Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли осећате нервозу у ногама?

Да ли осећате нервозу у ногама?

Да ли осећате нервозу у ногама?

НОЋ је. Раскомотили сте се и опустили у свом кревету. А онда почињете да осећате жмарце у ногама. Не можете игнорисати тај осећај. Једини начин да га ублажите је да устанете и прошетате. Шетња помаже, али кад опет легнете тај осећај се враћа. Желите да спавате, али не можете. Ако вам ово звучи као нешто што и ви доживљавате, нисте једини. На пример, изгледа да чак 15 посто становништва у САД живи с тим.

Иако многи лекари данас не дијагнозирају овај поремећај или га не лече како треба, он није нешто ново. Године 1685. један доктор је писао о онима који након одласка у кревет осећају „тако јаку нервозу“ у рукама и ногама да „више не могу да спавају, као да су на месту највећег мучења“.

Део проблема у препознавању овог поремећаја лежи у томе што не постоји лабораторијски тест којим би се код особе могао установити тај поремећај. Он се препознаје по симптомима које проузрокује. Један добро упућен доктор вас може питати: ’Да ли имате осећај као да вас подилазе жмарци у једној нози или у обема? Да ли сте то некад осетили и у рукама? Да ли тај нелагодан осећај прође када устанете и прошетате, када се окупате или измасирате ноге. Да ли се понекад јавља када дуже времена седите, рецимо у колима или у авиону? Да ли вас мучи углавном током ноћи? Да ли неко од чланова породице има исти проблем? Да ли вам ваш брачни партнер каже да некад трзате ногама док спавате?‘ Ако је ваш одговор на нека од ових питања потврдан, доктор може закључити да имате синдром нервозе у ногама (RLS).

Они који имају тај проблем

Код неких је RLS блажи поремећај с повременим симптомима. Код других је много озбиљнији и проузрокује хроничну несаницу чија је последица умор током целог дана који знатно омета свакодневни живот. Једна особа је рекла: „Имам осећај као да ми црви гмижу и миле по ногама. Морам да млатарам ногама да би тај осећај нестао.“

RLS погађа припаднике оба пола, али је уобичајенији и израженији код старијих људи. Најчешће се установи код људи од око 50 година, иако се симптоми често појављују деценијама раније. Понекад се установи да су симптоми постојали још у детињству. Додуше код деце RLS често пролази незапажено. Зато што не могу мирно да седе или се стално врпоље, млади који имају RLS често се означавају као „хиперактивни“.

Премда стручњаци признају да је RLS неуролошки поремећај, тешко је тачно одредити његов узрок. Код већине оних који га имају узрок је непознат. Међутим, RLS се повезује са извесним факторима. На пример, може бити наследан, тако што се генетски преноси с родитеља на децу. Неке труднице имају RLS симптоме, нарочито током задњих месеци трудноће. После порођаја овај поремећај обично нестаје. Понекад здравствени поремећаји као што су низак ниво гвожђа или недостатак одређених витамина изазивају RLS симптоме. Хронична болест такође може проузроковати RLS симптоме — нарочито поремећен рад бубрега, дијабетес, реуматоидни артритис, обољење периферног нервног система, оштећење нерава руку и ногу.

Потрага за олакшањем

Нажалост, за RLS не постоји лек, а симптоми се често с годинама погоршавају. Али на срећу, RLS се може ефикасно лечити често и без лекова. Не постоји јединствено решење, оно што помаже једној особи можда не помаже другој. Особе које имају овај поремећај треба да утврде које навике, активности или лекови погоршавају симптоме, а које их ублажавају.

Први корак у лечењу јесте да се одреди да ли постоји неко утврђено здравствено стање које проузрокује RLS симптоме. Да би особе које имају недостатак гвожђа или витамина отклониле симптоме RLS-а можда само треба да надопуне своју исхрану гвожђем или витамином Б12. Међутим, када човек узима превише витамина и минерала може довести у опасност своје здравље. Зато би требало да неко ко пружа здравствену негу буде укључен у одлучивање да ли особа треба да користи гвожђе или витаминске додатке.

Неким људима кофеин погоршава RLS симптоме. Кафа, чај, чоколада и многа безалкохолна пића садрже кофеин. Мање уношење кофеина или потпуно избацивање из употребе може побољшати или отклонити RLS симптоме. Такође конзумирање алкохола обично продужава или појачава симптоме. Некима је било лакше када су смањили конзумирање алкохола или га потпуно елиминисали.

Живети са RLS

Ако имате RLS, промена начина живота вам може помоћи. Пошто умор и поспаност често погоршавају симптоме, устаљено време спавања стварно помаже. Ако је могуће, најбоље је да спавате у мирној, прохладној и удобној средини. Такође помаже ако свако вече у исто време идете у кревет и у исто време устајете.

Редовно вежбање ће вам помоћи да добро спавате ноћу. Међутим, енергично вежбање у оквиру шест сати пре одласка у кревет може имати супротан ефекат. Неки са RLS-ом су утврдили да им умерено вежбање непосредно пре спавања помаже. Експериментишите с различитим вежбама да бисте открили шта је најбоље за вас.

Не одупирите се потреби да правите покрете. Ако покушавате да сузбијете покрете симптоми се обично погоршавају. Често је најбоље решење да устанете из кревета и прошетате. Некима је донекле било лакше када су шетали, протезали се, купали у врућој или хладној води или масирали ноге. Кад морате дуго да седите, рецимо док путујете, може вам помоћи ако запослите свој ум читањем.

А како је с коришћењем лекова? Фондација за синдром нервозе у ногама у Ралију (Северна Каролина, САД), каже да „увођење фармаколошке терапије [то јест лекова] постаје неопходно“. Пошто нема једног лека који је ефикасан за све који пате од RLS, онај ко вам пружа здравствену негу треба да утврди који ће лек вама највише користити. Неки су открили да је најефикаснија комбинација лекова. Понекад један лек који једно време делује изгуби ефикасност. Пошто коришћење лекова и посебно комбинације лекова носе ризик по здравље, важно је да тесно сарађујете са оним ко вам пружа здравствену негу како бисте утврдили шта је најбоље за вас.