Пређи на садржај

Пређи на садржај

Аорта — пројектантско чудо

Аорта — пројектантско чудо

Аорта — пројектантско чудо

Аорта је много компликованија „цев“ него што су то научници раније увиђали. На први поглед аортин лук подсећа на лук ручке кишобрана. Али то баш и није сасвим тако. Лук аорте није само једноставан дводимензионални лук, већ тродимензионалан, попут полукружног дела неке опруге. Уколико би се поставила на неку равну површину, она би се увртала уоколо и нагоре.

Зашто такав облик? Зато што крв у луку не тече онако како тече вода у реци кад наиђе на неку окуку, већ се крв у аорти ковитла у спиралном облику. С унутрашње стране речне окуке вода тече спорије, те се тако скупља талог. Али на спољашњој страни окуке вода тече брже чак и удуби обалу. У аорти би таква разлика у брзини могла довести до опасног талога на унутрашњем делу лука. Међутим, тиме што потискује крв тако да она тече спирално, аорта смањује овај проблем проузрокујући да крв много равномерније испира зидове крвног суда.

Заиста, аорта је пројектантско чудо! Библијски псалмиста је с добрим разлогом ускликнуо: ’Тако сам дивно саздан‘ (Псалам 139:14).

[Дијаграм на 31. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

АОРТА

[Извор слике на 31. страни]

Крвна зрнца у позадини на странама 24-6 и 31: Lennart Nilsson