригу и која никада нису пушила, удисала штетне материје равне пушењу две пакле цигарета дневно! Као што је наведено у новинама The Asian Age, Бомбај и Делхи су међу пет најзагађенијих градова на свету. Са 900 000 возила која се свакодневно крећу улицама Бомбаја и додатних 300 000 која се крећу у граду и ван њега, стопа загађености је како се извештава 600 до 800 посто виша од дозвољене количине издувних гасова коју је поставила Светска здравствена организација.

Кинеске дивље животиње као посластице

Кинеске дивље животиње угрожене су због „мењања животних стилова и навика у исхрани“ запажа часопис Down to Earth. Све заступљеније уверење да су одређене врсте дивљих животиња здравије за исхрану од друге хране, доводи до велике потражње за егзотичним деликатесима. Змије су прве на листи, где отровне коштају два пута више од неотровних. Дивље свиње, цибетке, смеђе крастаче и обичне жабе, питони, големи љускавци, тибетска антилопа, и ретке птице, врло су популарни и појављују се на менијима у ресторанима широм Кине. Многа ова створења су на листи угрожених врста, чиме су под заштитом државе. Ипак, неки власници ресторана посебним знацима засигуравају муштеријама да дивља животиња која се нуди јесте заиста дивља, а не припитомљена или вештачки узгојена. Влада Кине покренула је кампању да би заштитила дивље животиње од тих самозваних гурмана и користи слоган „Кажите не конзумирању дивљих животиња“.

Опасно за птице

„Службене зграде и комуникациони торњеви у Северној Америци јесу тихе убице“, објављује The Globe and Mail из Торонта (Канада). „Верује се да на овом континенту због удара о грађевине, укључујући и прозоре на домаћинствима годишње настрада 100 милиона птица. Светла у канцеларијама која се остављају преко ноћи необјашњиво ремете способност навигације птица које мигрирају. Стручњаци кажу да овај проблем узима маха. „Не знам ни једно место у земљи, на континенту, где нема оваквих примера“, извештава орнитолог Дејвид Вилард. Групе попут Програма за свесност о фаталности светла у Торонту настоје да поуче канцеларијске раднике да ноћу гасе светло.

Поред тога, „шарачи неба“ — рефлектори који витлају небом да би привукли људе у диско-клубове или на друга места забаве — одвраћају ноћне животиње, извештава немачки дневни лист Frankfurter Allgemeine Zeitung. Светла узнемиравају осетљив навигациони систем птица и слепих мишева. Зна се да птице у конфузији могу да напусте своју мигрирајућу формацију, промене правац, кликћу збуњене и чак да потпуно прекину сеобу. Понекад птице, избачене из колосека, слете исцрпљене након часова кружења, а оне слабе чак угину. Институт за заштиту птица у Франкфурту позива на то да се „шарачи неба“ забране.