Пређи на садржај

Пређи на садржај

Брзи темпо овог света

Брзи темпо овог света

Брзи темпо овог света

ДА ЛИ ВАС С ВРЕМЕНА НА ВРЕМЕ САВЛАДА ТЕМПО ЖИВОТА? ДА ЛИ СТЕ ЗБОГ ТОГА ФРУСТРИРАНИ, УМОРНИ И ЈЕДВА ИЗЛАЗИТЕ НА КРАЈ С ЊИМ? АКО ЈЕ ТАКО, НИСТЕ ЈЕДИНИ.

МИЛИОНИ људи, нарочито у градовима, примећују да је живот постао помахнитала, исцрпљујућа јурњава. То је поготово тако у западним земљама. На једном скорашњем религиозном скупу у Сједињеним Државама, говорник је замолио да подигну руку они који се већину времена осећају уморни. Одједном се појавило море руку.

Књига Why Am I So Tired? (Зашто сам тако уморан?) каже: „Савремени живот је препун досад нечувених напетости — не закаснити на авионске летове, завршити послове пре истека рока, на време одвести децу у обданиште и на време их покупити одатле — списак је бесконачан.“ Није изненађујуће што је умор описан као проклетство нашег времена. a

У прошлости је живот био једноставнији, а његов темпо спорији. Људи су тежили за тим да у већој мери живе у складу с природним циклусима — дан је био за рад, а ноћ за породицу и спавање. Данас се због многих разлога људи осећају уморнији и исцрпљенији.

Изненада дужи дани

Један фактор је можда тај што људи мање спавају. А једно од најзначајнијих открића које је нарушило време за спавање јесте проналазак електричне светлости. Притиском на прекидач људи су могли да контролишу дужину „дана“, и ускоро су почели касније да одлазе на спавање. Заиста, многи нису имали други избор јер су фабрике почеле без престанка да раде, а услужне установе су продужиле своје радно време. Један писац је рекао: „Рођено је друштво од двадесет четири часа.“

Други технолошки напреци, као што су радио, ТВ и компјутер, такође су одиграли своју улогу у лишавању људи неопходног сна. У многим земљама ТВ програми емитују емисије 24 часа дневно. Није необично да љубитељи филмова или обожаваоци спорта дођу на посао поспани и уморни након што су гледали ТВ до касно у ноћ. Кућни компјутери и безбројна забава коју они нуде такође наводе многе да касно оду на спавање. Наравно, ови производи сами по себи нису лоши; међутим, они дају људима додатни подстрек да забораве на потребу за одмором.

Живот се убрзава

Не само што су нам дани постали дужи већ изгледа да се и сам живот брже креће — опет, захваљујући технологији. Запрежна кола од пре мање од једног века доста се разликују од данашњих брзих аутомобила, супербрзих путничких возова и млазних авиона. У ствари, савремени пословни човек, чији је деда на посао највероватније одлазио пешке, на коњу или бициклом, може између два оброка да прелети преко Атлантског океана!

Канцеларија је такође прошла кроз „тиху револуцију“ у интересу брзине и продуктивности. Писаће машине и уобичајена пошта уступили су место компјутерима, факс-машинама и Е-пошти. Преносиви рачунари, мобилни телефони и пејџери, помутили су разлику између дома и канцеларије.

Наравно, нико од нас не може да успори све бржи темпо овог света. Међутим, у приватном животу можемо направити измене које нам омогућују да живимо мирнијим, уравнотеженијим животом. Али пре него што осмотримо ову материју, испитајмо неке од последица које помахнитали темпо данашњице може имати по нас лично и на само друштво.

[Фуснота]

a Хроничан умор такође може настати или постати још тежи због мноштва фактора који не спадају у свакодневне напетости. Узроци могу бити здравствени проблеми, слаба исхрана, дрога, тровање хемикалијама, ментални или емоционални проблеми, старост или комбинација свих ових фактора.