Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пожар! Који противпожарни апарат да користите?

Пожар! Који противпожарни апарат да користите?

Пожар! Који противпожарни апарат да користите?

КОЛИКО пута прођемо поред тог малог немог стражара на зиду, а да чак и не помислимо на њега! Ипак, једног дана он би могао да спасе нашу канцеларију или фабрику или чак наш дом од тога да постану згариште. Преносиви противпожарни апарати могу спречити да неки мањи проблем — тигањ који се запалио на шпорету или завесе које је запалила грејалица — измакне контроли. Попут оружја којим се брзо реагује, они су обликовани да униште окрутног непријатеља пре него што он смогне снаге.

Пошто овај непријатељ поприма разне облике — као пожар од запаљеног дрвета, бензина и гаса, пожар на електричној инсталацији — такође постоје и разне врсте противпожарних апарата. Природно је да желите познавати како свог непријатеља тако и своје оружје. То не значи да имате увид попут професионалног ватрогасца, већ да научите неколико основних начела. На пример, шта бисте урадили у следећој ситуацији?

Припремајући се да пече хлеб, пекар је у пећи загревао стелажу са 20 тепсија премазаних уљем. Међутим термостат је био неисправан и температура је скочила, а уље је почело да се пуши. Пекар је с рукавицама на руци брзо отворио пећ и извукао ту стелажу. Али тада је уље које се пушило изложио свежем ваздуху. Вууф! Од спонтаног сагоревања пламени су се винули ка плафону. Неозлеђен, пекар је одјурио и за неколико секунди се вратио наоружан противпожарним апаратом пуњеним угљен-диоксидом и брзо је угасио пожар. Међутим, чим је настао дим, уље се поново запалило. Ово се четири пута поновило! Страхујући да би се апарат за гашење пожара убрзо испразнио, пекар је узео заштитни прекривач који се налазио на оближњем држачу и бацио га преко стелаже. На његово олакшање, то је угушило ватру — и спречило да она поново избије.

Наравно, сви ми желимо да користимо најбоље оружје које је на располагању да бисмо угасили малу, али опасну ватру. Али, да је пекар знао за процес спонтаног сагоревања — што је велика вероватноћа кад год се нешто дими — он је могао напросто да искључи пећ, затвори врата и пусти да се оно што је било у пећници само од себе охлади. Или је можда могао најпре да користи заштитни прекривач а затим, уколико би било неопходно, и апарат са угљен-диоксидом. Како год, искуство показује колико је важно основно познавање природе пожара̂ и како је најбоље да се они угасе.

„Троугао“ који значи ватру

То што се назива троуглом ватре јесте једноставна формула којом се отклањају услови за избијање пожара: гориво, плус кисеоник, плус топлота, једнако ватра. Уклоните само једну компоненту и не само што ћете угасити пожар, већ ћете спречити и даљње избијање пожара. Осмотримо како то функционише.

ГОРИВО. Попут нас, ватра без хране умире. Када праве препреку ширењу пожара ватрогасци се користе овим начелом приликом гашења пожара у шуми или шипражју. У кухињи, спречити да се ватра храни може напросто значити да искључите довод гаса. Међутим, у другим приликама може бити отежано ако не и немогуће одузети храну ватри.

КИСЕОНИК. Да наставимо поређење; попут нас и ватра мора да дише. Баците пуну лопату земље на ватру или је прекријте заштитним прекривачем и угушићете је. Кад је већ о томе реч, да би се ватра угушила ниво кисеоника не мора да спадне на нулу. Ако ниво кисеоника од 21 посто, колико га има у ваздуху који нас окружује, спустите на 15 посто, многе ствари — на пример запаљиве течности па чак и неке чврсте супстанце — више неће горети.

ТОПЛОТА. Извори топлоте који могу изазвати пожар могу бити грејалица, шпорет, жице у преоптерећеном електричном утикачу, варница или жеравица, гром или топлота коју ствара труљење биља, испарљиве хемикалије или било која друга ствар. Запамтите, ако видите дим, поготово ако се уздиже изнад масти или јестивог уља који су на неком извору топлоте, ватра може да букне за само неколико секунди.

