Пређи на садржај

Пређи на садржај

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Двадесети век Честитам вам на информативном и образовном делу које вршите. Као референт за политичка и војна питања, увек сам критичан према чланцима које читам. Али серија чланака „20. век — критичне године пуне промена“ била је без премца (8. децембар 1999). Слика на насловној страни добро је приказала најзначајније догађаје овог века.

А. П., Ангола

Мелатонин и депресија Привукао ми је пажњу чланак из „Погледа у свет“, „Дуга ноћ“ (8. март 2000). Радим у једном институту где се проучава мелатонин и изгледа да је ваш чланак нетачан. Ако је мелатонин повезан са сезонском депресијом, онда треба кривити вишак, а не мањак овог хормона.

Х. Ј., Француска

Чини се да прави однос између мелатонина и сезонске депресије — ако уопште и постоји — није утврђен. Истраживачи су недавно навели да није споран ниво мелатонина већ недостатак светла који омета циклус производње мелатонина. Очигледно је да ће бити потребно још истраживања пре него што се буде могао извести било који чврст закључак. (Редакција)

Грешка у цртању? У болници сам читао издање од 8. јануара 2000. са уводним чланцима „Бескрвна медицина и хирургија — све већа потражња“, када је ушао један старији кардиолог с тимом студената. Рекао је да линија ЕКГ (електрокардиограма) на насловној страни иде уназад.

Џ. Т., Енглеска

Линија је ту као уметнички приказ. Била је показана неким здравственим радницима пре објављивања; међутим, друго медицинско особље које то сада види слаже се да је погрешно нацртана. Извињавамо се због грешке. (Редакција)

Престајање с пушењем Све донедавно био сам зависник од цигарета, марихуане, алкохола и кокаина. Пуно пута сам са̂м покушавао да престанем, али безуспешно. Тако је било све док нисам почео да проучавам Библију с једним Јеховиним сведоком и тада сам почео да схватам да нешто вредим. Уз Јеховину помоћ, од јануара се нисам ни дрогирао нити сам пушио. Симптоми одвикавања су били права агонија. Од јануара се нисам добро наспавао. Издање од 22. марта 2000. са серијом чланака „Како можете престати с пушењем“, помогло ми је да схватим да су проблеми са сном симптом одвикавања и да не лудим! Пуно вам хвала.

Д. М., Сједињене Државе

Када сам прочитала ваш опис одвикавања од никотина, сетила сам се онога кроз шта сам ја прошла. У почетку нисам могла да мислим ни на шта друго осим на цигарете. Мало-помало, пролазили су дани, па потом седмице и месеци, а да ми цигарете уопште нису падале на памет. Јехова ми је дефинитивно помогао кад сам обећала себи да никада више нећу пушити. То је било пре 20 година, и стварно, никада више нисам пушила.

Д. А., Италија

Мољци Много вам хвала што сте објавили чланак о малом пауновцу, „Кад је љубав слепа“ (22. март 2000). Пронашла сам једнога у свом дворишту. Фотографисала сам га када му се придружио још један и та фотографија је била приказана на локалној телевизији. Дубоко ценим напоран рад и истраживање који су укључени у објављивање часописа.

И. К., Сједињене Државе

Ел Нињо Желим да вам захвалим за информативан чланак „Шта је Ел Нињо?“ (22. март 2000). Да будем искрена, чула сам да су сви причали о Ел Нињу из 1998, али ја нисам имала појма о чему се ради. Па, објашњење ми је стигло право на врата! Ваш чланак је био кратак, али врло информативан.

У. Н., Сједињене Државе