Пређи на садржај

Пређи на садржај

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Хантингтонова болест Морала сам да изразим своју искрену захвалност за чланак „Хантингтонова болест — разумевање генетске трагедије“ (22. март 2000). Двадесет година сам бринула о свом мужу који је имао ову болест. Многи ће топло поздравити чланак као што је овај јер је написан осећајно и с разумевањем.

Н. Г., Нови Зеланд

Хвала вам за чланак. Ваше објашњење је било једноставније од објашњења нашег лекара. Пре отприлике три године установљено је да моја мајка има Хантингтонову болест [ХБ]. Веома је болно гледати је док се напреже да говори, једе и хода. Нешто што нисте споменули је то што изгледа да дуготрајно памћење дуже остаје нетакнуто од краткотрајног. Стога, разговор о старим пријатељима или гледање старих слика с неким ко има ХБ у поодмаклом стадијуму може бити корисно и утешно.

Џ. М., Сједињене Државе

Пре четири године установљено је да мој муж има Хантингтонову болест. Пре отприлике годину и по писала сам издавачима Пробудите се! и тражила помоћ у вези са овом темом. Када сам угледала овај чланак, кренуле су ми сузе олакшања и радости.

Д. Б., Сједињене Државе

Преношење хепатитиса Изгледа да се у теми „Најчешћа инфекција која се преноси крвљу“ из ’Погледа у свет‘ од 22. априла 2000. појавила грешка. Казали сте да се вирус хепатитиса Ц [HCV] углавном шири путем сексуалног контакта или путем заражене крви. У ствари, преношење путем сексуалног контакта је ретко и дешава се само под специфичним околностима, као што је током менструације.

К. А., Француска

Тај кратак чланак је можда оставио погрешан утисак пошто изгледа да сексуални контакт не игра тако значајну улогу у ширењу хепатитиса Ц као интравенозно узимање дроге. „Harvard Health Letter“ од фебруара 1996. навео је да су супружници HCV-позитивних особа у малој опасности или уопште нису у опасности. И поред тога, у издању листа „The New England Journal of Medicine“ од 19. августа 1999, објављен је један чланак у којем је о деловању инфекције HCV у Сједињеним Државама од 1988. до 1994. извештено: „Најјачи фактори који су независно повезани са инфекцијом HCV били су злоупотреба дроге и високоризично сексуално понашање.“ Такође је навео: „Премда ширење HCV путем сексуалне активности не мора бити толико велико... због великог броја хронично заражених особа у популацији, код оних које имају више сексуалних партнера постоје бројне прилике да буду изложени болести.“ (Редакција)

Пирсинг Хвала вам за чланак „Млади питају... Шта рећи о ’пирсингу‘?“ (22. март 2000). Имам 16 година и неко време сам размишљала о пирсингу. Иако сам неколико људи питала какво је њихово гледиште о томе, још увек нисам била сигурна шта да мислим. Међутим, овај јасан и информативан чланак ми је помогао да схватим да пирсинг, и поред тога што је јако популаран, дефинитивно није за мене.

Е. К., Енглеска

Као бивши певач једне панк групе, мислим да је ваш чланак о пирсингу сасвим правовремен. Како је иронично то што људи покушавају да буду посебни тиме што следе најновије трендове!

Ф. С., Сједињене Државе

Морал Јуче сам прочитао серију чланака „Шта се десило с моралом?“ (8. април 2000). Како су реални! Ова серија показује колико је грех одвратан. Да будем искрен, пре него што сам постао Јеховин сведок био сам јако неморална особа. Чак се и сада борим против снажних телесних жеља. Међутим, уз Јеховину љубав и бригу, помоћ љубазних старешина, подршку моје хришћанске браће и сестара и чланака попут ових, сада побеђујем у борби.

Џ. К. П., Сједињене Државе