Пређи на садржај

Пређи на садржај

Прва пре стотину година

Прва пре стотину година

Прва пре стотину година

Правна повеља Watch Tower Bible and Tract Societyja званично је састављена 15. децембра 1884. у Пенсилванији у САД. a Тамо је основано седиште овог друштва. Касније је 23. априла 1900. у Лондону у Енглеској обезбеђено место за прву подружницу. Она се налазила у улици Џипси Лејн број 131, Форест Гејт, у источном делу Лондона, као што је овде приказано.

КАДА је пре стотину година основана та прва подружница, у Енглеској је укупно било 138 Истраживача Библије, како су се Јеховини сведоци тада звали. Две године касније, 1902, отворена је друга подружница, у Немачкој, а до 1904. основане су и подружнице у Аустралији и Швајцарској.

Године 1918, када се завршио Први светски рат, широм света је било 3 868 Истраживача Библије који су извештавали службу проповедања. Следеће године основана је пета подружница Watch Tower Societyja — у Канади. Затим, како се објављивање библијске поруке захуктавало, у многим земљама отваране су нове подружнице; само 1921. отворено је њих шест.

До 1931. када су Истраживачи Библије прихватили библијско име Јеховини сведоци, широм света је било 40 подружница (Исаија 43:10-12). Током следеће три године број се повећао на 49! До 1938, највећи број Сведока који су проповедали у 52 земље износио је 59 047, али до тада је жестоко прогонство на многим местима почело да прети њиховој хришћанској активности.

Како су се политички тоталитаризам и диктатуре ширили из земље у земљу, а и септембра 1939. је избио Други светски рат, подружнице Јеховиних сведока су затваране једна за другом. До 1942, функционисало их је још само 25. Међутим, запањујуће је што су Јеховини сведоци током тог најразорнијег рата у људској историји остали активни широм света и радовали се једној од највећих стопа раста у савременој историји.

Чак и у време завршетка Другог светског рата 1945. — када су многи делови света лежали у рушевинама — подружнице Сведока поново су отваране и осниване су нове. До 1946. широм света било их је 57. А колико је Сведока било активно? Највећи број од 176 456! Скоро три пута више него 1938!

Како су прошириване прве подружнице

Године 1911, прва подружница Watch Tower Societyja у Лондону у Енглеској, пресељена је у Кравен Терас број 34 где је било више простора за живот и рад. Затим су 26. априла 1959. у Мил Хилу посвећени нови објекти подружнице. Стамбени простор је касније проширен и на крају (1993), посвећени су оближња штампарија и административни комплекс површине 18 500 квадратних метара. Овде се годишње произведе преко 90 милиона примерака Куле стражаре и Пробудите се! на 23 језика.

Проширење друге подружнице Заједнице било је још упадљивије. Године 1923. Немачка подружница је пресељена у Магдебург. Прво издање које је сишло с тамошње штампарске машине коју је Заједница имала била је Кула стражара од 15. јула 1923. Ускоро је купљено суседно имање, изграђено још зграда, набављена опрема за књиговезницу и још једна штампарска машина. Нацисти су 1933. конфисковали подружницу, Сведоци су били забрањени и с временом је две хиљаде њих послато у концентрационе логоре.

Када се 1945. Други светски рат завршио, власништво у Магдебургу, који је тада био део Источне Немачке, враћено је и подружница је поново успостављена. Али 30. августа 1950, комунистичка полиција је упала у подружницу и похапсила раднике, а Сведоци у Источној Немачкој су били забрањени. У међувремену, 1947. у Визбадену у Западној Немачкој купљено је земљиште. Током деценија које су уследиле, тамо изграђени објекти подружнице више пута су проширивани да би се ишло у корак са захтевима у литератури.

