Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тврђава у Кресту

Тврђава у Кресту

Тврђава у Кресту

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ФРАНЦУСКЕ

ИСТОРИЈСКЕ тврђаве постоје у разним облицима и величинама и служиле су у многе сврхе. Неке су изграђене да би чувале стратешка места, а неке су коришћене као затвори; међутим већина њих су сада туристичка места. Тврђава која се издиже у малом граду Кресту на обали реке Дроме на југоистоку Француске испунила је све те три улоге.

Тврђава у Кресту се види још издалека због своје импозантне величине. Њена североисточна страна је висока 52 метра, што ову тврђаву чини једном од највећих у Француској. С врха се види заиста величанствена панорама подножја планинског венца Веркор, планине Ардеш и долине Рон.

Не зна се тачно како је настала ова тврђава, али првобитно је служила као утврђење. За време албижанског крсташког рата у 13. веку, католичке трупе Симона де Монфорта, уз помоћ католичких бискупа, заузеле су тврђаву. Тада је коришћена као база за борбу против Албижана.

Неколико пута су је током верских ратова (1562-98) нападали протестанти али је никад нису заузели. Године 1633. једва је избегла уништење када је по наредби краља Луја XIII скоро цела разорена изузев најјачих и најутврђенијих делова. Од тада је коришћена као затвор за обичне криминалце и противнике монархије, као и за хугеноте. Време када су затварани ови француски протестанти поклапало се с временом када је Нантски едикт, који је довео до извесног степена религиозне толеранције у Француској, био постепено одбациван. На затворским зидинама се још увек налазе неки графити ових религиозних затвореника.

Данас је торањ у Кресту један историјски споменик који годишње посети у просеку 30 000 посетилаца. Године 1998. он је био укључен у догађаје поводом прославе 400-годишњице Нантског едикта. Његове зидине су ужасан подсетник на то шта се може десити када се дозволи да се развија клима религиозне нетрпељивости.