Пређи на садржај

Пређи на садржај

Радиоактивне падавине — повод за забринутост

Радиоактивне падавине — повод за забринутост

Радиоактивне падавине — повод за забринутост

НАКОН тестирања нуклеарног оружја у 1950-им, стронцијум 90 (Sr90), нуспроизвод нуклеарних реакција, пронађен је у млечним зубима, известиле су канадске новине Globe and Mail. Томе је тада приписана кривица за нагли пораст појаве рака код деце.

Сада, деценијама касније, научници који раде на Пројекту радијације и здравствене заштите у САД, поново су забринути. Докторка Жанет Шерман, специјалиста интерне медицине која ради на овом пројекту, објашњава да „нивои концентрације Sr90 у млечним зубима деце рођене од 1990. достижу нивое који су постојали у годинама тестирања нуклеарног оружја на копну“.

Одакле сада Sr90? Неки научници кажу да узроци могу бити нуклеарне катастрофе из прошлости, радијација нуклеарних централа које исправно раде, или тестирање бомби од пре много година. a Без обзира одакле тај Sr90 потиче, људи га уносе у организам заједно с храном справљеном од контаминираних биљака и млеком од крава које су јеле контаминирану траву. Пошто је овај радиоактивни материјал Sr90 хемијски сличан калцијуму, он се код људи таложи у костима, што повећава опасност од рака костију и леукемије.

Новине Globe такође изражавају забринутост за то што ће будуће генерације бити изложене радијацији. „Кад се извади из језгра реактора“, објашњавају ове новине „[нуклеарни отпад] је око милион пута радиоактивнији него кад је био убачен унутра. Сматра се да је тек потрошени свежањ горива толико смртоносан да би особа која би стајала на метар удаљености умрла од зрачења у року од једног сата.“

Док опасност од радиоактивних падавина лебди над човечанством, да ли је реално надати се некој сигурној будућности? Када је првобитно била створена Земља и све живо на њој Библија каже да „све добро беше“ (Постање 1:31). Можемо се поуздати у библијско обећање да ће наша планета ускоро бити рај. Радијацијом контаминирана храна и вода припадаће прошлости (Псалам 65:10-14; Откривење 21:1-4).

[Фуснота]

a После хаварије нуклеарне централе у Чернобиљу (Украјина) 1986, ниво Sr90 у млечним зубима деце у Немачкој десетоструко је порастао.

[Извор слике на 31. страни]

Фотографија: U. S. Department of Energy photograph