Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да га одбијем?

Како да га одбијем?

Млади питају. . .

Како да га одбијем?

„Овог лета се један брат из моје скупштине заљубио у мене. Никада ми се није одиста допадао. Проблем је што нисам знала како да му кажем ’не‘, а да не повредим његова осећања“ (Елизабет). a

„МОЖЕМО ли боље да се упознамо?“ Да ли ти је неки младић већ поставио то питање? Можда си као девојка b била срећна и поласкана — чак и узбуђена! С друге стране, можда си била толико збуњена да ниси знала шта да одговориш.

Када се неко заинтересује за тебе онда могу букнути различита осећања. То је посебно случај када си довољно одрасла за удају, па си због тога у прилици и да одговориш на такву пажњу! c Но ипак, на твоју реакцију ће много утицати то ко ти је упутио такво питање. Ако је он емоционално зрео и ако ти је привлачан, можда ће ти бити лако да одговориш. Али шта ако он очигледно нема квалификације за прикладног супружника? Или шта ако упркос томе што има фине особине, ти једноставно ниси заинтересована за њега?

Узми у обзир и ситуацију једне девојке која се забавља с неким већ неко време, али схвати да не жели с њим да проведе остатак живота. Уместо да раскине, она наставља да излази с њим. „Како да га одбијем?“ пита она.

Када ниси заинтересована

Изгледа да су се у патријархална времена људи венчавали са особом коју су јој изабрали родитељи (Постање 24:2-4, 8). У западним земљама је већина хришћана слободна да сама изабере брачног друга. Библија поставља један услов — да се хришћанин венча „само у Господу“ (1. Коринћанима 7:39).

Да ли то значи да треба да се удаш за било ког верника који се заинтересује за тебе или с којим се забављаш већ неко време? Па, размисли о библијском примеру младе девојке из села Сунама на Средњем истоку. Соломон, њен краљ, видео ју је и много се заљубио у њу. Међутим, када је покушао да је придобије, девојка не само што га је одбила већ је и молила жене с двора које су служиле краља: „Не будите љубав моју, не будите је, док се сама не пробуди“ (Песма над песмама 2:7). Ова мудра девојка није желела да други утичу на њене емоције. Она једноставно није била заинтересована за Соломона, јер је волела једног скромног пастира.

Тиме се они који данас размишљају о браку уче једној важној лекцији: не можеш волети баш свакога. Тако девојка, чак и након што се забавља с неким неко време, можда открије да га не воли. Можда су ова њена осећања заснована на неким приметним слабостима у карактеру те особе. Или можда открије да је он не привлачи. Не би било разборито игнорисати таква осећања. Са̂мо игнорисање неће довести до тога да она нестану. d „Имала сам многе сумње у вези с њим“, рекла је Тамара за младића с којим се забављала. „Не само неке сумњице већ сумње које су ме заиста толико узнемиравале да сам била напета и нервозна кад бих била с њим.“ Касније је схватила да је због ових сумњи најбоље било да прекину везу.

Зашто је тешко рећи „не“

Па ипак, можда је лакше говорити о одбијању младића него то и учинити. Као и Елизабет споменута на почетку, можда се бојиш да га не повредиш. Истина је да треба да будемо пажљиви према туђим осећањима. Библија охрабрује хришћане да се ’обуку у самилосну нежну наклоност‘ и да с другима поступају као што би они волели да се према њима поступа (Колошанима 3:12; Матеј 7:12). Да ли то ипак значи да треба да наставиш с претварањем само зато да не би тог младића разочарала или повредила? Пре или касније он ће несумњиво открити шта ти заиста осећаш, и биће само још болније што ниси била поштена и што си одлагала да рашчистиш ствари. Много би горе било када би се удала за младића само зато што ти га је жао. Сажаљење је лош темељ за изградњу брака.

