Пређи на садржај

Пређи на садржај

Земља подручје — вечног живота

Земља подручје — вечног живота

Земља подручје — вечног живота

ОГРОМНО спремиште живота на Земљи тера нас да се присетимо речи из Псалма 104:24, 25: „Много ли је дела твојих, Јехова! сва си их ти мудро уредио. Пуна је земља блага твога! Ено море велико и широко: ту врве без броја животиње мале и велике“ — и могли бисмо додати, чак и на најнегостољубивијим местима!

Међутим, жалосно је рећи да су људско незнање и похлепа довели до тога да су неки животни облици истребљени, а други се налазе на самој ивици истребљења. Загађење је један од главних узрока. Стога, научници проучавају неке организме који су отпорни на токсине и топлоту — као што су они што живе близу вентила у дубинама океана и они што живе у врелим изворима националног парка Јелоустон — да би открили у чему је њихова тајна и онда то искористили за чишћење загађивача. У међувремену, други научници се труде да у још већој мери схвате како функционишу системи за подржавање живота на Земљи и како људи и ти системи утичу једни на друге.

Један експериментални систем за подржавање живота

Да би боље разумели системе за подржавање живота на Земљи, научници су током 1990-их вршили експерименте с једним у потпуности затвореним системом за подржавање живота у Аризони, у САД. Надајући се да ће моћи сам себе да подржава, назвали су га Биосфера 2 (пошто је Земља „Биосфера 1“). Овај систем је садржавао више од 3 000 врста животних облика, укључујући и осморо људи. Све је било изоловано од спољашњег света у трајању од две година. Међутим, у Биосфери 2 настали су озбиљни проблеми. „Угинуле су скоро све птице, животиње и инсекти за које се претпостављало да ће унутра напредовати — осим бубашваба и ’лудих мрава‘ (Paratrechina longicornis)“, каже један извештај додајући да је „племенита визија представљена Биосфером 2, само добар виц“. Како је само овај пропали експеримент нагласио колико је величанствена „Биосфера 1“!

Створитељ долази у помоћ!

Што више учимо о Земљи и њеним живим чудесима, то више треба да развијамо дубоко цењење према овој планети дословно пуној живота и њеном неизмерно мудром Створитељу. Наравно, многи људи показују да воле Земљу, можда тако што се интензивно укључују у еколошку проблематику. Међутим, жалосно је што ови људи наилазе на несавладиве препреке, у шта спадају и људска похлепа и незнање, а што ни њихове најплеменитије намере не могу уклонити.

Ипак, искрено заинтересоване особе могу да се утеше библијским обећањем према којем ће сам Бог ускоро уништити све похлепне, безбожне особе које „уништавају земљу“ (Откривење 11:18; 2. Тимотеју 3:1-5). Затим ће Створитељ, чије је име Јехова, покренути програм рехабилитације путем ког ће Земљу детаљно очистити и претворити је у рајско врело живота (Псалам 83:19; Исаија 35:1, 2).

Ова обнова ће бити спроведена путем Божјег Краљевства — небеске владавине у рукама Христа Исуса (Данило 2:44; Матеј 6:9, 10). Под овом владавином Земља ће бујати, јер ће о њој бринути богобојазни људи који ће налазити радост у Јеховином суверенитету и који ће имати најдубље поштовање према свим његовим делима (Псалам 37:10, 11; Откривење 21:3, 4). Зашто можемо бити сигурни у испуњење ових обећања? Зато што Божја „невидљива својства“, откривена како у ономе што је створено тако и у Библији, служе као доказ да „Богу ништа што каже није немогуће“ (Римљанима 1:20; Лука 1:37).

[Слика на 12. страни]

Наша планета ће ускоро постати рај