Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли су снови поруке од Бога?

Да ли су снови поруке од Бога?

Гледиште Библије

Да ли су снови поруке од Бога?

КАКО се прича, идеја проналазача Елијаса Хова за дизајн шиваће машине потекла је од једног сна. Композитор Моцарт је рекао да су му многе теме за његову музику дошле у сновима. Хемичар Фридрих Аугуст Кекуле фон Штрадониц исто је тако тврдио да је структуру молекула бензола открио у сну. Ови случајеви нису јединствени. Током историје су многе културе сновима приписивале натприродна својства. У неким се верује да су светови снова и јаве једнако стварни.

Библија садржи неколико извештаја у којима су снови описани као важан извор информација — као облик божанске комуникације (Судије 7:13, 14; 1. Краљевима 3:5). На пример, Бог је преко снова комуницирао са Аврахамом, Јаковом и Јосифом (Постање 28:10-19; 31:10-13; 37:5-11). Вавилонски краљ Навуходоносор примио је од Бога пророчанске снове (Данило 2:1, 28-45). Да ли онда постоји добар разлог за веровање да су чак и данас неки снови поруке од Бога?

Снови од Бога

Из Библије се види да су снови надахнути од Бога увек долазили из неког специфичног разлога. Истина, понекад сањалац није могао одмах да разуме значење сна. Међутим, у многим случајевима је Онај „који открива тајне“ обезбедио објашњење да не би било сумње у вези са значењем сна (Данило 2:28, 29; Амос 3:7). Снови од Бога нису били нејасни и нелогични што често карактерише нормалне сне.

Понекад је Бог користио сне да би заштитио кључне особе приликом извршавања његове намере. Они који су их добијали нису били обавезно Божје слуге. На пример, астролози који су посетили дете Исуса нису се вратили крвожедном Ироду као што је он наредио. Зашто? Зато што су у сну примили упозорење (Матеј 2:7-12). То је Исусовом поочиму Јосифу дало довољно времена да с породицом побегне у Египат, одазивајући се тако на вођство које је такође добио у сну. То је младом Исусу спасло живот (Матеј 2:13-15).

Вековима раније, један египатски фараон је уснио сне о седам здравих класова жита и седам дебелих крава у супротности са седам неразвијених класова жита и седам мршавих крава. Јосиф је уз божанску помоћ исправно протумачио сне: Египат ће доживети седам година обиља након којих ће уследити седам година глади. Због тога што су унапред знали шта ће бити, Египћани су могли да припреме и створе залихе хране. То је помогло да потомци Аврахама остану у животу и да дођу у Египат (Постање 41. поглавље; 45:5-8).

Вавилонски краљ Навуходоносор је такође имао један сан. Тај сан је предсказао успон и пад будућих светских сила које ће директно утицати на Божји народ (Данило 2:31-43). Касније је уснио један други сан који је предсказао његов пад у лудило и опоравак након тога. Овај пророчански сан је имао веће испуњење, оно које прецизно одређује успостављање Месијанског краљевства преко ког ће Бог извршити своју вољу (Данило 4:10-37).

Како је данас?

Да, Бог је с неким људима комуницирао преко снова. Али Библија показује да је то било врло ретко. Снови никада нису били главни облик божанске комуникације. Било је много верних Божјих слугу које никада кроз снове нису добиле поруке од Бога. То што Бог користи снове да би комуницирао с човеком може се упоредити с тиме када је разделио Црвено море. Знамо да је то урадио једанпут, али то сигурно није његов уобичајени начин опхођења с његовим народом (Излазак 14:21).

Апостол Павле је признао да је у његовим данима Божји дух деловао на његове слуге на многе изванредне начине. Он је рекао: „Једноме је посредством духа дата реч мудрости, другоме реч спознања по том истом духу, другоме пак вера по том истом духу, другоме дарови лечења по том једном духу, а другоме вршење моћних дела, другоме прорицање, другоме разлучивање надахнутих израза, другоме различити језици, а другоме тумачење језика“ (1. Коринћанима 12:8-10). Мада божански надахнути снови нису посебно споменути, изгледа да су бројни хришћани примали божански надахнуте снове као један од дарова духа, чиме се испуњавао Јоил 2:28 (Дела апостолска 16:9, 10).

Међутим, апостол је о овим посебним даровима рекао: „Што се тиче дарова прорицања, биће уклоњени; што се тиче језика, престаће; што се тиче спознања, биће уклоњено“ (1. Коринћанима 13:8). Очигледно је да се међу даровима који би били „уклоњени“ налазе и различити облици божанске комуникације. Након смрти апостола Бог је престао да удељује ове посебне дарове својим слугама.

Данас стручњаци још увек покушавају да схвате процес сањања, као и то да ли оно има неку практичну функцију. Библија не баца светло на ова питања. Међутим, онима који упорно у својим сновима траже неку божанску комуникацију, Библија пружа упозорења. У Захарији 10:2 (ДК) она каже: „Врачи... говоре залудне сне.“ Бог такође опомиње да се не траже предсказања (Поновљени закони 18:10-12). У светлу ових упозорења, хришћани не очекују да данас кроз снове приме божанско вођство. Уместо тога, они на снове гледају само као на нешто што се доживљава током спавања.