Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Човеков најбољи пријатељ?

Према мексичким новинама El Universal, малој деци која су остављена сама с псом прети опасност да их пас уједе. „Скоро увек дете изазове нападе, а пас се само брани“, каже се у том извештају. Једна мексичка болница је за прошлих пет година примила 426 деце коју је ујео пас. Дванаест посто њих било је трајно повређено или унакажено. Извештај подстиче родитеље да уче децу основним правилима која важе за све псе: поштуј њихове играчке, њихову кућицу и посуде за јело; не иди близу пса док једе или спава; немој га вући за реп нити покушавај да га јашеш.

Проблем са самоубиствима у Јапану

Можда због економске стагнације, многи Јапанци кажу да „Јапан као да је изгубио своју сврху“ и да „лута без циља“. Последица тога је „талас самоубистава који траје читаву деценију“, извештава The New York Times. „У друштву у ком је срамота веома изражена, рекордно висока стопа незапослености је од многих створила људе који очајно лутају по цео дан и претварају се како имају неки уносан посао тако што их преко целог дана нема код куће.“ Забринути и посрамљени, неки размишљају да окончају свој живот. „Недостаје нада“, каже др Јукио Сајто. „Људи не снивају о будућности, и све као да полако тоне... Самоубиство је попримило епидемијске размере.“ Изгледа да су постала нарочито популарна самоубиства на прузи. У настојању да умањи њихов број, једна железничка компанија је обојила прелазе преко пруге у светло зелену боју како би се променило расположење особе која размишља о самоубиству и поставила је огледала дуж перона како би особа која жели да скочи под воз застала и размислила. Ова компанија је такође поткресала крошње како би умањила осећај осамљености. Међутим, стручњаци кажу да ће ови напори највероватније бити узалудни уколико се не поправи економска ситуација.

Свађа и брак

Једна нова студија коју је спровео Ендру Кристенсен с Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу открила је да „парови који су мање критични и толерантнији што се тиче њихових разлика имају најуспешније бракове“, каже часопис Time. С друге стране, свађа често само доводи до даљњих свађа.

Довољно се наспавати

„Живимо у друштву које је толико лишено сна да то већ доводи до опасности“, каже психолог Стенли Корен са Универзитета Британске Колумбије. Недостатак сна је нарочито крив за нуклеарну катастрофу на острву Три миље и за изливање нафте са Ексон Валдеза. Канадски часопис Maclean’s извештава да је у Северној Америци поспаност сваке године узрок више од 100 000 саобраћајних несрећа. Др Вилијам Демент, специјалиста за сан на Универзитету Станфорд, упозорава: „Људи не разумеју у потпуности колико им је сна потребно.“ За бољи сан, стручњаци препоручују: вечерајте најмање три сата пре одласка на спавање. Сваког дана лежите и устајте у исто време. Не држите ТВ или компјутер у спаваћој соби. Избегавајте кофеин, алкохол и дуван. Носите чарапе да би вам ноге биле загрејане у кревету. Истуширајте се топлом водом пре спавања. Вежбајте сваког дана — али не непосредно пре одласка на спавање. И на крају, Maclean’s каже: „Уколико не можете да спавате, устаните и радите нешто. Вратите се у кревет тек када се осећате уморно, а онда устаните као и обично.“

Одржавати чистоћу кухиње

„[Обично] белило је ваша најбоља заштита“ од микроорганизама који се скривају у прометној кухињи, кажу канадске новине Vancouver Sun. У овом извештају се нуди неколико предлога: сваког дана припремите раствор од 30 милилитара белила на 4 литре млаке, а не вреле воде. У врелој води белило испарава. Чистом крпом обришите кухињске површине овим раствором. Оставите да се површине осуше. Што дуже белило буде стајало, то ће више микроорганизама бити убијено. Перите судове у врућој води с детерџентом, и затим их темељно очистите тако што ће те их на неколико минута потопити у раствор с белилом. Никакав хемијски талог неће остати на судовима када се осуше. Сваког дана тако перите и дезинфикујте кухињске сунђере, крпе за судове и четке за рибање. А да бисте што је могуће мање загадили храну рукама, темељно перите руке, нарочито испод ноктију.

