Пређи на садржај

Пређи на садржај

Они вам могу украсти идентитет!

Они вам могу украсти идентитет!

Они вам могу украсти идентитет!

МЛАДА жена је на својој телефонској секретарици почела да добија безобразне поруке од неколико мушкараца. Затим ју је назвао један човек и рекао јој да се јавља поводом непристојних позива које је она објавила преко Интернета. Али она чак није ни поседовала компјутер. Требало јој је неко време да сазна да је неко злоупотребио њен идентитет у сајбер-простору и дао огласе на Интернету. И не само то већ је варалица из сенке објавио и њену адресу, смернице како доћи до њеног пребивалишта па чак и савет како да се избегне аларм у њеној кући!

Већина нас свој идентитет узима здраво за готово. То смо што смо, и ако се то доведе у питање, можемо и доказати. Међутим, оно што често користимо као доказ нашег идентитета — извод из матичне књиге рођених, идентификациони број, a возачка дозвола, пасош, лична карта и томе слично — може се тако лако фалсификовати или украсти да се појавио један нови термин у криминалистици „крађа идентитета“.

Епидемија преваре

Ова врста криминала је сложена, подмукла и потенцијално разорна. Жртве изненада примећују да неко у њихово име прави огромне рачуне, обмањује зајмодавце и на друге начине пљачка. У неким земљама закон штити жртве од плаћања оваквих рачуна, али ипак оне могу доћи на лош глас и изгубити поверење.

Агенције за спровођење закона, заступници кредитних индустрија и потрошачке групе нашироко потврђују да крађа идентитета ствара губитке од више милијарди долара годишње. Не постоји начин да се тачно утврди колико је људи било жртва крађе идентитета. Један од највећих проблема је тај што могу проћи месеци пре него што она сазна да јој је идентитет украден. Неки ауторитети за спровођење закона сматрају да је у Сједињеним Државама крађа идентитета криминал с највећим порастом. Слични проблеми се појављују и у другим земљама.

Да би ствари постале још горе, лопови знају да је тешко водити истрагу око обмане и да се она ретко кад законски спроводи. „За криминалце је то безлични криминал“, запажа Шерил Смит, специјални иследник. „Жртва је нека банка или робна кућа. Они не размишљају о томе да нашкоде неком појединцу.“

Вреба се ваше име

Крадљивци идентитета обично краду једну или више кључних ствари из ваших личних података, као што су идентификациони број или подаци из возачке дозволе. Затим то користе да би се представили као да сте то ви и отворили кредит на ваше име. Истовремено они преусмеравају наредну документацију на сопствену адресу. Они троше колико год могу и то што је могуће брже. Нећете ни приметити шта се догађа све док агенције за наплаћивање дугова не почну да вас зову.

Како ови бескрупулозни људи краду такве личне податке? То је веома лако. Често почиње сакупљањем личних података које многи људи рутински бележе на својим кредитним молбама или их саопштавају заступницима телемаркетинга. Неки лопови су ’контејнер-гњурци‘ — копају по вашим кантама за смеће за банковним, хипотекарним или кредитним извештајима. Други из вашег поштанског сандучета грабе пошту која је повезана с финансијским стварима. ’Сурфери по раменима‘ јесу лопови који користе камере или двогледе како би посматрали своје жртве док укуцавају бројеве у банкомате или телефоне у јавним говорницама. У неким земљама многе личне информације могу се лако наћи у судовима, у јавној документацији или на Интернету.

Украсти ваш добар глас

Када лопов већ једном поседује ваш идентификациони број, потребно је такође да набави и друге личне податке, као што је датум вашег рођења, ваша адреса и телефон. Поседујући ове информације, а уз то можда и лажну возачку дозволу са сопственом сликом на њој, лопов може да почини злочин. Лопов ће одмах лично или путем поште затражити кредит, представљајући се у ваше име. Он често даје своју адресу уз образложење да се преселио. У журби да издају кредит, они што треба да га овере не проверавају увек информације или адресе.

Дакле, када варалица отвори први рачун, он може овај нови рачун да користи заједно с другим идентификационим информацијама како би деловао веродостојније. То још више олакшава даљње обмане. Сада је варалица чврсто на свом путу да се обогати, и док се тиме бави он уништава ваш кредит и ваш добар глас.

