Пређи на садржај

Пређи на садржај

Има ли разлога за наду?

Има ли разлога за наду?

Има ли разлога за наду?

„Једна невоља проблематичних бракова јесте снажно уверење да ствари није могуће побољшати. Такво уверење онемогућава било какве промене, јер вас лишава мотивације да покушате било шта конструктивно“ (ДР АРОН Т. БЕК).

ЗАМИСЛИТЕ да вас нешто боли и ви одлазите лекару на преглед. Забринути сте — и то је разумљиво. На крају крајева, ваше здравље — па чак и сам ваш живот — можда је у опасности. Али, претпоставимо да вам након прегледа лекар саопшти добре вести, а то је да иако ваша болест није безначајна, она може да се лечи. У ствари, лекар вам каже да ако се пажљиво придржавате одговарајућег програма исхране и вежбања, можете очекивати потпуни опоравак. Сасвим сигурно бисте осетили велико олакшање и радо бисте поступали по његовом савету!

Упоредите овај сценарио с темом о којој говоримо. Осећате ли бол у своме браку? Наравно, у сваком браку ће бити проблема и неслагања. Стога то што доживљавате неке тешке моменте у вашим односима не значи да у вашем браку нема љубави. Али шта ако болна ситуација траје недељама, месецима или чак годинама? Ако је тако, тада сте с правом забринути, јер то није безначајна ствар. Заиста, квалитет вашег брака може дотаћи скоро сваки аспект вашег живота — а и живота ваше деце. На пример, верује се да тешкоће у браку могу бити главни фактор настанка проблема као што су депресија, слаба продуктивност на послу и слабе оцене код деце у школи. Али то није све. Хришћани схватају да однос какав имају са својим брачним партнером може утицати на сам њихов однос с Богом (1. Петрова 3:7).

Чињеница да између вас и вашег брачног друга постоје проблеми не значи да је ситуација безнадежна. Суочавање с реалношћу брака — да ће бити изазова — може помоћи брачном пару да сагледа проблеме у правом светлу и да ради на њиховом решавању. Један супруг који се зове Ајзак, каже: „Нисам имао појма да је нормално да у браку парови имају успоне и падове што се тиче радости. Мислио сам да с нама нешто није у реду!“

Чак и ако је квалитет вашег брака опао, брак може да се спасе. Сасвим сигурно да ране које настају услед нарушених међусобних односа могу бити дубоке, поготово ако су проблеми трајали годинама. Ипак, постоји снажан разлог за наду. Кључни фактор је мотивација. Чак и двоје људи са озбиљним брачним проблемима могу направити побољшања уколико је обома стало до тога. a

Стога, запитајте се: ’Колико је снажна моја жеља да имам задовољавајућу брачну везу?‘ Да ли сте и ви и ваш брачни друг спремни да се потрудите како бисте побољшали свој брак? Раније цитирани др Бек каже: „Често сам био изненађен тиме како је могуће пружити помоћ тамо где су међусобни односи очигледно лоши, када партнери заједно раде на томе да исправе негативности и да изнова оснаже позитивне стране свога брака.“ Али шта ако ваш брачни друг није рад да вам се придружи? Или шта ако он није свестан чињенице да постоји проблем? Да ли је узалудно да ви сами радите на вашем браку? Сасвим сигурно није! „Ако ви начините неке промене“, каже др Бек, „то само по себи може променити вашег партнера — и веома често и промени.“

Немојте журно закључити да је то у вашем случају немогуће. Такво малодушно размишљање може бити највећа опасност по ваш брак! Једно од вас двоје треба да предузме први корак. Да ли то можете бити ви? Чим започнете с тиме, ваш брачни друг ће увидети користи од тога да сарађује с вама на изградњи срећнијег брака.

Дакле, шта можете учинити — било као појединац или заједно као пар — да бисте спасли брак? Библија је снажна помоћ у давању одговора на ово питање. Погледајмо на који начин.

[Фуснота]

a Мора се признати да у извесним екстремним случајевима могу да постоје ваљани разлози да се муж и жена разиђу (1. Коринћанима 7:10, 11). Осим тога, Библија дозвољава развод уколико дође до блуда (Матеј 19:9). Развод од брачног друга који је прељубник лична је одлука, и други не треба да врше притисак на недужног супружника да поступи било на овај или онај начин. (Видите књигу Тајна породичне среће, стране 158-61, коју су објавили Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница.)