Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Новој Александријској библиотеци недостају књиге

Велику Александријску библиотеку „познату по томе да је садржавала сву људску мудрост у време Христа,... опустошио је пожар 47. пре н. е. и на крају је нестала у 7. веку наше ере“, запажа The Wall Street Journal. Уз помоћ других арапских земаља и Организације Уједињених нација за просвету, науку и културу, Египат је отворио једну нову библиотеку у Александрији за коју се нада да ће засенити ону стару. „Прва четири спрата налазе се под земљом. Окружена језерцетом у коме се одбијају зраци светла, ова библиотека има 17 лифтова, прозоре који се сами од себе чисте и безбедносни систем толико напредан да може угасити ватру а да при томе не падне ни кап воде на ретке текстове.“ Међутим, наставља Journal, „библиотеци фали један суштински елемент. Књиге“. Ове новине додају да након што је потрошено на милионе долара током многих година изградње, „буџет нове библиотеке за набавку књига тако је мали да шеф библиотеке... Мосен Заран, мора да моли да би добио књиге којима је главна одлика да су бесплатне“. Главни библиотекар није ни тражен, јер „не можемо себи приуштити обезбеђивање плате за таквог човека“, каже г. Заран. У новој библиотеци има места за осам милиона књига.

Фантомски бол

„Људи који су изгубили део тела често доживљавају хроничан бол који на изглед долази од дела тела који недостаје, или осећају нешто у том непостојећем делу тела када их неко додирне по лицу“, извештава часопис New Scientist. „Када део мождане коре више не прима чулне надражаје — услед ампутације или повреде кичмене мождине — суседни нерви обухватају обамрло подручје, буквално га замењујући“, објашњава овај часопис. Он још додаје: „То често доводи до тога да људи осећају део тела који више не постоји или осећају непрестани бол.“

Лош задах и изгледи за запослење

„Није претеривање рећи да је [лош задах] сметња за каријеру“, рекла је за бразилске пословне новине Exame, стоматолог Ана Кристина Колбе. „У екстремним случајевима“, додаје један од главних послодаваца Леандро Кердеира, „људи губе један посао за другим а да никада не схвате у чему је прави проблем“. У једној студији спроведеној у два велика бразилска града, 40 посто анкетираних имали су халитозу, то јест лош задах. Међу најуобичајенијим узроцима били су стрес и храна која није садржавала довољно влакнастих материја. Да би се ублажили симптоми, др Колбе предлаже да такве особе узму неколико дана одмора и једу више поврћа. Као хитну краткорочну меру предострожности, запослени који имају халитозу могу да испирају уста благим раствором водоник-пероксида.

Све већи очај

Између 1950. и 1995, према извештају Светске Здравствене Организације (СЗО) из 105 земаља, просечан број самоубистава је порастао за 60 одсто, извештавају француске новине Le Monde. Др Хосе-Марија Бертолоте, координатор одељења за ментално здравље при СЗО, проценио је да би у 2000. један милион људи могло да почини самоубиство, а додатних 10 до 20 посто би могло покушати да то почини. Међутим, праве цифре би могле да буду много веће. Према извештају, сваке године више људи изврши самоубиство него што страда у свим светским оружаним сукобима заједно. Међу онима између 15 и 35 година старости, самоубиство је „један од три главна узрока смрти“, каже др Бертолоте.

Жртве силовања у Јужној Африци

„У Јужној Африци се годишње почини милион силовања“, извештава часопис World Press Review. То значи да се силовање почини сваких 30 секунди. Овај чланак запажа да „Јужна Африка има највећи број силовања која се заврше убиством“. Тај број је 12 пута већи од оног у Сједињеним Државама, које су следеће на списку, иако Јужна Африка има становништво од само 40 милиона људи. Овај часопис додаје: „У другим земљама, људи могу да вас силују, опљачкају или убију. Али у Јужној Африци ће вас прво силовати пре него што вас убију, напросто само зато што сте се тамо нашли у том тренутку. Силовање се скоро аутоматски одиграва заједно с другим злочинима.“ Такође, „силовање је постало део ритуала свечаног увођења нових чланова у банду“, који затим убијају своје жртве. Међу факторима наведеним у том чланку који доприносе таквом поступању јесте висока стопа злостављања деце и преовладавајуће гледиште да је живот јефтин. Осим тога, једна анкета у Јоханесбургу 1998, „открила је да младићи верују да жене у ствари уживају у томе да буду силоване, али да то скривају, и да ако изађеш негде с девојком имаш право да захтеваш сексуалне односе“, изјављује овај чланак.