По мери за сваки мали пожар

Док у многим домовима нема противпожарних апарата, закон често захтева да фабрике, канцеларије и јавне зграде буду опремљене њима. Основни типови су с водом, с влажним хемикалијама, пеном, сувим прахом и угљен-диоксидом. Апарати с халоном су избачени из употребе јер се верује да оштећују озонски омотач у Земљиној атмосфери. Да би се корисницима помогло да изаберу одговарајући противпожарни апарат у хитним случајевима, већина модела има на себи симболе који показују где се они могу, а где не могу користити, или су можда означени одговарајућом бојом. Већина је обележена словима, као што су А, Б или Ц, што показује одговарајућу класификацију пожара. Погон, гас под притиском, избацује активни садржај великом брзином кроз млазницу када се притисне ручица за активирање. Пошто је у противпожарним апаратима гас под притиском, потребно их је тестирати с времена на време. Увек треба да буду постављени близу излаза и треба да буду приступачни. Осмотримо сада укратко сваки тип противпожарног апарата.

Противпожарни апарати с прахом хемијским путем спречавају сагоревање и скоро да се могу назвати универзалним противпожарним средством. Прах не само што је делотворан против пожара класе А и Б већ је такође користан и у борби против пожара класе Ц (електрична инсталација). Подразумева се да овај вишенаменски противпожарни апарат пружа вашем дому изузетну заштиту. Прах ће оставити за собом прави џумбус — али је џумбус јефтинији!

Противпожарни апарати с водом под притиском идеални су за пожаре где гори папир, дрво, пластика, смеће или тканина. Ови се пожари често називају пожари класе А. Моћ воде као средства за гашење пожара састоји се у њеној великој могућности апсорбовања топлоте. Када је у довољној количини, вода једноставно брже краде топлоту него што је ватра може обновити, па се стога ватра гаси. Али немојте користити воду за гашење запаљивих течности. Тиме ћете само раширити ватру — и то експлозивном брзином! Осим тога, пошто вода проводи електрицитет, овај или било који други противпожарни апарат који садржи воду не треба да користите тамо где је електрична инсталација под напоном.

Противпожарни апарати с влажним хемикалијама користе растворе алкалних соли у води и веома су делотворни против пожара од запаљене масти или јестивог уља али не и против деривата нафте. Делотворни су такође и против пожара класе А.

Противпожарни апарати с пеном добро функционишу, не само против пожара класе А већ и против пожара који укључују запаљиве течности (индустријска мазива, горива, фарбе), који су опште познати као пожари класе Б. Постоје две врсте противпожарних апарата с пеном, стога проверите који више одговара вашим потребама. Када се наноси на запаљену течност, пена је обмотава с непропустивим слојем који задржава запаљива испарења и спречава приступ кисеонику. Дакле, пену морате пажљивије наносити тако да не продире у течност, већ уместо тога да се простре над њом. Пазите да не користите пену у близини струје.

Противпожарни апарати са угљен-диоксидом могу да се користе практично против сваке врсте пожара осим против пожара гаса. Они раде на принципу истискивања кисеоника. Али као што смо раније видели, ако запаљива ствар и даље остане врела, могуће је спонтано сагоревање. Угљен-диоксид је гас, тако да ветровита, отворена средина ограничава његову делотворност. Међутим, то што је чист чини га добрим избором тамо где су неки осетљиви апарати и електронски уређаји. Међутим, у затвореним просторијама угљендиоксид може довести до гушења, дакле ако га користите у таквом окружењу немојте заборавити да напустите просторију када је ватра угашена и да затворите врата за собом.

Заштитни прекривач a је прикладно средство у борби против пожара и идеално за мале, локалне пожаре какви су могући на кухињском шпорету или на малом комаду тепиха. Само повуците прекривач с његовог зидног носача, разастрите га пред собом да бисте се заштитили од пламенова и прострите прекривач над ватром. Наравно, уколико то већ нисте учинили, ако је могуће одмах искључите извор топлоте.

Заштитни прекривачи такође спасавају живот уколико вам пламен захвати одећу. У том случају, запамтите ово важно правило: „Станите, лезите и ваљајте се.“ Никада немојте трчати; тиме ћете само распирити пламенове. Још ћете брже угасити ватру ако вас неко обавије заштитним прекривачем док се ваљате, или ако сте у могућности урадите то сами.