Можда се ипак носиш мишљу: ’Ако се не удам за њега, можда нећу имати другу прилику.‘ Као што је један чланак у часопису Teen рекао, девојка може да размишља: „Он није ’тај‘, али је барем неко — а ти стварно не желиш да будеш сама.“ Као што је познато, чежња за друштвом је јака. Међутим, исправно удовољавање овој жељи значи више од тога да само имаш некога крај себе. То значи пронаћи некога кога можеш истински да волиш и некога ко може да испуни библијске одговорности брака (Ефешанима 5:33). Зато немој бити брза кад одлучујеш о брачном другу! Многи су зажалили што су се брзо венчали.

На крају, неке могу да наставе са забављањем чак и када је јасно да младић има озбиљне мане. ’Ако му дам још мало времена‘, размишљају оне, ’можда се промени.‘ Да ли је то стварно разумно? Ипак, лоше навике и понашање су често дубоко укорењени и крајње је тешко променити их. А чак и да направи изненадне и драматичне промене, да ли можеш заиста да будеш сигурна да су те промене трајне? У једној таквој ситуацији је девојка по имену Карен мудро одлучила да раскине с младићем када је схватила да немају исте циљеве. „Било је тешко“, признаје она, „јер ме је физички привлачио. Али знала сам да је то права ствар коју треба урадити.“

Рукуј пажљиво

Истина је да одбити некога није лак задатак. То је ситуација у којој се мора поступати пажљиво, као с пакетом у коме се налази нешто крхко. Ево неких предлога који могу бити од помоћи.

Разговарај о томе са својим родитељима или с неком зрелом особом из скупштине. Они ти могу помоћи да разлучиш да ли су твоја очекивања можда мало нереална.

Буди јасна и директна. Не остављај места за сумњу код њега с обзиром на то шта осећаш. Једноставно „не, хвала“ обесхрабриће многе наводне удвараче. Ако је потребно, изрази своје одбијање јачим изразима као што су: „Жао ми је, али ја стварно нисам заинтересована.“ Пази да не оставиш утисак да ћеш можда да промениш мишљење ако је он мало више упоран. Тиме што ћеш му јасно дати до знања да ништа не осећаш према њему спречићеш било какву забуну и олакшаћеш му да савлада своје разочарање.

Уравнотежи поштење с тактичношћу. Пословице 12:18 кажу: „Неко који лакомислено говори као мач пробада.“ Иако је важно бити отворен, Библија каже да наше изјаве морају бити ’љубазне, сољу зачињене‘ (Колошанима 4:6).

Остани при својој одлуци. Добронамерни пријатељи, који вероватно мало знају о разлозима који стоје иза твоје одлуке, могу на тебе вршити притисак да вези даш још једну шансу. Али на крају са својом одлуком мораш живети ти — не твоји добронамерни пријатељи.

Поступај у складу са својим речима. Можда сте раније вас двоје били добри пријатељи и сасвим је природно желети да се ствари тако и наставе. Али то обично није ни практично а ни могуће. Он је почео да гаји извесна осећања према теби. Да ли је реално размишљати да он једноставно може да игнорише та осећања и претвара се као да ничег није ни било? Зато, иако је очигледно боље да се понашате као пријатељи, ако будете редовно разговарали преко телефона или проводили доста времена заједно у друштву, то ће вероватно само повећати његову патњу. То би значило да се играш с његовим осећањима, а то не би било љубазно с твоје стране.

Апостол Павле је храбрио хришћане да ’говоре истину‘ један с другим (Ефешанима 4:25). То је можда тешко, али може обома помоћи да наставите са својим животом.

[Фусноте]

a Нека имена су промењена.

b Иако се овај чланак обраћа девојкама, начела се исто тако примењују и на младиће.

c Опасности од забављања када је неко премлад за то размотрене су у нашем издању од 22. јануара 2001.

d Види чланак „Млади питају... Да ли треба да раскинемо?“ који је изашао у Пробудите се! од 22. јула 1988 /енгл./.

[Истакнути текст на 13. страни]

Не можеш волети баш свакога

[Слика на 14. страни]

Када изражаваш своја осећања буди јасна и директна