Пређи на садржај

Пређи на садржај

Дрво које ће вас зауставити

Дрво које ће вас зауставити

Дрво које ће вас зауставити

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ЕКВАДОРА

ДО СРЕДИНЕ децембра у приобалним равницама Еквадора још нису биле пале сезонске кише. Прашина која је прекривала таласаста брда давала је вегетацији нејасан изглед. Због масивних сивих облака који су се надвијали над крајоликом дан је био прилично суморан. Група путника возила се друмом на запад према Тихом океану. Изненада су сви приковали поглед у једно дрво поред друма. Кола су се нагло зауставила. Какво су то дрво они видели?

Дрво гвајакан, и то у пуном цвату! На трен је завладала тишина а онда се чуо усклик: „Предивно! Да ли сте икада видели ову фантастичну боју? Видео сам много дрвећа с розе, љубичастим, црвеним и наранџастим цветовима, али ово дрво их све надмашује — просто је величанствено!“

Након што су се неко време дивили његовој златастој лепоти, путници су се коначно отргли и кренули даље. Нису ни слутили да је то само почетак. Мало даље низ друм наишли су на још једно дрво гвајакан у пуном цвату, а онда на још једно. Изгледало је као да су брда прекривена услед ерупције златне сунчеве светлости! То је била годишња сезона дрвета гвајакан — време када тмурне шуме оживе уз праву експлозију боја.

Међутим, лепота овог дрвета у цвату није ограничена само на једну земљу. Ово дрво, у ствари, природно расте у многим деловима Јужне и Средње Америке. Такође је познато под именима арагванај, гвајакан амариљо, златна труба и трубно дрво, због својих златастих цветова који личе на трубе. Научно име је Tabebuia chrysantha.

Гвајакан такође даје фину грађу од кога се већ годинама прави висококвалитетан намештај. Пошто је због тога ово дрво постало ретко, неке земље су морале да га заштите законом. Тиме се жели осигурати да како домаћи становници тако и посетиоци могу и даље уживати у његовој јединственој лепоти у време цветања, иако цвета свега неколико дана и само једном годишње.

Ван сваке сумње, гвајакан представља живи доказ величине највећег уметника — нашег Величанственог Створитеља, творца ове дивне планете на којој живимо.