Пређи на садржај

Пређи на садржај

Образовање за живот

Образовање за живот

Образовање за живот

„Библија [је] најузвишенији водич у уметности живљења“ (Томас Типлејди, год. 1924).

НИЈЕ претеривање рећи да образовање које се темељи на Библији може променити живот људи. Оно доноси смисао и наду онима који у животу знају за празнину и очај. Једна самохрана мајка из Намибије написала је Јужноафричкој подружници Јеховиних сведока следеће:

„Имам 29 година и прочитала сам књигу Млади питају — практични одговори на њихова питања, за само два дана. Она ме је дирнула дубоко у срце јер сам заиста усамљена. Мој момак је погинуо у саобраћајној несрећи, а ја сам остала с двоје деце. Веома много патимо. Некада сам размишљала да би било боље да прво убијем њих а затим себе. Али када сам добила ову књигу, променила сам своје мишљење. Молим вас помозите ми путем бесплатног библијског студија.“

Библија је водич који може помоћи људима да успеју на сваком подручју живота — у међуљудским односима у породици, с колегама на послу и у друштву уопште (Псалам 19:7ДК; 2. Тимотеју 3:16). Она пружа јасно вођство о томе како тежити за добрим и како избегавати зло. То је књига која реално гледа на живот. Док је читате видећете да је пуна извештаја о стварним људима. Видећете шта је допринело томе да живот неких буде срећан и награђујућ, а живот других болан и бедан. Биће вам јасно које су ствари вредне, а које нису.

Образовање за садашњи живот

Библија наглашава важност практичне мудрости. Она каже: „Мудрост је главно, прибави мудрост“ (Приче Соломунове 4:7ДК). Она такође потврђује да људима често недостаје мудрост и стога подстиче: „Ако некоме од вас недостаје мудрости, нека тражи од Бога, јер он великодушно даје свима и без прекоравања“ (Јаков 1:5).

Како наш Створитељ, Јехова Бог, даје великодушно мудрост? Он то чини посредством своје Речи Библије, за коју нас охрабрује да је читамо. Бог позива: „Ако примиш, сине, речи моје, поучења моја ако чуваш, и научиш ухо своје да на мудрост пази... осетићеш [’разумећеш‘, ДК] тада страх од Јехове, и познање наћи ћеш ти Бога. Јер Јехова мудрост даје“ (Пословице 2:1, 2, 5, 6). Када примењујемо савет који се налази у Божјој Речи и уверимо се колико је практичан, схватамо да он истински одражава божанску мудрост.

Узмите на пример питање решавања проблема везаних за сиромаштво. Библија препоручује марљивост и упозорава на тежње да се разбацују ограничена материјална средства. Стога се пороци као што су пушење и опијање директно супротстављају библијским начелима (Пословице 6:6-11; 10:26; 23:19-21; 2. Коринћанима 7:1).

Какав утицај могу пријатељи вршити на наш живот? Библија каже: „Ко с мудрима иде, тај постаје мудар, али зло пролази ко се с безумнима дружи“ (Пословице 13:20). Да ли сте приметили да је притисак вршњака често одвео људе — како младе тако и старе — у пијанство, дрогирање и неморал? Да, ако се дружимо са онима који чине такве ствари, постаћемо као и они, баш као што Библија каже: „Лоша друштва кваре корисне навике“ (1. Коринћанима 15:33).

Сасвим сигурно, сви ми желимо да будемо срећни. Али како је то могуће? Да ли сте запазили да Библија не каже да су за срећу неопходне ствари, већ уместо тога исправни ставови и односи, а поготово добар однос с Богом? (1. Тимотеју 6:6-10). Исус Христ је у својој чувеној Проповеди на гори рекао за оне који су заиста срећни да су „свесни својих духовних потреба“, „благе нарави“, „жедни праведности“, „милосрдни“, „чиста срца“ и да су „мирољубиви“ (Матеј 5:1-9).

Када дубоко размишљате о учењима Библије, схватићете како вам она могу помоћи у животу. Као извор савета Библија је јединствена. Њен савет је увек користан — никада није пука теорија и никада не иде против нас. Они који примењују оно што Библија каже увек имају користи од тога.

Образовање за живот

Ипак, осим што нам је сада од користи, Библија пружа наду у живот у будућности. Она говори о једном драматичном чишћењу Земље и њеном претварању у величанствени дом за оне који служе Богу. Запазите овај извештај који дира у срце: „Гле! Божји шатор је с људима, и он ће пребивати с њима, и они ће бити његов народ. И сам Бог биће с њима. И он ће обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли. Пређашње ствари прођоше“ (Откривење 21:3, 4; Пословице 2:21, 22).

Размислите само: нема више болесне деце, нема гладовања, нема ужасних болести које црпу телесну снагу, нема више страшних боли! Сузе услед фрустрације, разочарања и жалости нестаће чим буду промењени или отклоњени услови који доводе до таквих ствари. Пошто ће Божје анђеоске силе уништити људе који су хотимично зли, више неће постојати лопови, убице, лажови и други који чине живот несигурним. Људи ће бити у прилици да имају сопствени дом и да у њему уживају у безбедности (Исаија 25:8, 9; 33:24; 65:17-25).

Да ли вам ово добро звучи? Да ли бисте желели да више сазнате о примењивању библијских начела како бисте себи помогли и сада и у будућности? Ако желите, молимо вас контактирајте с Јеховиним сведоцима и они ће радо укључити вас и вашу породицу у свој глобални програм „образовања за живот“.