Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је стварна промена могућа?

Да ли је стварна промена могућа?

Да ли је стварна промена могућа?

„Нико не може принудити друго људско биће да се оно поправи. Промена треба да дође од саме особе и она је мора желети“ (A SIN AGAINST THE FUTURE — IMPRISONMENT IN THE WORLD, ОД ВИВИЈЕН СТЕРН).

КЉУЧ за стварну промену код затвореника налази се у образовању, у промени вредности и погледу на ствари. Без сумње постоје искрени појединци који се залажу за то да образују затворенике и помажу им. Многи затвореници заиста цене добра и племенита дела оваквих људи.

Неки ће тврдити да су затворски системи као целина далеко ван домашаја реформи и да је тешко могуће да се затвореници у таквом окружењу промене. Иако је можда тачно да затвор сам по себи не улива у човека нове вредности, библијска поука је некима помогла да промене свој живот. То показује да је код појединаца промена могућа.

Данас, уз помоћ Библије, неки затвореници предузимају промене које доводе до исправног размишљања и понашања. Како? Тако што слушају библијски савет: „Не обликујте се више према овом систему ствари, него се преобразите обнављањем свог ума, да бисте сами испитали шта је добра и прихватљива и савршена Божја воља“ (Римљанима 12:2). Како се ово постиже?

Улога Библије

Многи верују да религија може одиграти велику улогу у помагању затвореницима да се покају због свих претходних поступака. Наравно, суштински проблем у вези с тим је тај да било која промена у карактеру до које је дошло иза решетака може нестати чим затвореник буде ослобођен. Један затвореник је то овако рекао: „Овде много људи пронађе Христа — али када оду одавде, оставе Христа за собом!“

Искуство је показало да до праве промене мора доћи унутра — у срцу и уму криминалца — и да темељ за то мора да буде искрено покајање за прошло неисправно поступање. Библијски образовни програм може помоћи човеку да сазна шта Бог мисли о злу и зашто је зло неисправно. То му може пружити снажне разлоге да не пожели да и даље иде таквим путем.

Јеховини сведоци воде такав библијски образовни програм у многим затворима широм света и то с предивним резултатима. (Видите 10. страну.) „Пружена нам је помоћ да сазнамо шта Библија говори о сврси живота и о будућим благословима за човечанство“, коментарисао је један затвореник, додајући: „То је једно изванредно образовање!“ Један други је запазио: „Доносимо одлуке које се темеље на Божјем савету... Видимо промене у нама самима. Знамо шта је битно у животу.“

Наравно, потреба за променом протеже се изван затворских зидина. Право решење за затворске кризе лежи у отклањању потребе за затворима. Једна од величанствених библијских истина која је дотакла срца многих затвореника налази се у Божјем обећању: ’Истребиће се који зло чине... Праведници ће држати земљу и довека у њој ће остати‘ (Псалам 37:9, 29).

Када се то догоди, Божја изванредна мерила биће спроведена у дело од стране једне беспрекорне владавине која је пуна љубави а ипак чврста, а то је Божје небеско Краљевство под Христом — владавина за коју су хришћани поучени да се моле (Матеј 6:10). У том новом свету сваки ће становник доживети личну промену учећи Божје изванредне законе. Као никада пре, обистиниће се то да ће „земља бити пуна познања Јехове као што је морско корито пуно воде која га покрива“ (Исаија 11:9). С којим резултатом? Становници који поштују закон тог новог света, „уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:11).

[Оквир⁄Слике на 10. страни]

Уливање наде

Већ више од 20 година, Јеховини сведоци као религиозне слуге добровољно спроводе успешан образовни програм темељен на Библији у савезном затвору у Атланти, (Џорџија, САД). Током тог времена, више од 40 затвореника је примило помоћ и постали су заређени крштени Јеховини сведоци, и такође више од 90 других затвореника извлачи користи из редовног библијског студија.

Пробудите се! је разговарао с неколико учитеља Библије који су несебично радили у том затвору.

◼ Зашто је библијско образовање толико делотворно у подстицању извесних затвореника да промене свој живот?

Дејвид: Многи затвореници су људи којима није пружена љубав, чак ни у детињству. Тако да када сазнају да их Јехова воли и када му у молитви излију своје срце а затим им он одговори на молитве, тада он њима постаје стваран. Њихова срца су подстакнута да му узврате љубављу.

Реј: Један затвореник с којим сам проучавао био је злостављан као дете. Када сам га питао шта га је привукло Јехови, он је одговорио да када сазнате библијску истину, откријете да вас Јехова стварно разуме. То је довело до тога да жели да још више сазна о Богу који је тако пун љубави.

◼ Неки ће рећи да затвореници приступају религији из прикривених потицаја — како би скратили своју пресуду или само да би убили време. Шта вам ваше искуство показује?

Фред: Када затвореници дођу на наше студије, ми у њима не подбуђујемо сентименталност. Ми једноставно проучавамо Библију с њима. Они ускоро сазнају да ће бити поучени о Библији и да је то све што радимо. Било је случајева да су дошли к мени и затражили помоћ у решавању њихових судских случајева. О томе с њима не дискутујем. Зато они који долазе у групу за проучавање и остану известан период јесу они који заиста желе да науче шта Библија каже.

Ник: Једна ствар коју примећујем јесу промене које неки затвореници чине док су још у затвору. Неки од њих су постали крштене слуге и пуно су трпели од осталих у затвору. То је веома тешко за њих. Да их Библија није дирнула у срце они не би били у стању да остану верни под таквим условима.

Израел: Уопште узев то су људи који имају дубоку жељу да уче о Јехови, и они то показују на предиван начин. Може се видети да им то из срца извире.

Џо: Они који постану прави хришћани почињу да схватају зашто су ствари ишле наопако у њиховом животу. Они су такође разумели да постоји нада да се промене — њихово срце је испуњено надом. Сада они могу искрено да учествују у испуњењу Јеховиних обећања за будућност.

◼ Зашто криминалце не може променити сам затворски систем?

Џо: Сврха казненог система није да рехабилитује, већ да криминалце држи подаље од остатка друштва. То је суштина проблема — став затворског система према овим људима.

Хенри: Затворски систем није у стању да промени срце преступника. Већина ових људи ће када изађе поновити свој злочин.

[Слика на странама 8, 9]

Многим затвореницима је пружена помоћ да сазнају истину из Библије