Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта има лоше у томе што кришом излазим?

Шта има лоше у томе што кришом излазим?

Млади питају . . .

Шта има лоше у томе што кришом излазим?

„У поноћ смо кришом изашле и отишле у кафић да бисмо биле с неким момцима. Тада смо отишли на брег. Сви су клинци пушили, мада ја никада нисам. Седели смо и уз хеви-метал музику причали о свему и свачему. Затим смо у 5.00 отишле кући, пре него што су нам се родитељи пробудили“ (Тара). a

„Када ми је отац отишао на посао, а мајка заспала, искрао сам се на предња врата. Оставио сам их отворена тако да није могла да чује како их затварам — била су метална. Целу ноћ сам цуњао с друговима. Затим ујутро када је сунце изашло, покушао сам кришом да уђем. Понекад би мајка приметила да сам отишао и закључала би врата, а ја бих остао напољу“ (Зоран).

ИСКРАСТИ СЕ — звучи узбудљиво и забавно. То је шанса да на неколико сати живиш живот на свој начин, шанса да радиш шта год хоћеш и да будеш с ким год хоћеш, а да при томе никоме не полажеш рачун. Осим тога, вероватно си слушао док ти се вршњаци хвале тиме шта све раде и како се забављају када ноћу кришом изађу. Стога може бити веома примамљиво да им се и ти придружиш.

Према једној анкети спроведеној код 110 млађих и старијих средњошколаца из Северне Америке, 55 посто њих признало је да су најмање једном кришом изашли. Већина њих учинила је то први пут у узрасту од 14 година. Овај проблем је тако озбиљан да неки стручњаци препоручују да родитељи уграде аларм у кући како би спречили децу у томе да неприметно излазе. Зашто тако пуно младих ризикује да навуче на себе гнев својих родитеља тиме што кришом излазе?

Зашто неки кришом излазе

Понекад млади кришом изађу само зато што се досађују и желе мало да се забављају са својим друговима. Књига Adolescents and Youth објашњава да млади можда кришом излазе „због неког ограничења, рецимо због тога што морају увече рано да се врате или зато што имају забрану излазака па их то спречава да присуствују неком друштвеном догађају. Млади би да оду по сваку цену, а понекад ће им поћи за руком и да се неприметно врате.“ Једна шеснаестогодишњакиња је објаснила зашто она кришом излази. „Осећам се као да сам нека беба и да немам свој живот“, каже она. „Ја морам пре свих да се вратим кући. И родитељи ме неће пустити да одлазим на места где моји другови иду... Наравно, ја их слажем и одем.“ Зоран споменут на почетку, почео је кришом да излази са 14 година када је отишао на један реп концерт на који га родитељи нису пустили.

Истина, многи млади немају зле намере кад кришом излазе. Тара, цитирана на почетку, рекла је: „Прва ствар која нам је на ум пала није била: ’Хајде да починимо неки озбиљан грех.‘ Желела сам само да будем са својом сестром, а она је желела да излази и забавља се са својим друговима.“ Зоран је рекао: „Ми само цуњамо. Желео сам да разговарам са својим друговима и да будем с њима.“ Међутим, иако смуцање с друговима ретко кад може довести до већих злочина, многи млади се уплету у озбиљне невоље.

Ризици

Стручњак за ментално здравље др Лин Е. Пантон, тврди: „За тинејџере је нормално да ризикују.“ Др Пантон наставља са објашњењем да је нормално и можда чак здраво за младе што желе да буду независни, да испробавају нове ствари, да се налазе у новим и занимљивим ситуацијама. То је део одрастања. Међутим, многи млади улазе у ризик који је ван сваке разумне границе — поготово када се налазе далеко од надзора својих родитеља. Часопис Teen каже: „Комбинација притиска вршњака, досаде, неконтролисане енергије или можда дејства нечег другог као што је пиво... може навести тинејџере да уђу у неразуман ризик — и плате својим животом.“ Једна анкета је навела неке од ових рискантних тинејџерских активности, у шта спадају и пребрза вожња, вандализам, вожња под дејством алкохола и крађа.

Када једном испаднеш непослушан, онда се лако крећеш ка озбиљнијим лошим стварима. То је као што је Исус рекао у Луки 16:10: „Ко је веран у најмањем, веран је и у многоме.“ Дакле, није изненађујуће што тајни излазак с друговима може довести до великих греха. Тара је починила блуд. Зоран је почео да продаје дрогу, био је ухапшен и одведен у затвор. Млади хришћанин Јован почео је да се дрогира и краде кола. Жалосно је рећи што многи млади такође жању и физичке последице таквог понашања — нежељену трудноћу, сексуално преносиве болести или зависност од алкохола односно дроге (Галатима 6:7, 8).

