Пређи на садржај

Пређи на садржај

Радосно опстати у ужурбаном свету

Радосно опстати у ужурбаном свету

Радосно опстати у ужурбаном свету

ВЕЋИНА ЉУДИ СЕ БОРИ С ПРИТИСЦИМА ЖИВОТА, АЛИ САМО МАЛО ЊИХ РАДОСНО ИЗЛАЗИ НА КРАЈ С ЊИМА. ЗАТО ЈЕ ПОТРЕБНА ПОСЕБНА ВРСТА МУДРОСТИ.

ПРИЗНАЈУЋИ то, књига The 24-Hour Society каже: „Треба да развијемо мудрост која у овом технолошком свету који смо створили штити људске потребе и људску природу.“

На сву срећу, практична мудрост је доступна у најшире дистрибуисаној књизи на свету — Божјој Речи, Библији. Пошто је надахнута од Оног ко савршено разуме потребе и природу људи, Библија садржи опробана и проверена начела. Примењивање ових начела може вам помоћи да имате већу контролу над својим животом, што ће вам у најмању руку пружити и извесну меру радости док савладавате потешкоће у овом данашњем ужурбаном свету (Исаија 48:18; 2. Тимотеју 3:16).

Ова начела односе се на три главна подручја. Прво, она истичу како можете на мудар начин одстранити сувишне ствари. Друго, она вам могу помоћи да поставите исправне приоритете. Треће, она вам пружају духовни поглед на живот који је далеко супериорнији од чисто световног гледишта. Осмотримо сада ова три подручја.

Одржавајте живот једноставним и уредним

Замислите да идете на камповање на неколико дана. Желите да се осећате удобно, тако да носите са собом један велики шатор са свим замисливим помоћним средствима. Такође имате са собом камп-приколицу пуну намештаја, опрему за кување, фрижидер, агрегат, осветљење, ТВ, храну и још многе друге стварчице. Међутим, да бисте поставили све те ствари потребни су вам сати и сати! А онда, на крају вашег кратког одмора треба вам опет исто толико времена да све то спакујете — а да и не говоримо о томе да све то треба да одложите код куће. Осврћући се уназад, схватате да нисте имали довољно времена да уживате у камповању! Питате се да ли је то било вредно свег тог труда.

За милионе људи данас сам живот је попут тог камповања. Они проводе превише времена у набављању и одржавању безброј материјалних ствари за које овај свет жели да нас убеди да су нам потребне да бисмо били срећни. Супротно томе, Исус је рекао: „Чак и кад неко има обиље, његов живот не произлази из онога што има“ (Лука 12:15). Да, квалитет живота се не мери материјалним богатством. У ствари, богатство често доноси стрес и бриге. „Ситост не да богаташу да мирно спава“, каже Проповедник 5:11.

Стога добро осмотрите сваку ствар коју имате и запитајте се: ’Да ли ми је ова ствар заиста потребна, или само ствара неред? Да ли она доприноси квалитету мог живота или ми само краде драгоцено време?‘ Уводни део књиге Why Am I So Tired? од Леони Макман, запажа: „Проналажење разних уређаја с којима се намеравало да се олакша напоран рад у домаћинству, довело је до тога да домаћица мора да потражи посао ван куће да би их купила и платила за њихово одржавање.“

Када поједноставите свој живот тада имате више времена за породицу, пријатеље и себе. Такво време је од суштинске важности за вашу срећу. Немојте бити попут оних који прекасно схвате у животу да су пријатељи и породица далеко важнији — и занимљивији — од новца и материјалних ствари. Само људи могу да вас воле. Рачуни у банци, вредносни папири, компјутери, телевизори и друге справе, иако имају своје одговарајуће место, ипак су само споредне ствари у животу а не сама суштина живота. Они који таквим стварима дају приоритет, снизе цену свог живота и на крају постану незадовољни или чак огорчени (1. Тимотеју 6:6-10).

