Пређи на садржај

Пређи на садржај

Проблеми с простатом — како изаћи на крај

Проблеми с простатом — како изаћи на крај

Проблеми с простатом — како изаћи на крај

„Када сам имао 54 године, почео сам често да мокрим, понекад сваких пола сата. Овај симптом ме навео да се посаветујем с лекарем и сазнао сам да ће моја простата морати да се одстрани.“ Сличне приче су уобичајене на клиникама за лечење простате широм света. Шта мушкарац може урадити да би спречио болести простате? Када треба да потражи савет лекара?

ПРОСТАТА је жлезда облика ораха која је смештена испод бешике и окружује мокраћни канал. (Видите илустрацију мушке карлице.) Код одраслог мушкарца, она у просеку тежи 20 грама и широка је до 4 центиметра, висока до 3, а дугачка до 2 центиметра. Њена функција је да производи течност која чини око 30 посто количине семена. Ова течност, која садржи лимунску киселину, калцијум и ензиме, вероватно побољшава покретљивост сперме (способност пливања) и плодност. Поред тога, течност коју лучи простата садржи цинк, за који научници претпостављају да штити генитални тракт од инфекција.

Препознати болесну простату

Са упалом или тумором простате повезани су многи карлични симптоми. Простатитис — упала простате — може проузроковати грозницу, непријатно мокрење и болове у крстима и бешици. Када простата јако отекне, то код пацијента може спречити мокрење. Ако је упала изазвана бактеријом, болест се назива бактеријски простатитис и може бити акутан или хроничан. Углавном је повезан са инфекцијом мокраћног канала. Међутим, у већем броју случајева, узрок упале није познат и болест се зато назива небактеријски простатитис.

Уобичајени проблеми везани за простату јесу учесталије мокрење, мокрење током ноћи, слабији млаз приликом мокрења и осећај да бешика није потпуно испражњена. Ови симптоми обично указују на бенигну простатну хиперплазију (BPH) — неканцерогено увећање простате — која може да се јави код мушкараца који имају више од 40 година. Број случајева BPH расте с годинама старости. Од ње болује 25 посто мушкараца од 55 година и 50 посто оних који имају 75.

На простати се могу развити и малигни тумори. Рак простате се углавном открива рутинским прегледом, чак и када никакви симптоми не указују на то. У поодмаклим стадијумима, може доћи до застоја у мокрењу и отицања бешике. Када се рак прошири на друге органе, могу се јавити болови у леђима, неуролошки симптоми и отицање ногу због блокирања лимфног система. Прошле године, само у Сједињеним Државама забележено је око 300 000 нових случајева рака простате и 41 000 смртних случајева услед ове болести. Научници верују да ће рак простате добити 30 посто мушкараца који имају између 60 и 69 година и 67 посто мушкараца који имају између 80 и 89 година.

Ко је подложнији оболевању?

Истраживање показује да се после 50. године старости знатно увећавају шансе за добијање рака простате. У Сједињеним Државама ова врста рака је отприлике дупло чешћа код црнаца него код белаца. Стопа учесталости ове болести варира широм света. Она је висока у земљама Северне Америке и Европе, средња у Јужној Америци и ниска у Азији. Ово указује да место становања и разлике у исхрани играју важну улогу у развоју рака простате. Уколико се мушкарац пресели у земљу где је ова болест учесталија и он се налази у већој опасности.

Веће шансе да оболе имају мушкарци чији су рођаци оболели од рака простате. „Опасност да мушкарац оболи од рака простате удвостручује се ако има оца или брата који болује од ове болести“, објашњава Америчко онколошко удружење. Неки фактори ризика су године, раса, националност, породична историја болести, исхрана и физичка неактивност. Мушкарци чија је исхрана богата мастима и који углавном седе повећавају своје шансе да добију рак.

Спречавање болести простате

Премда научници још увек не знају тачно шта проузрокује рак простате, они верују да могу бити укључени генетски и хормонски фактори. На срећу, можемо да контролишемо два фактора ризика — исхрану и физичку неактивност. Америчко онколошко удружење препоручује „да мање уносите масну храну животињског порекла и да већином једете храну биљног порекла“. Препоручују се и „пет или више оброка од воћа и поврћа сваког дана“, као и хлеб, житарице, тестенина, други производи од житарица, пиринач и пасуљ. Парадајз, грејпфрут и лубенице богати су ликопенима — антиоксидансима који спречавају оштећење ДНК и могу смањити ризик од добијања рака простате. Неки стручњаци тврде да могу помоћи извесне лековите биљке и минерали.

Америчко онколошко удружење и Америчко удружење уролога верују да лекарски преглед којим се утврђује постојање или непостојање рака простате може спасти живот. Лечење ће највероватније бити успешно када се рак рано открије. Америчко онколошко удружење препоручује мушкарцима који имају преко 50 година, и онима с више од 45 година који спадају у високоризичне групе, да сваке године иду на лекарски преглед. a

Преглед треба да укључује тест крви на антиген који је специфичан за простату (PSA). Овај антиген је протеин који производе ћелије простате. Код болесне простате његов ниво се повећава. „Уколико резултати вашег PSA теста нису у реду, замолите лекара да разговарате о томе колика је опасност да добијете рак и о потреби за даљњим тестирањима“, каже Америчко онколошко удружење. Укључен је и ректални туше (DRE). Пошто се ова жлезда налази испред ректума, лекар може кроз пацијентов ректум напипати било шта необично на простати. (Видите илустрацију мушке карлице на 20. страни.) „Када PSA и DRE указују на неку необичност“ и доктор треба да одлучи да ли да препоручи биопсију простате, користан је трансректални ултразвук (TRUS). Овај преглед траје око 20 минута.

