Пређи на садржај

Пређи на садржај

Енигма британских врабаца покућара

Енигма британских врабаца покућара

Енигма британских врабаца покућара

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ БРИТАНИЈЕ

СВУДА присутни врапци покућари, са својим познатим цвркутом, већ су дуго уобичајени призор у Британији. Међутим, у последње време и то често изненада, нестају из градова и нико не зна зашто. Лондонске новине Independent нуде награду од 5 000 фунти за први научни чланак ономе ко може да реши ову мистерију. Судије ће бити Краљевско друштво за заштиту птица и Британски труст за орнитологију. Очекује се да ће пројекат трајати најмање две године.

Истраживања показују да је у градовима широм земље катастрофално опао број врабаца покућара. На неким подручјима их је потпуно нестало. Ипак, врабаца још увек доста има у другим европским градовима као што су Париз и Мадрид. Др Денис Самерс-Смит, светски стручњак за врапце покућаре, каже: ’Ово је једна од најнеобичнијих мистерија животињског света у последњих 50 година.‘

Сматра се да је на сеоским подручјима популација врабаца опала за 65 посто због све интензивнијег ратарства. На сеоским подручјима дошло је до озбиљнијег опадања у броју и код других врста птица. Али то не објашњава зашто је у градовима број врабаца опао за 92 процента. Еколог Мајкл Макарти закључује да је ово драматично нестајање врабаца „сигуран показатељ да је нешто озбиљно кренуло наопако у екосистему врабаца — а можда и у нашем“. Остаје само да се види шта је то кренуло наопако и колико је озбиљно.