Поправљање штете може бити тешко, дуготрајно и фрустрирајуће. Мари Франк, адвокат из Калифорније, сазнала је колико то може бити тешко када је варалица на њено име задужио око 100 000 долара. „Морала сам да напишем 90 писама и утрошим 500 сати на томе да повратим свој углед“, каже она. „То је борба за поверење које треба да задобијете и за ваш здрав разум... Углавном не знате ко то чини, а починилац никада не бива ухваћен.“

Шта урадити

Ако сте жртва крађе идентитета постоји неколико корака које можете предузети. Препоручује се да најпре у вашем подручју назовете и обавестите одсек при кредитном бироу који испитује преваре те врсте. Затим проследите писмену изјаву и захтев да желите да се с вама ступи у контакт када се у будућности буду оверавали захтеви за кредит.

Затим, поднесите пријаву полицији. Немојте заборавити да затражите копију извештаја од полиције пошто ће вам можда требати да бисте обавестили зајмодавце.

Морате такође обавестити банке и компаније, с којима сарађујете, које обезбеђују кредитне картице. Чак и ако лопов користи украдене информације да би дошао до нових кредитних картица, бићете најбезбеднији уколико обновите све своје кредитне картице. Такође, ако су злоупотребљени ваши текући рачуни и штедни улог, потребно је да отворите нове рачуне. Осим тога, можда је потребно да затражите нове картице за банкомате и нове идентификационе бројеве.

Има ли икаквих решења на видику?

Владе, агенције за спровођење закона и кредитне институције, жуде за решењима која би спречила крађу идентитета. У неким подручјима су донете законске одреднице које овакве делатности проглашавају злочином и које боље штите личне податке. Предложене су и друге високотехнолошке мере безбедности. Ту спадају дигитално енкодирани отисци прстију на картицама, картице за банкомате које препознају отисак длана или глас, картице са уграђеним чипом које могу да ускладиште личне идентификационе податке као што су крвна група и отисци прстију, и картице с траком за потпис који се не може избрисати.

Осим оваквих веома сложених превентивних метода, постоје и практичне ствари које можете предузети да бисте се обезбедили. (Видите оквир „Како да се заштитите од крађе идентитета“.) Уз мало промишљености и брижљивог планирања, можете допринети томе да се смањи опасност од крађе идентитета!

[Фуснота]

a У многим земљама се држављанима и становницима додељује известан идентификациони број. Он се може користити не само за личну идентификацију већ такође и за опорезивање и здравствену негу. У Сједињеним Државама, грађани добијају такозвани број социјалног осигурања. Називи таквих идентификационих бројева разликују се од државе до државе.

[Оквир на 21. страни]

Како да се заштитите од крађе идентитета

● Свој идентификациони број обзнањујте само када је то крајње неопходно.

● Немојте у својој торби или новчанику носити додатне кредитне картице, идентификационе картице, крштеницу или пасош, осим ако је то неопходно.

● Поцепајте одобрене молбе за кредит пре него што их баците. Учините то исто и с банковним обрачунима, телефонским рачунима, признаницама о кредитним картицама и тако даље.

● Заклоните својом руком када укуцавате бројеве у улични банкомат или када користећи своју телефонску картицу обављате телефонске разговоре. ’Сурфери по раменима‘ могу да вребају у близини с двогледом или камером.

● Набавите поштанско сандуче које се може закључати да бисте спречили крађу пошиљки.

● Нове чекове подигните у банци, а не да вам их шаљу поштом.

● Чувајте списак или фотокопију бројева свих кредитних рачуна, и држите то на безбедном месту.

● Никада немојте преко телефона рећи број ваше кредитне картице или друге личне информације осим ако сте у поверљивом пословном односу с том извесном компанијом и ако сте ви први назвали.

● Запамтите своју лозинку. Немојте лозинку чувати на папиру у својој торби или новчанику.

● Ако је могуће редовно чувајте копију вашег кредитног извештаја.

● Затражите да вам се уклони име с рекламних спискова које користе бирои за извештавање о кредиту и они који продужују кредит.

[Слика на 20. страни]

’Сурфери по раменима‘ посматрају своје жртве док укуцавају бројеве на телефонима у јавним говорницама или банкоматима

[Слика на 21. страни]

’Контејнер-гњурци‘ копају по смећу како би украли личне податке