Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јесте ли срели Солоицкуинтлија?

Јесте ли срели Солоицкуинтлија?

Јесте ли срели Солоицкуинтлија?

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ МЕКСИКА

КАДА сам први пут додирнуо солоицкуинтлија — или скраћено сола — био сам задивљен. Његово црно тело без крзна било је тако мекано и топло! Овај пас за изложбе величанствено је парадирао иза свог власника, пружајући нам прилику да се дивимо његовом витом телу које је красила бела „четкица“, врх репа — контраст његовом глатком црном телу!

Пре него што су дошли Шпанци, псе су на америчком континенту веома ценили као кућне љубимце. Неке су сахрањивали са својим власницима, као ’пратиоце у загробном животу‘. Соло је заузимао посебно место у друштву. Веровало се да има лековита својства. Да, изгледа да је физички контакт с тим малим врућим пријатељем помагао онима који су имали реуму. Наравно, соло би могао и да вам греје ноге у хладној ноћи!

Данас многи сматрају да је соло савршени кућни љубимац. Као и многе друге врсте, соло се може дресирати и има га у различитим величинама — укључујући и ону минијатурну. Најбоље од свега је то што будући да нема крзно, нема ни длака, те је соло идеалан избор за оне који су алергични на псећу длаку. Одржавати сола је прилично лако. Да би му кожа остала мекана, потребно је понекад утрљати неку крему за кожу или уље. Одгајивач Мигел Анхел Морено указује на још једну предност сола: „Довољан је само један минут да бисте га окупали“, каже он, „а биће сув за два минута.“ А која су солова лековита својства? Неки чак и данас кажу да им јењавају реуматски болови када прислоне сола тамо где их боли. Међутим, Морено верује да је соло ефикасан тек „колико и термофор“. a

Не тако давно, соло је сматран угроженом врстом, али уложено је доста напора да би се ова животиња сачувала. Данас се соло може наћи не само у Мексику већ и у другим земљама, као што су Перу и Сједињене Државе. И, да ли бисте желели да наиђете на солоицкуинтлија? Ако икада будете наишли на овог јединственог пса, тај сусрет никада нећете заборавити.

[Фусноте]

a Телесна температура код сола заправо није много виша од температуре било ког другог пса, али пошто нема крзно, изгледа као да је топлији када се додирне.