Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко то говори?

Ко то говори?

Ко то говори?

ЗАВЕСА се подиже и појављују се забављач и његова лутка. Док се шале, лутка изгледа као да је жива, с властитим гласом и обележјима. Наравно, то је у ствари забављач — трбухозборац — који лутки позајмљује „глас“ и при том стално пази да не помера своје усне.

Да ли бисте волели да сазнате нешто више о овој необичној врсти уметности? Пробудите се! је интервјуисао Нахоа Естраду који је око 18 година професионални трбухозборац.

Какве све врсте трбухозборства постоје?

Код онога што се назива близинско трбухозборство, чини се да глас забављача долази из близине, на пример од лутке на његовом крилу. Код даљинског трбухозборства чини се да глас забављача долази из даљине. Трбухозборац такође може пригушити глас тако да изгледа као да долази из неког затвореног простора — рецимо из затворене кутије. Неки трбухозборци могу имитирати звукове, као што су зов неке животиње или плач бебе. Они не мрдају уснама док то изводе.

Добар трбухозборац је врло убедљив. Један је наводно пригушеним гласом позивао у помоћ док су пролазила кола натоварена сеном. Људи су зауставили кола и истоварили сено, очекујући да ће испод њега наћи јадну жртву! Наравно, нису никог нашли.

Како се трбухозборство развијало током година?

Сматра се да је пре много година трбухозборство коришћено да би се сујеверни људи навели да верују да су комуницирали с мртвима. С временом се показало да је трбухозборство само једна људска вештина. После тога је нашло уважено место на подручју забаве, а данас се понекад чак користи и у образовне сврхе.

Током векова користиле су се различите поставке да би се забавила публика и да би трбухозборац показао своје необичне способности. У 20. веку је постало популарно да трбухозборци причају с дрвеном лутком.

Шта је подстакло ваше интересовање за трбухозборство?

Привукло ме је то што оно може да увесељава и засмејава људе. Када сам био дечак, један продавац ме је заинтересовао за ту уметност рекавши да је реч „трбухозборац“ настала преводом латинских речи вентер и локви, што значи „говорити из трбуха“. То је због тога што се некад мислило да трбухозборство настаје помоћу неког чудног коришћења стомака. Затим ми је показао неке основне ствари.

Сутрадан сам испробао то у школи. Користећи технику приликом које глас долази издалека, учинио сам да ми глас звучи као да долази с разгласног уређаја, и позвао сам себе да изађем с часа. Успело је! Касније сам научио још више о трбухозборству путем дописног течаја, а затим сам почео професионално да се бавим тиме.

Шта све обухвата ваш посао трбухозборца?

Премда понекад наступам на банкетима и на скуповима трбухозбораца и чак сам се неколико пута појавио и на телевизији, највећи део времена проводим поучавајући децу на школским приредбама. Хумор игра велику улогу у представи. Примера ради, током једне тачке о личној хигијени показујем мом дрвеном лутку Макловију, да примећујем, пошто није опрао зубе, да је тог јутра доручковао јаја. Он одговара: „Ниси у праву — то је било јуче!“

Како се изводи трбухозборство?

Да бисмо произвели алтернативне гласове за оне гласове који захтевају покрете усана намештамо језик у један посебан положај, а техника дисања из дијафрагме даје погрешан утисак што се тиче удаљености.

Трбухозборство има успеха зато што већина људи није навикла уши да препознају из ког извора долази звук и с које удаљености. Људима је потребна помоћ очију. На пример: на звук сирене, ваше ухо вам каже да иду кола хитне помоћи и да долазе издалека. Али колико су далеко? Из ког правца долазе? Да бисте то сазнали, вероватно ћете морати да погледате где су ротациона светла.

Трбухозборац то користи тако што производи звук одређене јачине и усмерава пажњу публике на извор одакле би желео да публика мисли да долази тај звук.

Које бисте савете дали неком ко је заинтересован за то да научи уметност трбухозборства?

Као прво, будите свесни свога циља и будите спремни на то да избегавате све што се супротставља томе. Кажем то зато што се, попут многих других облика забаве, и трбухозборство понекад користи у штетне сврхе. Што се мене тиче, ја сам привучен трбухозборству због његове могућности да подстиче на љубав и разоноду. Ограничавам свој посао на материјал и догађаје који служе тој сврси.

Да бисте постали вешти у трбухозборству, потребне су вам три ствари — техника, машта и вежбање. Технику можете научити из неког приручника или с видео-касете. Затим, употребите машту да бисте креирали веродостојну личност за вашу лутку или марионету, и научите како да је направите да изгледа као жива. И на крају, вежбајте. Онолико колико будете вежбали толико ћете и бити вешти.