Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Складиште семења

„Научници предсказују да чак до 25% светске флоре може изумрети у наредних 50 година“, извештава канадски часопис National Post. Да би заштитили угрожене биљке, Краљевске ботаничке баште у Кеву (Енглеска), основале су Миленијумску банку семења (MSB). „Пројекат MSB треба да сакупи и ускладишти више од 25 000 врста биљака — више од 10% биљака света које носе семење“, објашњавају ове новине. Организатори MSB се надају да ће користити ово семење када буде неопходно да се обнови исцрпљено земљиште, смањи могућност избијања глади и обезбеде биљке које се користе у традиционалној и фармацеутској медицини. Роџер Смит шеф пројекта банке семења запажа: „Често прве нестају оне биљке које су најкорисније за животиње и људе.“

Безболни срчани удар

Многи људи су на опрезу када је реч о најуобичајенијем физичком знаку срчаног удара — о притиску у грудима. Међутим, далеко мање људи зна да „једна трећина пацијената не осећа никакву бол у грудима током срчаног удара“, извештава часопис Time. То објашњава зашто „жртве срчаног удара које не осећају бол у грудима обично одлажу одлазак у болницу — у просеку два сата“, каже се у једној студији објављеној у часопису The Journal of the American Medical Association. Међутим, опасно је било какво кашњење у добијању потенцијално животоспасавајућег лечења. На шта би требало да пазите? „Вероватно би најјаснији знак било крајње отежано дисање“, каже Time. Други могући знакови јесу мучнина, претерано знојење и „било која врста ’жгаравице‘ приликом које вам бива све горе док се шетате или на било који други начин физички оптерећујете“, каже исти чланак.

Лепљиви ножни прсти

Гекони могу с лакоћом да претрче преко плафона који је као стакло гладак. Како им то успева? Научници који већ деценијама покушавају да одговоре на то питање сада верују да су дошли до неког одговора. Тим научника и инжењера је закључио да „долази до изненађујуће велике силе приањања када се длачице, или чекиње, на стопалима гекона тару о одређену површину“, извештава часопис Science News. „Из сваке чекиње извиру још тање влати, зване спатуле. Када гекон својим ногама крочи на неку површину, око милијарду спатула које прекривају његове табане тако се тесно приљубе уз површину да у игру... ступају интермолекуларне силе.“ Истраживачи такође запажају да када гекони спуштају своје ножне прсте „изгледа да истовремено притискају чекиње по површини и повлаче их по њој“. Ова радња повећава „10 пута силу приањања сваке чекиње, када се упореди са обичним притискањем“, каже овај часопис.

Грчка православна црква узнемирена због одлуке

Уклањање ознаке о религиозној припадности грчких грађана из њихових „личних карата распламсало је гнев Грчке православне цркве“. Тако гласи извештај једне новинске агенције. Ова одлука је уследила након извештаја Међународне федерације за људска права у Хелсинкију из 1998, која је „тврдила да Грчка спроводи дискриминацију против неправославних цркава и да ознака о религиозној припадности у личној карти води до предрасуда приликом запошљавања и у поступцима полиције“. Како стоји у овом чланку, грчка влада каже да ће ова измена „допринети томе да личне карте буду у сагласности с мерилима Европске Уније и државним законима о заштити приватности из 1997“. Међутим, поглавар Грчке православне цркве описао је оне који желе да религију одстране из личних карти као припаднике „злих сила“.

Борба Кине против олуја прашине

Олује прашине које надиру из пустињских предела из унутрашњости Монголије, пролазе северном Кином током задњих година, уништавајући при томе усеве и стоку у вредности од више милиона долара, извештава China Today. Током 2000. године неколико оваквих олуја дошло је чак до главног града Пекинга. Једна пешчана олуја је 1998. оштетила преко 33 000 хектара усева жита и усмртила 110 000 домаћих животиња. Као главни узрок наведено је човеково лоше коришћење земљишта. Огромна подручја су остала без вегетације и претворена су у пустињу. На пример, године 1984. људи из Аутономне покрајине Нингса Хуи, која се налази у централном делу северозападне Кине, почели су копањем да ваде слатко корење које се користи у кинеској биљној медицини. „За мање од десет година“, каже China Today, „уништено је 600 000 хектара [1 500 000 јутара] пашњака, а 13 333 хектара [32 940 јутара] обрадиве земље претворено је у пустињу.“ Друга пустињска подручја настала су претераном испашом и претераном потрошњом локалних залиха воде. Да би се савладао проблем и спречило ширење пустињских подручја, улажу се велики напори да се дрвеће и трава поново засаде.