Угрожени језици

На америчком континенту, Мексико је земља у којој живи највећи број становника који говоре староседелачким језицима. Поред тога је, после Индије и Кине, трећа земља у свету по броју домородачких језика који се још увек говоре. Мексичке новине на енглеском језику, The News, извештавају да многи од ових језика изумиру. Рафаел Товар де Тереса, директор Савета за културу и уметност, објашњава да су од нешто мање од 100 језика којима се у Мексику говорило крајем 19. века остала свега 62. А 16 од тих језика говори мање од 1 000 особа. Једна од забрињавајућих ствари је та што се са изумирањем неког језика губе и домаћи називи биљака, због чега се више не зна како се оне традиционално употребљавају у лечењу болести.

Немојте пити и пливати

Током једне од протеклих година, већина случајева дављења у води у Немачкој била је због „прекомерног конзумирања алкохола“, каже др Клаус Вилкенс, председник Немачког спасилачког удружења. Према медицинском билтену Apotheken Umschau, у Немачкој је 1998. било 477 случајева дављења у рекама, потоцима и језерима. Комбинација алкохола и пливања опасна је због тога што алкохол може ослабити координацију и мишићне функције тела, и може вас навести да прецените своје могућности. Зато спасиоци упозоравају: ’Немојте пити и пливати!‘

Плаћени да убијају инсекте

Министарство шума у држави Утар Прадеш у Индији започело је кампању убијања инсеката у настојању да се спречи да крилати инсекти величине 2,5 центиметара, звани хопло, униште једну шуму од отприлике 650 000 стабала саловог дрвета, извештава The Times of India. Пошто су се инсекти у задње време намножили, угрожен је сам опстанак ове врсте дрвећа. Ови инсекти рију по кори и стаблу, због чега се дрво суши и умире. Министарство шума користи за хватање инсеката методу звану „дрво мамац“. По подручју где се налазе ови инсекти разбаца се кора младог саловог дрвета. Течност која цури из ових парчића привлачи и омамљује инсекте, те их је лакше ухватити. За овај посао су ангажовани локални дечаци, који за сваког инсекта добију 75 пајса (око два цента).

Утученост због пензионисања

Прихватање превремене пензије може имати извесне предности, али се може и лоше одразити на емоционално стање. Бразилске новине Diário de Pernambuco извештавају да су се бивши државни службеници жалили на проблеме који варирају од ’незадовољства, раздражљивости, несигурности и губитка идентитета до депресије и осећаја да им се свет руши‘. Према геријатру Гиду Шашнику, „није ништа необично ако мушкарци који рано оду у пензију траже утеху у пићу или ако жене постану зависне од лекова“. Они који размишљају о томе да оставе посао треба да „избегавају дугове, да промене своје квалификације и траже савет како не би упали у дугове из којих се не могу ишчупати“, каже психолог Граса Сантос.

Сида и земљорадња у Замбији

Продуктивност земљорадње у Замбији угрожена је због брзог ширења сиде у тој земљи. Новине Zambia Daily Mail примећују да је један од најважнијих фактора у земљорадњи рад земљорадника и њихових помоћника. Али већина те радне снаге нестане због сиде. „Када умру земљорадници, смањи се број радника на фармама, а тиме се драстично смањује и продуктивност. Више није сигурно да ли ће породица имати шта да једе, што води до још већег сиромаштва“, извештава Daily Mail. Према Данијелу Мбепи, управнику области Манса у Замбији, решење је да земљорадници ограниче своје полне односе на своје жене. Он је рекао: „Ако се држимо доброг морала, проблем сиде се може контролисати.“