Осим што се годишњим уролошким прегледом може открити рак простате, њиме се може открити и BPH (о којој смо раније говорили) у раном стадијуму, што би омогућило мање агресивно лечење. (Видите оквир „Лечење BPH“.) Морално чисто понашање штити особу од венеричних болести, које могу проузроковати простатитис.

Ваша простата сигурно заслужује да је заштитите и да бринете о њој. Човек који је споменут на почетку овог чланка каже да се потпуно опоравио од операције. По његовом мишљењу, „сви мушкарци треба да иду на годишњи превентивни лекарски преглед“, чак и ако немају никакве симптоме.

[Фуснота]

a Ако припадате овој старосној групи, позвани сте да осмотрите оквир „Индекс симптома бенигне простатне хиперплазије (BPH)“.

[Оквир на 21. страни]

Индекс симптома бенигне простатне хиперплазије (BPH)

Упутства: одговорите на следећа питања заокруживањем одговарајућег броја.

На питања 1-6 одговорити са:

0—никада;

1—мање него једном у пет пута;

2—у мање од пола случајева;

3—око пола;

4—више од пола;

5—скоро увек.

1. Колико често сте прошлог месеца по завршетку мокрења имали осећај да нисте у потпуности испразнили бешику? 0 1 2 3 4 5

2. Колико често вам се прошлог месеца десило да сте за мање од два сата од последњег мокрења поново морали да мокрите? 0 1 2 3 4 5

3. Колико често вам се прошлог месеца десило да током мокрења по неколико пута прекинете и поново почнете да мокрите? 0 1 2 3 4 5

4. Колико често вам је прошлог месеца било тешко да се уздржите од мокрења? 0 1 2 3 4 5

5. Колико често је прошлог месеца млаз мокраће био слаб? 0 1 2 3 4 5

6. Колико често сте прошлог месеца морали да се напнете да бисте мокрили? 0 1 2 3 4 5

7. Колико сте пута у просеку прошлог месеца, од одласка у кревет до устајања ујутру, морали да идете да мокрите? (Заокружите колико пута.) 0 1 2 3 4 5

Збир заокружених бројева показује какви су ваши симптоми BPH. Слаби: 0-7; средњи: 8-19; озбиљни: 20-25.

[Извор]

Од Америчког удружења уролога

[Оквир на 22. страни]

Лечење BPH

ЛЕКОВИ: користе се многи лекови, већ према симптомима сваког пацијента. Само вам их лекар може преписати.

ПАЖЉИВО ЧЕКАЊЕ: пацијент има само периодичне лекарске прегледе и не користи лекове.

ХИРУРШКО ЛЕЧЕЊЕ:

(а) Код трансуретралне ресекције простате (TURP), хирург кроз мокраћни канал убацује један инструмент (ресектоскоп) који садржи електричну омчу која сече ткиво и затвара крвне судове. Нису потребни никакви спољни резови. Траје око 90 минута. Трансуретралне процедуре су мање трауматичне од отворених операција.

(б) Трансуретрална инцизија простате (TURP). Слична је као TURP. Међутим, овом процедуром се мокраћни канал шири тако што се на месту где се спаја с бешиком и на самој простати прави неколико малих резова.

(в) Отворена операција. Користи се када трансуретрална процедура не може да се примени зато што је простата јако увећана. Отворена хирургија захтева спољну инцизију.

(г) Ласерска хирургија. То је употреба ласера да би се одстранило ткиво простате које смета.

Пацијент мора да донесе коначну одлуку које ће, ако ће било које, лечење прихватити. Један извештај који је недавно објављен у часопису The New York Times запазио је да су неки стручњаци несигурни чак и када је у питању тестирање на рак простате, посебно код старијих мушкараца, због тога што се „болест може споро развијати и вероватно неће проузроковати неке трајне штете по здравље, док лечење често може да проузрокује неке озбиљне нежељене ефекте“.

[Оквир на 22. страни]

Питања која пре операције можете поставити свом лекару

1. Какву операцију препоручујете?

2. Зашто ми је потребна операција?

3. Постоје ли нека друга решења?

4. Које су користи од операције?

5. Које су опасности од операције? (На пример, крварење или импотенција.)

6. Шта ако се не оперишем?

7. Где могу да чујем још нечије мишљење?

8. Какво искуство имате у вршењу те операције без трансфузије крви?

9. Где ће се операција обавити? Да ли у тој болници лекари и медицинске сестре поштују пацијентова права у вези с трансфузијом крви?

10. Каква ће ми анестезија бити потребна? Да ли анестезиолог има искуства са операцијама без трансфузије крви?

11. Колико ће ми времена требати да се опоравим?

12. Колико ће коштати операција?

[Дијаграм на 20. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Приказ предела карлице код мушкарца

Бешика

Простата

Ректум

Мокраћни канал

[Слика на 23. страни]

Здрава исхрана и умерено вежбање могу смањити ризик од добијања рака простате