Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли брак треба да буде доживотна заједница?

Да ли брак треба да буде доживотна заједница?

Гледиште Библије

Да ли брак треба да буде доживотна заједница?

ЗАШТО уопште постављати такво питање? Зар брак не треба да траје „и у добру и у злу“ и „све док нас смрт не растави“, да цитирамо брачни завет који се даје на Западу? Да, у брачним заветима се обично указује на то да млада и младожења почињу с једном доживотном обавезом. Али многи више не сматрају да су везани тим свечаним обећањима. Брачни парови се у алармантном броју разилазе — неки након неколико месеци, а неки након деценија. Зашто је поштовање према браку спласнуло? Библија пружа одговор.

Молимо те да размотриш 2. Тимотеју 3:1-3 и упоредиш је са оним што примећујеш данас у свету. Ови стихови делимично кажу: „У последње дане настаће критична времена с којима се тешко излази на крај. Јер људи ће бити самољубиви, љубитељи новца... незахвални, нелојални, без природне наклоности, неприступачни за било какав договор... без самоконтроле.“ Ово пророчанство делује упечатљиво због своје тачности. Овакви ставови су уништили и ослабили брачне везе широм света, што потврђује висока стопа развода.

Јасно је да су многи људи изгубили поштовање према браку. Имајући ово у виду питамо: да ли брак треба схватати тако озбиљно? постоји ли таква ствар као што је светост брака? како хришћани треба да гледају на брачни живот? какву помоћ данас Библија пружа венчаним паровима?

Да ли се Божје гледиште променило?

У почетку Бог није брачну везу осмислио као привремену. У Постању 2:21-24 саопштава се како је он ујединио првог човека и жену, и ту нема никаквог наговештаја о могућности развода или раздвајања. Уместо тога 24. стих каже: „Човек [ће] оставити оца свога и матер своју и прионуће уз жену своју и биће њих двоје једна пут.“ Шта овај стих значи?

Помисли на људско тело, како су његова различита ткива бешавно повезана и како су кости спојене јаким зглобовима код којих се не јавља трење? Какво јединство! Каква постојаност! Али каква је то патња када овај организам без премца буде озбиљно озлеђен! Зато у Постању 2:24 израз „једна пут“ наглашава интимност и трајност брачне заједнице. Такође пружа само по себи разумљиво упозорење на велики бол који настаје ако се та веза поништи.

Мада су променљиви трендови током прошлих миленијума обликовали и преобликовали људска гледишта, Бог још увек брак сматра доживотном заједницом. Пре око 2 400 година неки Јевреји су напустили своје жене и оженили се млађим женама. Бог је преко свог пророка Малахије осудио овај поступак изјављујући: „Чувајте се у духу своме, и да нико жени младости своје неверан не буде. Јер ја мрзим отпуштање, говори Јехова, Бог Израелов“ (Малахија 2:15, 16).

Више од четири века касније, када је цитирао Постање 2:24, Исус је поново потврдио Божје изворно гледиште о браку, а потом је дао упутство: „Што је Бог саставио у јарам, нека ниједан човек не раставља“ (Матеј 19:5, 6). Годинама након тога апостол Павле је поучавао томе да „жена не одлази од свог мужа“ и „муж да не оставља своју жену“ (1. Коринћанима 7:10, 11). Ови стихови тачно излажу Божје гледиште о браку.

Да ли Библија уопште допушта прекид брака? Да, брак се прекида када један од супружника умре (1. Коринћанима 7:39). Због прељубе се такође може поништити брак, ако недужни партнер тако одлучи (Матеј 19:9). Иначе, Библија охрабрује парове да остану заједно.

Како да брак дуго траје

Бог жели да брак траје, не као борба за преживљавање, већ као једно срећно путовање. Он жели да муж и жена решавају своје проблеме и да им међусобно друштво доноси велику радост. Његова Реч пружа вођство за срећан, дуготрајан брак. Молимо те запази следеће цитате.

Ефешанима 4:26: „Сунце да не зађе а да сте ви још испровоцирани.“ a Један срећно ожењен човек верује да овај стих помаже њему и његовој жени да размирице реше одмах. „Ако не можете да заспите након расправе, онда нешто није у реду. Не можете да оставите проблем да и даље постоји“, каже он. Понекад он и његова жена темељно разматрају проблеме до касно у ноћ. Али то функционише. Он додаје: „Примењивање библијских начела доводи до фантастичних резултата.“ Поступајући тако, овај човек и његова жена уживају у срећном браку већ 42 године.

Колошанима 3:13: „Подносите један другога и спремно опраштајте један другоме.“ Један супруг објашњава како он и његова жена ово примењују: „Брачни партнери могу једно другом да иду на живце, а да при том не раде ништа погрешно пошто свако има своје мане и навике које другим људима сметају. Ми подносимо један другога тако што не дозвољавамо да се ове ствари испрече између нас.“ Без сумње је ова изјава помогла овом пару током 54 године, колико су у браку!

Примењивање ових библијских начела јача спону између мужа и жене. Тако њихов брак може бити радостан, задовољавајућ и доживотан.

[Фуснота]

a Према рачунању времена на Блиском истоку у првом веку, дан се завршава заласком сунца. Зато је Павле охрабрио читаоце да буду у миру с другима пре него што се сваки дан заврши.