Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кад вас задеси неки здравствени проблем

Кад вас задеси неки здравствени проблем

Кад вас задеси неки здравствени проблем

„Осећао сам се као да ме је неко ударио маљем по глави.“ Џон, након што је сазнао да има болест која се погоршава.

„Била сам преплашена.“ Бет, када је схватила колико је озбиљан њен здравствени проблем.

САЗНАЊЕ да имате неку хроничну и исцрпљујућу болест или трајно оштећење након неке несреће јесте нешто најболније у животу. Без обзира да ли сте за вашу болест сазнали у тихој лекарској ординацији, или сте се у ужурбаној служби хитне помоћи суочили с чињеницом да сте у повређеном стању, вероватно вас је то затекло у неверици. Мало шта вас у животу може припремити за то да се изборите са снажним емоцијама које вас обузимају када сте потресени због неког разорног здравственог проблема.

Да би сакупио информације које могу бити од помоћи онима чије се здравље у последње време озбиљно погоршало, Пробудите се! је причао с подоста особа из различитих земаља које се већ годинама успешно боре с хроничном, исцрпљујућом болешћу. Замољене су да одговоре на питања као што су: како сте се осећали? шта вам је помогло да пребродите ту кризу и да се вратите у равнотежу? које сте кораке предузели да поново стекнете одређену контролу над својим животом? Информације из прве руке прикупљене путем ових интервјуа, као и неки налази истраживача који су проучавали последице дуготрајних болести, изнесене су да би користиле онима који се управо сада суочавају с неким здравственим проблемом. a

[Фуснота]

a Док је ова серија уводних чланака нарочито намењена онима који су болесни или онеспособљени, серија чланака „Хронична болест — изборити се као породица“ (Пробудите се! од 22. маја 2000) садржи информације посебно упућене онима који брину о болеснику.