Крадљивци идентитета

Чувајте се криминалаца који користе ваш идентитет да би обманули зајмодавце, упозорава један извештај из новина El Economista, из града Мексика. Након што дођу до личних информација тако што украду вашу пошту или новчаник, криминалци у ваше име подносе молбу за кредитне картице и наручују их на своју адресу. Затим користе ваш идентитет како би телефоном или преко Интернета купили неке ствари или закупили имовину. Они који постану жртве оваквог криминала могу провести године, можда чак деценије у исправљању своје ситуације, кажу те новине. Како се можете заштитити од крађе идентитета? El Economista саветује: немојте носити важна документа са собом осим ако немате намеру да их користите, чувајте списак свих трансакција обављених кредитном картицом и користите га да бисте проверили стање на рачуну, поцепајте признанице од кредитне картице пре него што их баците, немојте слати личне податке електронском поштом и чувајте списак бројева свих ваших кредитних картица, рокове докле важе и телефонске бројеве оних који су вам издали картице да бисте пријавили изгубљене или украдене картице.

Неоправдан рат с бактеријама

„Амерички потрошачи воде погрешан рат с микробима у свом дому“, извештава часопис USA Today. Према тим новинама, лекар и микробиолог са Универзитета Тафт, Стјуарт Ливи, каже да „све већи број антибактеријских производа... води до појављивања бактерија које нису отпорне само на антибактеријске сапуне већ и на антибиотике“. Користити антибактеријске производе да би се стерилисала кућна средина јесте попут коришћења „маља да би се убијале муве“, каже Ливи. С друге стране, средства за чишћење у домаћинству као што су белило, хидроген, топла вода са сапуном, отклањају прљавштину али при томе не подстичу бактерије да мутирају у друге облике који су отпорни на ове производе. „Бактерије су наши савезници“, каже Ливи. „Треба да будемо у миру с њима.“

Британци су главни ТВ гледаоци

„Скоро четвртина Британаца проводи у просеку током недеље исто толико времена у гледању телевизије колико и на послу“, извештавају лондонске новине The Independent. Према истраживачима, Британаци у просеку проведу 25 сати седмично у гледању ТВ-а, док 21 посто њих проведе више од 36 сати. „Према резултатима нису само млади претерано гледали ТВ већ и мушкарци и жене, и старији људи“, кажу те новине. Једна породица која гледа ТВ око 30 сати седмично, рекла је да им је телевизор пружио „неопходно бежање од стварности“. Међутим, тако озбиљне навике гледања ТВ-а узимају свој данак. Према једном истраживању у 20 земаља, Уједињено Краљевство „лако избија на прво место на листи гледања ТВ-а“, како извештава лондонски The Guardian Weekly. Међутим „Британија се налази прилично на дну када се узму у обзир три најважнија критеријума писмености“.

Рано сексуално образовање

Тек проходала деца у Бангкоку (Тајланд), ускоро ће имати сексуално образовање у забавишту, извештава Bangkok Post. Према др Сувани Воракамин из Одсека за планирање породице и контролу популације, „учитељи и здравствени радници добиће специјалну обуку да би поучавали и говорили о сексу на стручан начин“, каже тај извештај. Она додаје: „Увођењем сексуалног образовања још у забавишту није жељено да се деца од ране младости подстичу на сексуално понашање... Знање које је дато деци у раној младости омогући ће им да када постану тинејџери сузбију непожељно понашање и опасности од нежељене трудноће“, извештавају те новине.