Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колекционар који је желео да Створитељу ода част

Колекционар који је желео да Створитељу ода част

Колекционар који је желео да Створитељу ода част

АМЕРИЧКИ вајар и колекционар лептира Херман Стрекер умро је пре једног века оставивши иза себе колекцију лептира и мољаца Америке, која је у то време била највећа и најзначајнија. Његова колекција, од неких 50 000 примерака, сада већим делом припада Чикашком Филдовом музеју (Илиноис, САД). У тој колекцији, једна врста џиновских пауноваца из Јужне Америке запада за око због свог имена. У својој књизи Lepidoptera г. Стрекер објашњава да ову врсту није именовао по некој особи која би га частила вечером или му дала новац. a Уместо тога, он ју је именовао по Створитељу. На тај начин би ова „најдивнија“ врста усмерила мисли оних који је виде ка Богу. И тако, због жеље г. Стрекера да Створитељу ода част, данас овај пауновац носи научно име Copiopteryx jehovah.

Међутим, неки савременици г. Стрекера протестовали су против тога да се употреби Божје име, јер како је један критичар написао, „то име наводи на озбиљна и студиозна размишљања о свему што је свето“. На то је г. Стрекер одговорио: „Ако ће тако бити, онда сам заиста срећан због свог избора, јер бих рекао да све што би нас потакло на размишљање о Створитељу... не може а да не буде корисно; и шта има боље од размишљања о светим стварима — о доказима величанствености и моћи Врховног Бића?“ Зато је колекционар Стрекер закључио: „Тешко ми је да поверујем у то да ће се наћи икоји разуман приговор томе што се једном од најинтересантнијих Створитељевих дела доделило Његово име.“

Стрекерова побожност и његово поштовање према Створитељу вредни су спомена. Данас хришћани пазе да величанствено име Јехова употребљавају на достојан начин.

[Фуснота]

a Пун назив г. Стрекерове књиге је Lepidoptera, Rhopaloceres and Heteroceres, Indigenous and Exotic; With Descriptions and Colored Illustrations (1872).

[Слика на 31. страни]

Херман Стрекер

[Извор]

Херман Стрекер: из књиге The Passing Scene, Vol. 8/The Historical Society of Berks County

[Слика на 31. страни]

(у природној величини)