Пређи на садржај

Пређи на садржај

Летимичан поглед на рај

Летимичан поглед на рај

Летимичан поглед на рај

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ШПАНИЈЕ

СЛОНОВИ, тигрови и газеле немају обичај да тумарају око напуштених рудника. Површинско откопавање бије глас да предео оставља окрњеним и пустим, неприкладним за заклон егзотичних животиња.

Али у парку природе Кабарсено, у шпанској провинцији Кантабрији, један јединствени експеримент показао је да се чак и најбезнадежнија места могу улепшати и претворити у дослован рај.

Неких 3 000 година Кабарсено је био чувен по својој врло квалитетној руди гвожђа. Келтски рудари открили су да се гвожђе-оксид, који се природно налазио на том подручју, могао лако претворити у гвожђе — неопходан метал за келтско оруђе и оружје. Много векова су и Римљани експлоатисали ове рудне наслаге.

Пошто се руда нашла при површини, древни рудари су мукотрпно пијуцима и лопатама вадили богате зрнасте наслаге, остављајући за собом на стотине каменитих купола у којима није било ни најмање руде. Тако су ненамерно створили упадљиво кршевит предео, који се углавном доводи у везу с кречњачким изданцима које усече пре вода него човечја рука.

Међутим, с доласком индустријске револуције употребљена је модерна машинерија да се демолира оно што је остало од планине да би се открила драгоцена руда која је још увек остала. Коначно, када су булдожери извукли све минерално благо које је планина имала да понуди, рудник је 1989. године затворио своја врата. Само неколико зарђалих машина на улазу у Кабарсено сведоче о његовој индустријској традицији.

Од Месечевог пејзажа до лепог крајолика

Без сумње, лакше је уништити неки предео него га обновити. Незастрашене том чињеницом, локалне власти Кантабрије прихватиле су изазов да створе зоолошки врт од земљишта које је више личило на површину Месеца.

Њихов успех је у начелу зависио од природне моћи земље да се сама излечи, када јој се да довољно за предах. Уз то су и уређивачи земљишта напорно радили да поправе штету која је учињена због вишевековног занемаривања и експлоатације. За неколико година је засађено на хиљаде дрвећа, замењен површински слој тла, ружна улегнућа претворена у привлачна језера, а старе пруге претворене у пешачке стазе. Коначно, на огромном ограђеном земљишту смештене су и посебно одабране животиње како би употпуниле трансформацију.

Шесто хиљада посетилаца, који годишње посете парк природе Кабарсено, очигледно сматрају да се напор исплатио. Многи са узбуђењем кажу: „Ово је рај!“ Реч „рај“ је прикладна реч, јер су је користили древни Персијанци и Грци да би указали на велики, добро наводњен парк нетакнуте лепоте где су животиње могле у релативној слободи да пасу.

У време када је толико природе упропашћено, окрепљујуће је посетити место где је лепота обновљена и уређена. Штавише, оно што је у малој мери постигнуто у Кабарсену добро илуструје за шта је све способна ова дивна планета.

Мрки медведи се сада успињу по стенама које су некада дубили римски рудари. Слонови и газеле пасу на бујним пашњацима који прекривају подручје које су некада оголили копачи. Млади тигрови лудују око гранитних изданака које су несвесно извајали келтски пијуци и лопате. А ова трансформација је постигнута за само неколико година!

Библија обећава да ће једног дана, у складу с Божјом првобитном намером за човечанство, цела планета бити рај (Постање 1:28; 2:15; Исаија 65:17, 22-25; Лука 23:42, 43). Паркови природе као што је Кабарсено не само што нам дају летимичан поглед на то како ће будући рај изгледати већ нас и подсећају да наш Створитељ и те како може испунити такво обећање.

[Слика на целој 23. страни]

[Извор слике на 22. страни]

Све слике: Parque de la Naturaleza de Cabárceno