Због тога што у Визбадену више није било места за проширивање, близу Селтерса је 1979. купљено земљиште од око 30 хектара. После око пет година изградње, 21. априла 1984, посвећена је велика подружница. Отада је проширена, тако да може примити доста више од хиљаду радника. Са огромних офсет штампарских машина у Селтерсу сваког месеца сиђе преко 16 милиона часописа на више од 30 језика, а књиговезница је прошле године, рачунајући и Библије, произвела преко 18 милиона књига.

Друге велике подружнице у којима се штампа литература

Подружница у Јапану најпре је основана у Кобеу 1927, али озбиљно прогонство Сведока током Другог светског рата ограничило је њихову активност. Међутим, недуго после рата, подружница је поново основана у Токију. Када тамо више није било места за проширење, изграђена је нова подружница у Нумазу. Она је посвећена 1973. Како су ови објекти убрзо постали мали, изграђени су нови у Ебини и посвећени 1982. Недавно је завршено проширење објеката на овом месту које сада може да прими 900 радника. Године 1999, само на јапанском језику штампано је преко 94 милиона примерака Куле стражаре и Пробудите се! као и више од 2 милиона књига.

Проширивање објеката подружница било је слично у свим земљама. Подружница у Мексику основана је 1929. у граду Мексико. Затим, када је број Сведока достигао 60 000, ван града је изграђен простран нови објекат. Посвећен је 1974, а проширен 1985. и 1989. Сада је при крају изградња нове велике штампарије и додатних стамбених просторија. Тако ће подружница у Мексику ускоро моћи да прими 1 200 радника. Подружница већ сада обезбеђује часописе и књиге за више од 500 000 Сведока и за милионе других људи у Мексику као и за оне који живе у оближњим земљама.

Године 1923, организована је подружница у Рио де Жанеиру у Бразилу, и касније су тамо изграђени изврсни нови објекти. Али пошто је трговачки и саобраћајни центар Бразила Сао Пауло, онда је 1968. тамо изграђена нова подружница. До средине 1970-их у Бразилу је било око 100 000 Сведока. Међутим, даљње ширење у Сао Паулу није било могуће тако да је купљено земљиште површине 115 хектара у Сезарио Ланжу, који се налази око 150 километара изван Сао Паула. Објекти подружнице на том новом месту посвећени су 21. марта 1981. Због проширења подружница може да прими око 1 200 људи. У Бразилу се производе часописи и књиге за већи део Јужне Америке као и за друге делове света.

Почетком 1990-их близу Боготе у Колумбији завршена је још једна велика подружница у којој се штампа литература. Тамо се Кула стражара и Пробудите се! производе за дистрибуцију широм северозападне Јужне Америке.

Друге подружнице које годишње штампају милионе часописа налазе се у Аргентини, Аустралији, Италији, Јужној Африци, Канади, Кореји, Нигерији, Финској, на Филипинима и у Шпанији. Подружница у Италији сваке године произведе на многим језицима и милионе књига, укључујући и Библије. Наравно, највећи део годишње производње која износи више од 40 милиона књига и преко милијарду часописа, још увек се обавља у централи Watch Tower Bible and Tract Societyja у Бруклину (Њујорк), као и у њеној штампарији у унутрашњости државе Њујорк.

Просто је невероватно што је број подружница које служе потребама Јеховиних сведока у 234 земље, од једне пре стотину година, нарастао до данашњих 109. Невероватна је и помисао на то да у њима ради око 13 000 преданих хришћанских добровољаца! Сигурно да је њихов рад заједно с радом око 5 500 добровољаца у централи Заједнице веома важан у испуњењу пророчанства Исуса Христа да ће се ’ова добра вест о Божјем краљевству проповедати по целој настањеној земљи за сведочанство свим нацијама пре него што дође крај‘ (Матеј 24:14).

[Фуснота]

a Тадашњи назив је био Zion’s Watch Tower Tract Society.

[Слика на 17. страни]

Том Харт за кога се верује да је био први Истраживач Библије у Енглеској

[Слике на 18. страни]

Лондонска подружница у Кравен Терасу број 34 (на фотографији десно)

[Слике на 18. страни]

Објекти који се сада користе у Лондону