Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Незаконит посао који се најбрже развија

Трговање људима је „незаконит посао који се развија најбрже на свету“, каже Пино Арлаки, генерални директор Бироа Уједињених нација за контролу дроге и превенцију криминала. Према господину Арлакију, процењује се да се под контролом трговаца налази око 200 милиона људи. Док је из Африке током 400 година ропства одведено 11,5 милиона људи, само у прошлој деценији је унутар југоисточне Азије пресељено или одведено одатле преко 30 милиона жена и деце. Већина њих се користи као јефтина радна снага или у сексуалне сврхе. Господин Арлаки предлаже да владе које више немају закон против ропства поново уведу тај закон.

Тортура и бруталност у Европи

„Смрт током принудног депортовања, мучење у затвору, систематско злостављање које спроводи полиција, и етничка и религиозна репресија“ спадају у кршења људских права која се могу видети у Европи, како стоји у изјави за штампу Amnesty International. „Премда многи људи у Европи уживају основна људска права, неки људи, укључујући и оне који траже азил, и етничке и религиозне мањине, још увек гледају лице Европе које изгледа сасвим супротно њеном имиџу бастиона људских права и слобода“, стоји у овој изјави. „Ову чињеницу најбоље осликава раширеност и учесталост извештаја о бруталности полиције. Од Уједињеног Краљевства па до Азербејџана људи доживљавају... окрутно, нехумано и деградирајуће поступање од стране полиције.“ Они који су одговорни често не бивају изведени пред лице правде, тврди ова организација. Она наводи следећи пример: „У јулу [1999], Европски суд за људска права прогласио је Француску кривом за кршење међународних стандарда у вези с тортуром и поштеним суђењима“ у случају једног имигранта који је био под надзором полиције. „На крају године, оптужени полицајци су још увек били на дужности“, додаје извештај.

Старији људи заслужују поштовање

Једна шестомесечна студија је показала да се у старачким домовима често користи тепање. Ипак, такав разговор са старијима не само што их лишава достојанства већ је и штетан по њихово добро, извештава немачки медицински билтен Apotheken Umschau. Такав недостатак поштовања наводно штетно утиче на здравље. Кристина Совински из немачког Удружења за бригу о старијима каже: „Што су старији људи мање поштовани, то ће физички и ментално брже пропасти.“ Она препоручује да се изрази омаловажавања и тепања избаце када се помаже старијима, „пошто ће се с говором променити и ваш став“.

Религиозни људи живе дуже?

„Према једној статистичкој анализи 42 независне студије објављене од 1977, а које су се бавиле овим питањем, уз редовно учествовање у религиозним активностима иду боље физичко здравље и дужи живот“, каже часопис Science News. „Статистика је показала значајну повезаност између религиозне активности, посебно јавног типа, и веће стопе преживљавања, кажу научници.“ Као разлог за овакве закључке наводи се неколико ствари — избегавање опасног понашања, брачна стабилност, мања подложност депресији која је повезана са стварима изван директне контроле, више друштвених контаката, позитивна осећања и позитивни ставови. Један извештај закључује: „Утврђено је да уз чешће посећивање цркве... иде и смањени ризик од смрти, нарочито међу женама. Људи који често иду у цркву... изјавили су да имају већу подршку друштва, здравије навике и мање су депресивни.“

Становништво Индије премашило милијарду

Дана 11. маја 2000. становништво Индије наводно је достигло милијарду. Међутим, Асошиејтед прес објашњава: „Утврдити када је Индија достигла бројку од 1 милијарде није баш тако једноставно у једној земљи где се сваког дана роди 42 000 деце и где су медицински подаци оскудни.“ Последице раста популације су све већа глад и неписменост упркос великим напрецима који су постигнути у производњи хране и у образовању. Премда милиони живе у сиромаштву, на ново дете се гледа као на потенцијалног надничара који ће моћи да ради и да помогне породици да удовољи својим потребама.