Бескрвна хирургија у Јужној Африци

„Алармантно висока стопа сиде навела је један од већих приватних болничких тимова у Јужној Африци да пређе на ’бескрвну медицину и хирургију‘“, извештавају јужноафричке новине The Mercury. Доктор Ефраим Крамер, директор овог програма је рекао: „Наш циљ је да охрабримо медицинаре да пруже медицинску и хируршку негу пацијентима без коришћења крви даваоца.“ Иако најмање 800 лекара у Јужној Африци индивидуално пружа услуге бескрвне медицине и хирургије, ово је први пут да је један тим из болнице одлучио да оствари такав један програм на нивоу земље. Доктор Крамер је рекао да је одзив лекара био „изузетно позитиван“. Часопис The Mercury запажа: „Захваљујући углавном захтевима религиозних група као што су Јеховини сведоци, који одбијају лечење донираном крвљу, развијене су делотворне методе бескрвног лечења.“

Природне капсуле с витамином Ц

Ацерола, позната и као трешња из џунгле, има пречник од само два центиметра. Ипак, ово воће и горког и слатког укуса има 50 пута више витамина Ц од поморанџе, а 100 пута више од лимуна. Студије на Државном универзитету Сан Мартин, у Тарапоту (Перу), показују да 100 грама меснатог дела од најкиселијих лимуна има 44 милиграма аскорбинске киселине, док иста количина ацероле има 4 600 милиграма. Само четири ове природне воћне „капсуле“ обезбеђују дневну количину витамина Ц потребну одраслој особи. Према часопису El Comercio, улажу се напори да се види да ли ацерола, као „лако кварљиво воће“, може да се одгаја у комерцијалне сврхе као замена за коку.

Штетан савет

„Медији и популарни психолози промовишу идеју да је ’давање одушка‘ [гневу] корисна ствар“, запажа часопис Psychology Today. „Али овај савет је више штетан него користан.“ Према психологу с Државног универзитета Ајова, Бреду Бушману, „испољавање гнева у ствари повећава агресивност“. Резултати испитаних који су „давали одушка гневу“ тако што су ударали боксерски џак показали су двапут већу агресивност и окрутност од оних који то нису радили. Чак „особе које су читале чланак о користима давања одушка гневу пре него што су ударале џак, касније су више желеле да ударају џак од осталих“, каже овај чланак. „Уместо да покушавате да се постепено смирите“, каже Бушман, „једноставно сасвим искључите гнев. Бројте до 10 — или до 100 ако је потребно — и гнев ће проћи.“

Највећа озонска рупа

Током септембра 2000, Насин сателит за осматрање озонског омотача регистровао је досад највећу рупу изнад Антарктика. Овако извештавају новине Clarín из Буенос Ајреса (Аргентина). Рупа се појавила над површином од 28,3 милиона квадратних километара, што надмашује претходни рекорд за више од 1 000 000 квадратних километара. Огромна величина ове рупе изненадила је научнике. Др Мајкл Курило из Насе рекао је да ова запажања „повећавају забринутост због крхкости озонског омотача“. Физичар Рубен Пијачентини из Аргентинског националног комитета за активности у свемиру, коментарисао је да иако се ова рупа тренутно налази изнад ненасељеног Антарктика, „може доћи до тога да на крају она пређе преко јужног краја [Аргентине]“. Clarín истиче да озон служи као заштитни омотач који умањује деструктивну моћ Сунчевог ултраљубичастог зрачења.