Пређи на садржај

Пређи на садржај

Угљен-моноксид — нечујни убица

Угљен-моноксид — нечујни убица

Угљен-моноксид — нечујни убица

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ БРИТАНИЈЕ

СВАКЕ године у Британији умре око 50 људи услед тровања угљен-моноксидом које проузрокују неисправни кућни уређаји за грејање. „Угљен-моноксид је после азбеста најчешћи узрочник тровања на послу и код куће“, извештава Труст лондонског центра за опасности. Шта је угљен-моноксид?

Угљен-моноксид је гас који се ствара приликом непотпуног сагоревања, било у мотору аутомобила било у уређајима за грејање на угаљ или друга фосилна горива, а посебно на плин. Безбојан је, без мириса и укуса. Па, како убија?

Црвена крвна зрнца преносе животоважни кисеоник до ћелија. Угљен-моноксид је отрован зато што се за црвена крвна зрнца лакше везује од кисеоника. До тровања угљен-моноксидом долази када тело почне да вапи за кисеоником. Изложеност слабом испуштању угљен-моноксида током неког времена може проузроковати трајно оштећење мозга. Неки од симптома су главобоља, поспаност, слабост, вртоглавица, мучнина и несвестица, а у озбиљним случајевима слаб пулс, кома и прекид рада органа за дисање. Ако је особа изненада добила тровање, јако је важно да се брзо да кисеоник и обезбеди проходност дисајних путева пре него што гушење — када до мозга долази недовољно кисеоника — доведе до смрти.

Шта се може урадити да би се спречиле опасности од угљен-моноксида? Сви уређаји треба да буду исправни и стручњак треба редовно да их прегледа. Ако плин гори жутим уместо плавим пламеном, тада то сматрајте упозорењем на неправилно сагоревање и на могуће ослобађање угљен-моноксида. Данас су доступни различити типови кућних аларма који реагују на угљен-моноксид. Увек будите на опрезу када користите уређаје који могу ослобађати угљен-моноксид.

[Слика на 31. страни]

Неправилан пламен

[Слика на 31. страни]

Нормалан пламен

[Слика на 31. страни]

Данас су доступни различити типови кућних аларма који реагују на угљен-моноксид