Боље од противпожарних апарата

Најбоља заштита од пожара је, наравно, спречавање пожара. Стога будите разборити. Шибице и упаљаче држите даље од деце. Склоните све запаљиве материјале који су на шпорету или близу њега. Немојте никада кувати у одећи са широким рукавима који могу да се запале. Поставите у свом дому детекторе за дим.

Ево неколико додатних савета. Никада немојте преоптеретити електричне утикаче или продужне каблове. Никада немојте да одете од шпорета када пржите нешто на врелој масти или уљу. Пазите где ћете поставити грејалице. Ако држите бутан боце близу куће, окрените безбедносне вентиле — који су потенцијални извор пламеног стуба — супротно од зграде. Користите електричне осигураче одговарајуће јачине. Замените оштећену електричну инсталацију.

Да ли сте размишљали о кућној противпожарној обуци? То заиста може да спасе животе. Договорите се да се породица нађе на неком одређеном месту — код било ког јасно одређеног места које се лако може пронаћи и дању и ноћу. Расподелите одговорности: ко ће помоћи да деца или онеспособљени појединци дођу на безбедно место? ко ће позвати ватрогасце? Да, вежбе спасавају живот јер се увежбава исправна реакција, тако да она постаје аутоматска и брза.

Ако дође до најгорег

Запамтите, ствари се могу заменити али животи не могу. Немојте ризиковати живот да бисте угасили пожар. Међутим, ако је безбедно да гасите пожар тада то чините из положаја одакле вам је омогућен приступ излазу. Али ако нисте сигурни да је противпожарни апарат одговарајућег типа или ако страхујете да је пожар превелик, брзо изађите и позовите ватрогасце.

Запазите такође да дим, поготово токсични дим од синтетичких материјала више убије људи него пламен — може да убије за мање од два минута! Зато када бежите из зграде која је у пламену, будите близу тла. У близини пода има мање дима и ваздух је хладнији. Ако је могуће, ставите влажну крпу преко уста. Пре него што отворите врата, дотакните их горњом страном шаке. Ако су врата врела, ватра је с друге стране; потражите неки други излаз. И, док излазите затворите сва врата за собом. То спречава доток кисеоника ватри. Лифтови наравно уопште не долазе у обзир — они вас могу заробити и постати рерна!

Дакле, ако намеравате да купите противпожарну опрему за свој дом, кола или радно место, било би најбоље да се посаветујете с вашом локалном противпожарном установом. Специфичнији детаљи могу варирати од земље до земље и не могу се обухватити у овом чланку.

У сваком случају, када следећи пут видите неког од тих малих немих стражара, застаните и боље се упознајте с њим. Можда једног дана будете захвални једном од њих.

[Фуснота]

a Ако је употреба заштитног прекривача уобичајена у вашој земљи, проверите да ли знате како исправно да га користите. Национално удружење противпожарне заштите САД, изјављује: „Треба нагласити да... заштитни прекривачи имају другоразредни значај. Њих треба користити само када су непосредно при руци... Неисправно коришћење заштитних прекривача може довести до озбиљних повреда од дима и ватре уколико се прекривачем усмери дим према лицу или ако се прекривач не склони након што је ватра угашена.“

[Дијаграм/Слике на 25. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

ВАТРА

гориво

топлота

кисеоник

[Слике]

КЛАСА А

КЛАСА Б

[Извор]

Chubb Fire Safety

[Дијаграм на 26. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Ако вам пламен захвати одећу, немојте трчати

1. СТАНИТЕ

2. ЛЕЗИТЕ

3. ВАЉАЈТЕ СЕ

[Извор]

© Coastal Training Technologies Corp. Репродуковано уз дозволу

[Слика на 24. страни]

Постоје многи вишенаменски противпожарни апарати за дом

[Извор]

Илустрација: прештампано уз дозволу NFPA 10 - 1998, Portable Fire Extinguishers, Copyright © 1998, National Fire Protection Association, Quincy, Massachusetts 02269. Овај прештампани материјал није комплетан нити представља званичан став NFPA о горе наведеном материјалу који је у целини дат као пример.