Штета

Осим штете коју трпи твоје тело, далеко већу штету могу претрпети твоје емоције. Узнемирена савест може бити веома болна (Псалам 38:4, 5). Зоран каже: „Једна изрека каже да не знаш шта имаш све док то не изгубиш. Понекад размишљам о прошлости и не могу да верујем да сам био толико слеп.“

Такође, не треба превидети ни могућу штету по твој добар глас. У Проповеднику 10:1 стоји: „Мртве мухе кваре и чине да се ужегне уље мирисарево, и мало лудости квари и мудрост и славу.“ У древна времена, нешто малено попут мртве муве могло је да уништи драгоцено уље или парфем. Слично томе, твој углед, до ког се не долази тако лако, може бити уништен с „мало лудости“. А ако си хришћанин, због таквог ружног понашања сигурно би ти биле ускраћене предности у скупштини. Осим тога, како би могао да охрабрујеш друге да следе библијска начела када се зна да ти сам не поступаш тако? (Римљанима 2:1-3).

На крају крајева, размисли колико бола ћеш задати својим родитељима када открију да ниси код куће. Једна мајка прича колико се препала када је приметила да њена 15-годишња ћерка није у кући. Она каже да су она и њен муж били ’ван себе‘ од бриге јер нису знали где им је отишла ћерка. Да ли желиш да и ти својим родитељима нанесеш такву бол и жалост? (Пословице 10:1).

Стећи више слободе

Разуме се да је фрустрирајуће ако су ти родитељи престроги. Али, да ли је решење у томе да кришом излазиш? Скоро је неизбежно да ћеш на крају бити ухваћен у томе. Чак и ако си довољно лукав да надмудриш своје родитеље, Јехова Бог види твоје поступке, чак и оне које радиш под окриљем ноћи (Јов 34:21). Дакле, пре или касније бићеш откривен, што ће вероватно уништити поверење које су родитељи пре тога имали у тебе. А последице? Изгубићеш много од онога што си управо желео — од слободе!

Запамти: да би уживао у слободи потребно је да задобијеш поверење својих родитеља. А најбољи начин за то јесте да им будеш послушан (Ефешанима 6:1-3). Ако мислиш да су ти родитељи на неки начин неразумни, разговарај с њима отворено и с поштовањем. Они могу озбиљно осмотрити то што кажеш. С друге стране, можеш увидети да имају добар разлог да те у нечему ограничавају. Чак и ако се не слажеш, никада немој заборавити да те они воле и желе ти најбоље. Ради на томе да даље градиш поверење које имају у тебе, и у одговарајуће време добићеш слободу коју желиш. b

„Не иди с њима“

Још од давнина богобојазни млади су често били намамљивани да се придруже својим вршњацима у својеглавом понашању. Соломон је зато подстакао младе: „Маме ли те, сине, грешници, не дај ти да те намаме... не иди с њима“ (Пословице 1:10, 15). Имај на уму овај савет када такозвани пријатељи покушавају да те наговоре да кришом излазиш. Соломон надаље упозорава: „Мудри види зло и уклања се, прости наваљују и налећу у казну“ (Пословице 22:3).

Ако си већ почео кришом да излазиш, престани! Гледано на дуге стазе, само ћеш себи наудити. Кажи својим родитељима шта си радио, и суочи се с било којом казном или било којим ограничењем које ће ти можда наметнути. Ако је неопходно, пронађи себи нове пријатеље — пријатеље који ће на добар начин утицати на тебе (Пословице 13:20). Пронађи себи здравије и мање рискантне облике забаве.

Што је најважније, ради на својој духовности тако што ћеш читати Библију и присуствовати хришћанским састанцима. „Како ће младић очистити пут свој?“ питао је псалмиста. Он одговара: „Владајући се по твојим [Божјим] ријечима“ (Псалам 119:9ДК). Док постепено усмераваш свој ум на оно што је исправно, закључићеш да искрадање може бити забавно и узбудљиво, али није вредно ризика.

[Фусноте]

a Имена су измењена.

b За информације о стицању више слободе, види 3. поглавље књиге Млади питају — практични одговори на њихова питања, коју су објавили Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница.

[Истакнути текст на 27. страни]

„Родитељи ме неће пустити да одлазим на места где моји другови иду... наравно, ја их слажем и одем“

[Слика на 26. страни]

Излажење кришом често води до озбиљних проблема