Пређи на садржај

Пређи на садржај

Подизање бебе у дивљини

Подизање бебе у дивљини

Подизање бебе у дивљини

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ КЕНИЈЕ

НА ОГРОМНИМ афричким равницама обраслим травом рађа се беба. На раном јутарњем сунцу пада на земљу уз један туп ударац. Мама се спушта и нежно подиже своје мокро и блиставо новорођенче на његове климаве ноге. Друге мајке и сестре брзо прилазе да добро погледају, додирну и омиришу малену бебу. Слонче, тешко само 120 килограма и високо нешто мање од 90 центиметара, изазива узбуђење међу другим члановима крда.

Хиљаде километара даље, у Америци, уз грану дрвета приања минијатурно гнездо величине напрстка. У њему, пар колибрија пчелица, не већих од летећих инсеката, негује два птића. Ове шарене птичице су храбри родитељи, и док лете запањујућом брзином покушаће да одбију велике животиње, па чак и људе који се приближе њиховом сићушном подмлатку.

Младунци животиња свакога привлаче. Деца су очарана када се штенићи оштене. Ко се не смеје несташним лудоријама мачића, симпатичном изгледу мајмунчића који се приљубио уз мајку или пилету буљине које широм отворених очију буљи из свог сигурног гнезда?

Бебе животиња нису увек тако беспомоћне као што је беспомоћна људска беба. Неке се рађају са способношћу да трче чим њихова мајушна стопала додирну земљу. Друге су остављене да се саме самцате штите и одржавају на животу. Ипак, преживљавање многих младих животиња и инсеката зависи од родитељске неге, заштите, храњења, обуке и бриге, што све произлази из блиске везе између родитеља и њиховог подмлатка.

Невероватни старатељи

Многи инсекти, рибе, водоземци и гмизавци мало се интересују за добро свог потомства. Међутим, постоје упадљиви изузеци. Застрашујући нилски крокодил је и те како невероватан старатељ. Овај хладнокрвни гмизавац показује изузетну родитељску бригу. Након што јаја положе у врео песак, родитељи остају у близини да би заштитили своје будуће потомство. Када дође време да се мали крокодили излегу, они почну да рокћу, сигнализирајући тако мајци да одгрне јаја. Касније, уз помоћ снажних вилица, она нежно купи своје тек излегле младунце и носи их до воде да спере песак с њих. Тата крокодил је такође познат по томе да носи младунце до воде да би их опрао. Бебе остају неколико дана у води близу мајке, пратећи је попут пачића. Тако користе њену импресивну моћ да их заштити.

Изненађујуће је да и неке рибе такође чине нешто због чега бисмо их сматрали добрим родитељима. Многе слатководне рибе из рода Tilapia полажу јаја, а затим их ради безбедности чувају у устима. Након што се излегне, мајушна млађ плива слободно, иако остаје у близини родитеља. Ако се опасност приближи, родитељ широм отвори уста, и тако пусти бебе да улете и сакрију се. Када опасност прође, млади се поново појаве и настављају са својим нормалним активностима.

Мрави, пчеле и термити такође на изузетан начин чувају и штите своје младе. Познати као друштвени инсекти, они живе у колонијама, граде склоништа за своја јаја и обезбеђују храну за своје младе. Медоносна пчела је добро познати пример тога. На хиљаде ових вредних пчела раде заједно бринући се за младе у кошници. Инстинктивна мудрост им омогућује да граде, поправљају и чисте дечје просторије, чак и да контролишу температуру и влажност у њима.

Крилати родитељи

Многе птице су веома добри родитељи јер улажу огромно време и енергију да би изабрале место за гнежђење, изградиле гнезда и подигле своје породице. Један пожртвовани мужјак афричког кљунорошца примећен је како је више од 1 600 пута посетио гнездо, и својој женки донео око 24 000 комадића воћа током 120 дана, колико женка лежи на јајима!

Албатрос луталица је још један поуздани старатељ. Родитељ ће дословно прелетети на хиљаде километара у потрази за храном док његов верни парњак стрпљиво чека у гнезду на његов повратак.

