Пређи на садржај

Пређи на садржај

Упознајте аустралијску пчелу без жаоке

Упознајте аустралијску пчелу без жаоке

Упознајте аустралијску пчелу без жаоке

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ АУСТРАЛИЈЕ

ДА ЛИ сте икада осетили како вас опушта релаксирајуће зујање запослених пчела које с пролећа при блиставом сунцу ужурбано лете с цвета на цвет? Оне су заиста прекрасни инсекти. Још само да не боду!

Можда ћете се изненадити кад сазнате да постоје пчеле које не уједају. Оне су познате као аустралијске пчеле без жаоке, и има их у многим деловима источне Аустралије. Пчеле без жаоке су мало дуже од 4 милиметра. Црне су и имају густе беле длачице по лицу и са обе стране трупа. Многе имају жуте тачкице на крајевима средишњег дела леђа. Барем десет врста ових пчела могу се наћи у приобалном подручју, од далеког Квинсланда на северу па све до Новог Јужног Велса на југу. Неке се такође могу наћи и у тропској Северној територији овог континента.

Размисли колику корист у овом случају имају они који сакупљају мед из кошница. Један пчелар каже: „Када бих радио са [другим врстама пчела], носио бих пчеларску мрежу и џемпер с рол крагном, док ми код [пчела које не уједају] није потребна никаква заштита. Пет минута након што отворим кошницу, пчеле настављају да раде као да ме нема.“

Кошнице пчела без жаоке доста се разликују од кошница других пчела. У ствари, често се називају леглима. Уместо да мед и полен складиште у уобичајено шестоугаоно саће, пчеле без жаоке праве скупине јајастих посудица. Након што се напуне, посудице се запечате, а затим се на њима или око њих граде друге.

Унутар гнезда

Хајде да посетимо легло, то јест дом неких 15 000 пчелица без жаоке. Међутим, будите опрезни, јер иако ове пчеле немају жаоку, ипак могу да вас штипну својим вилицама.

Пролазећи кроз ходник гнезда, наилазимо на један свет пун активности. Код ових пчела влада прави тимски рад. Свака од њих тачно зна шта треба да уради и где то треба да уради. Видимо како једна обликује и глача једну нову посудицу за мед, као да пажљиво следи неки савршени нацрт. Друге четири пчеле су иза нас и печате посудицу која је управо напуњена медом. Велика дрвена тродимензионална решетка представља оквир у којем се праве ове посудице за мед. Ово инжењерско чудо помаже у држању терета меда.

Сада улазимо у следећу одају и примећујемо једну пчелу много већу од других. То је краљица у свој својој красоти! Како је само лепа, оденута у своју блиставу одећу на попречне црно-жуте пруге и окружена мноштвом других запослених пчела! Сада краљица почиње да полаже јаја у 60 за њу припремљених ћелија. Како је само нежна и прецизна, подсећа нас на мајку која полаже своју бебу у креветац! Такође запазите којом брзином ови радници затварају ћелије за њом. Посао се обави за само неколико минута.

Кад се јаја излегу

Кад се јаја излегу, у сваком се налази сићушна ларва која једе храну стављену у ћелију која је припремљена за њу. Након што прерасте ову воштану ћелију, ларва за себе преде једну свилену чауру. У тој чаури она постаје пчела (пролазећи кроз стадијум лутке). Касније излази из чауре и почиње да ради — након што је мало помази једна од пчела дадиља. Шта се дешава с воштаним ћелијама? Оне се одмах скупљају и материјал се прерађује. Кад пчеле изађу из својих чаура, тада чауре више нису потребне. Уколико би се ту оставиле онда би препуниле легло. Стога се распоређују бројни чистачи да то почисте.

Многе врсте пчела без жаоке производе градивни материјал назван церумен. Оне то стварају од воска које њихово тело производи, и од смоле и воска које сакупе с биљака и дрвећа. Церумен се користи за изградњу оквира од стубова, носача и попречних спона, где су сви спојеви појачани. Док у том оквиру праве посудице за мед и полен, пчелице трчкарају укруг по унутрашњости посудица, стављајући и сабијајући церумен. Затим се те посудице пуне, затварају и одлажу на чување. Изгледа да пчеле инстинктивно знају сезонску вредност биљака и опасности од временских неприлика у различитим годишњим добима. Изгледа да су прилично свесне тога да је сакупљање и чување хране основни услов за преживљавање.

Пчеле остављају своје легло и трагају за грађевинским материјалом, као и за нектаром и поленом. Када се једном нађе ван легла, пчела постаје вешт пилот и навигатор. Она тачно зна шта треба да скупља и где то да пронађе.

Оснивање новог дома

Док колонија расте, капацитети легла постају препуни. Шта се онда дешава? „Мораћемо саградити нови дом“, изгледа да је порука која се саопштава породици. Повремено ће један извиђач истраживати неку шупљину која би могла да буде добро место за легло. Тада у посету долазе „инжењери“. Обично ће 30 до 50 ових стручњака неколико сати испитивати унутрашњост шупљине, као да повлаче линије и забадају колчеве. Онда након што утврде да је подлога добра, враћају се кући очигледно с извештајем. Затим, у року од 48 сати, стижу прави „грађевинци“. У тој групи може бити преко хиљаду пчела — али не и краљица. Они се одмах бацају на посао, преносећи грађевински материјал и храну из бившег легла.

У припреми за долазак краљице овог новог легла, мора се направити место за полагање јаја како би се одржавала одговарајућа температура — око 28 степени Целзијуса. Да би се то постигло, радилице облажу легло једним слојем церумена, као да легло умотавају у ћебе. Изгледа као да ове мудре пчеле знају да јаја морају бити на топлом. Сада је све спремно, и негде око деветог дана доводи се нова краљица, која се развила у матичном леглу. Она одмах почиње да полаже јаја из којих ће се излећи пчеле за њену палату.

Постепено ће пчеле које су се иселиле из претходног гнезда умрети и биће замењене новим, млађим пчелама из овог новог дома. С временом ће пчеле из тог легла увидети да је неопходно саградити још један дом. И поново започиње овај чудесни циклус који је осмислио један ненадмашни Творац!

[Слика на 13. страни]

Уместо да праве шестоугаоно саће, пчеле без жаоке праве скупине овалних посудица

[Слика на 14. страни]

У Аустралији се може наћи барем десет врста пчела без жаоке