Управљајте временом и поставите себи приоритете

У извесном смислу је управљање временом слично балансирању финансијским буџетом. Ако покушате да натрпате превише ствари у ограничен број сати који су вам на располагању, тада не располажете мудро с временом које имате. Такав начин живота неизбежно води до фрустрације, стреса и исцрпљености. Зато, научите да постављате приоритете.

Најпре одредите које су важније ствари и затим им доделите довољно времена. За хришћане су духовне вредности увек најважније (Матеј 6:31-34). Ако се важне ствари журно или површно обављају, често следе озбиљни проблеми. Дакле, можда је потребно да оставите по страни све што вам одузима време, а од слабе је вајде.

Док постављате приоритете узмите у обзир своју потребу за мало самоће — време за конструктивну медитацију и поновно пуњење сопствених батерија. „Смисаоно време проведено у самоћи“, каже журнал Psychology Today, јесте „неопходно освежење усред митраљеске паљбе данашњег света... Време проведено у самоћи је гориво за живот.“ Људи који су сувише запослени да би медитирали могу постати површни у свом ставу према животу.

Скромност и духовност

Када је реч о срећном и уравнотеженом животу, скромност и духовност су два највећа блага које можете имати. Скромност је важна јер вам помаже да избегавате предузимање нереалних пословних обавеза и одговорности. Ако сте скромни тада ћете знати када да одбијете прековремени рад или друге активности које би ишле на штету нечег још важнијег. Скромни људи не завиде другима због онога што имају и што раде; дакле они теже да буду у још већој мери задовољни. С друге стране, искрена скромност је фасета духовности, што је још један важан кључ да би се задобила контрола над нашим животом (Михеј 6:8; 1. Јованова 2:15-17).

Духовност заснована на тачном спознању Библије доприноси да будете још разборитији и имате још већу способност запажања — да будете особа која неће бити заведена јефтиним, светским гледиштима о успеху. На тај начин узимате к срцу мудар савет из 1. Коринћанима 7:31: „[Нека] они који користе свет, [буду] као они који га не користе у потпуности; јер мења се сцена овог света.“ Хришћани „користе свет“ када себе и своју породицу збрињавају материјално, али они не дозвољавају да их овај свет прогута. Они знају да свет не нуди стварну сигурност, да ће он ускоро бити потпуно уништен и да прави успех — сигурност и вечни живот у рају на Земљи — зависи од човековог односа с Богом (Псалам 1:1-3; 37:11, 29). Дакле, обратите пажњу Исусовој опомени и мудро улажите у сакупљање ’блага на небу, где ни мољац ни рђа не нагризају, и где лопови не проваљују и не краду‘ (Матеј 6:20).

Избегавајте забринутост и нађите прави мир

Док се овај садашњи систем приближава свом крају, стрес ће се сигурно повећавати и све ће више бити потребније ваше време. Колико је онда важно да тежите да примените библијски савет: „Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем заједно са захваљивањем обзнаните своје молбе Богу; и Божји мир који превазилази сваку мисао чуваће ваша срца и ваше мисаоне снаге посредством Христа Исуса.“ Такав мир је ван домашаја било кога с чисто светским нагињањем, који не види вредност молитве (Филипљанима 4:6, 7).

Ипак, Јехова вам неће само дати унутрашњи мир. Он ће вам помоћи да сваки дан носите свој терет одговорности уколико ’све своје бриге баците на њега‘ (1. Петрова 5:7; Псалам 68:20). Дакле, мудро је свакодневно слушати Бога тако што читате понешто из његове Речи. Ко би могао дати бољи савет од вашег Створитеља? (Псалам 119:99, 100, 105). Да, искуство је показало да они који ставе Бога у средиште свог живота добијају велику помоћ да с радошћу опстају у данашњем ужурбаном свету (Пословице 1:33; 3:5, 6).

[Истакнути текст на 11. страни]

Поставите приоритете, што подразумева и да удовољите потреби за самоћом и духовношћу

[Слика на 9. страни]

Можете ли свој живот поједноставити и довести га у ред?

[Слика на 10. страни]

Дајете ли приоритет стварима или људима?