Осујетили га они које је желео да спасе

„Један морнар из Калифорније који је сам кренуо на пут преко Пацифика посветивши се спасавању китова, окончао је своје путовање... после сусрета с два кита“, извештава The New York Times. Морнар Мајкл Рипи испловио је из Сан Франсиска на пут за Јокохаму у Јапану. Он је својим 18 метара дугим бродом Thursday’s Child желео да постигне рекордно време како би „дао публицитет невољи заробљених китова“. Али већ првог дана два кита су „протутњила поред њега“ и било је тешко контролисати брод. „Утврдио је да је доњи део кормила нестао јер га је вероватно откинуо један од китова који су прошли“, каже Times. Претходни покушај 1997. „да скрене пажњу на невољу морских животиња“ завршио се када се његов брод преврнуо на око 500 километара од Токија.

DDT још постоји због маларије

„DDT, пестицид који је у Европи и Сједињеним Државама забрањен већ скоро 30 година, вероватно ће избећи да буде забрањен широм света, због своје ефикасности у елиминисању комараца који су одговорни за једног од највећих убица на свету — маларију“, извештава часопис BBC Wildlife. „Иако је DDT јако отровно једињење за које је доказано да штетно утиче на природу, здравствени радници кажу да је он још увек једно од најважнијих оружја против маларије, болести која годишње убија 2,7 милиона људи и проузрокује да 500 милиона људи буде хронично болесно.“ Иако подржава забрану коришћења DDT-ја у пољопривреди, Светска здравствена организација наводи да га треба користити за контролисање маларије све док се не пронађе безбедна и ефикасна алтернатива.

Корњаче су се вратиле!

Стручњаци за очување природе били су охрабрени ове године јер су видели како се на источној обали Индије гнезди до сада највећи број корњача Оливе Ридли, рачунајући од средине 1980-их. Према природњачком часопису Down to Earth, ово изненађује јер је 1999. циклон нанео штету обалама у држави Ориса. Ова обала је највеће место на свету за гнежђење ових угрожених створења. Између 13. и 20. марта, преко 1 230 000 корњача је изашло из мора, а 711 000 их је положило јаја иако су рибарски бродићи близу обале убили 28 000 корњача. Корњачама прети опасност из различитих извора — од дивљих свиња и паса који једу јаја, ловокрадица које корњачиним месом снабдевају оне који га сматрају специјалитетом и бродића који на својим мрежама немају „систем који би спречавао да се корњаче уплету у њих“.

Последице Чернобиља

Нуклеарна катастрофа у Чернобиљу из 1986, „проузроковаће 50 000 нових случајева рака штитне жлезде међу младим људима који живе у области која је најтеже погођена“, каже лондонски The Guardian. Према извештају Светске здравствене организације, до сада је погођено више од седам милиона људи, а прави број се можда никада неће сазнати. За три милиона деце неопходно је лечење, а многа ће прерано умрети. Наводи се да је у Украјини трајно хендикепирано 73 000 људи. Око 23 посто оних који су били укључени у операције чишћења је онеспособљено, а једна петина шума у Белорусији је остала контаминирана. У предговору тог извештаја, Генерални секретар Уједињених нација Кофи Анан је рекао: „Чернобиљ је реч коју бисмо сви ми волели да избришемо из свог памћења“, али „више од 7 м[илиона] људи је не може заборавити. Они због онога што се десило још увек пате, свакога дана.“

Виртуелна црква

Католичка надбискупија Винипега (Манитоба, Канада), планира да „уведе једну компјутерску мрежу како би верницима пружила прилику да размишљају, исповедају грехе и да од пастора траже савет путем Интернета“, извештава Calgary Herald. Ричард Осики, директор комуникација те надбискупије, нада се да ће мрежа мотивисати многе номиналне хришћане, од којих око 75 посто никада не долази у цркву, да се поново активирају. „Цркву отварамо изван физичких грађевина. Хоћемо да кажемо да с Богом можете комуницирати док седите пред својим компјутером“, каже он.