У пустињским пределима неке птице користе једну ефикасну методу да својим младима угасе жеђ. Кад одлете на воду, оне смоче своја пера на грудима и затим се врате у гнездо где пилићи пију с њиховог мокрог перја.

Када задатак храњења многих кљунова постане превелики терет, неке врсте птица ангажују друге птице као „пиле-ситерке“ њиховим младима. Помоћници су обично одрасли потомци ових родитеља и спремни су да помогну у храњењу и заштити птића.

Родитељска заштита

Заштита птића је такође пуновремени посао. Пернати родитељи ће често заклонити гнездо тако што ће раширити крила током пљуска, да би њиховим пилићима било топло и суво. Чворци су одлични домари. Да би заштитили своја гнезда од ваши и бува, ове довитљиве птице скупљају материјал с неких отровних биљака и слажу га у гнездо и около њега. То делује као инсектицид који убија или одвраћа штетне инсекте.

Шумска шљука као мајка показује изванредну сналажљивост када штити своје потомство. Када је угрожена, она своје пиле чврсто зграби између ногу и тела, рашири крила и једноставно одлети носећи драгоцени терет на неко безбедније место. Неки храбри родитељи се вешто претварају да су повређени како би одвратили грабљивицу од својих птића. Млатарајући крилима на земљи као да је повређена, мајка ће одмамити грабљивицу од гнезда да би када опасност прође једноставно завршила са својим претварањем и одлетела на безбедно место. Птице које се гнезде на земљи могу да користе гласовне трикове да застраше грабљивице. Северноамеричка подземна кукумавка шишти као змија када јој претресају рупу. Рани досељеници су били сигурни да ове мале сове деле свој дом са звечаркама, те су се држали по страни!

Мајчински сисари

У животињском царству, родитељска брига достиже највиши ниво међу сисарима. Слонице су предане свом потомству, стварајући блиску везу која може трајати и 50 година. Слонче доста зависи од своје мајке. Мајка му својим огромним телом пружа хлад од врелог сунца, нежно га доји и дозвољава му да својом минијатурном сурлом трга комадиће биљака из њених уста и тако се храни. Она редовно купа своју бебу прскајући је водом по леђима и рибајући је сурлом. Подизање слончића је породична брига, пошто друге женке у крду играју важну улогу у храњењу, поучавању и заштити младих у крду.

Други огромни сисар, нилски коњ, може да роди своју бебу под водом. Бебе сасвим добро могу да сисају потпуно подроњене, да изађу да узму ваздух, и опет зароне и наставе са сисањем. Мама нилски коњ ватрено штити своје новорођенче.

Зелени заморци, из породице мајмуна, такође су добре мајке. Након што донесе на свет бебу, мајка је првих неколико сати макар једном руком заштитнички држи око врата и рамена. Прве недеље беба највише времена проведе истинктивно се држећи за крзно своје мајке. Мајка може дозволити да њену бебу држе и друге женке, које ће слатку принову пипкати, чистити, мазити и играти се с њом.

Заиста, многа створења су „инстинктивно мудра“ и показују изванредну спретност у бризи око својих младих (Пословице 30:24-28NW). Њихова способност да уоче потребу или да процене ситуацију и реагују на њу на интелигентан начин никада не би могла да буде резултат пуке случајности. То је резултат интелигентне замисли од интелигентног извора — Створитеља свих ствари, Јехове Бога (Псалам 104:24).

[Слика на 15. страни]

Младе сове

[Слика на 16. страни]

Рибе из рода Tilapia чувају своја јаја у устима

[Извор]

Љубазношћу LSU Agricultural Center

[Слике на 16. страни]

Крокодили носе своје бебе

[Извор]

© Adam Britton, http://crocodilian.com

[Слика на 17. страни]

Албатрос и птић

[Слика на 17. страни]

Кљунорожац

[Слика на 17. страни]

Чворак

[Слика на 17. страни]

Шумска шљука

[Слика на 18. страни]

Мама нилски коњ ватрено штити своје новорођенче

[Извор]

© Joe McDonald

[Слика на 18. страни]

Маме павијани чисте своје бебе

[Слике на 18. страни]

Зелени заморци

[Извор]

© Joe McDonald