Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тероризам поприма нови изглед

Тероризам поприма нови изглед

Тероризам поприма нови изглед

Када се последњи пут на насловној страни овог часописа нашла тема о тероризму, била је истакнута једна добро позната слика — маскиране убице са оружјем, а у позадини огромна експлозија. Међутим, данас је слика другачија.

У СУМРАК, конвој камиона креће се тихо кроз стамбено насеље. Камиони стају близу школе. Ускоро се тим специјално обучаваних људи с гасмаскама и у заштитним оделима провлачи кроз густо жбуње. Једино што овај тим зна јесте да је током утакмице на школском стадиону експлодирала једна мала направа, избацујући дим од ког је позлило мноштву гледалаца. У сарадњи с локалним интервентним особљем, четири човека опрезно улазе у контаминирану зону да открију шта се догодило. Шта је куљало из те направе? Антракс? Нервни гас?

Полако ходају према месту догађаја, носећи са собом разноврсну опрему за хемијску анализу. Стижу до једне мале просторије где проналазе остатке те експлозивне направе. Њихов задатак је деликатан, захтева се руковање маленом опремом за детекцију и померање тешких предмета.

Ускоро им се маске замагле. Потребно је велико напрезање, чак и за обучене људе. Међутим, за мање од десет минута талог је идентификован. „Пун погодак, у питању је антракс“, потврђује хемичар који је с њима.

Променљиво лице терора

Овај догађај није толико опасан као што звучи. Била је то вежба, провера спремности тима на симулирани напад гасом негде у унутрашњости државе Њујорк (САД). Ова група представља једну од недавно формираних Тимова за заштиту цивила од оружја за масовно уништење. Овакви тимови имају задатак да процене обим и интензитет нове врсте терористичких напада тако што анализирају сумњиве клице, хемикалије или радиоактивне материје.

Овај тим је један од многих широм света који се формирају као одговор на разноразне претње и изазове које са собом носи тероризам. a Инциденти током протеклих година указују на то да су у порасту терористички напади које су починиле независне групе или усамљени екстремисти. Иако су војна постројења и дипломатска представништва још увек на мети многих терориста, неки су проширили свој списак и нападају мање заштићене мете, као што су јавни превоз, спортски догађаји, прометне урбане локације, хотели и туристичка места.

Потврђујући промену у понашању терориста, Портер Гос, председавајући Обавештајног одбора представничког дома САД, запазио је: „Мораћемо с нашег старог начина размишљања о тероризму који финансирају државе да пређемо на виши ниво, на тероризам нове врсте. Све се више суочавамо с тероризмом којег покреће одређен узрочник.“

Овај нови изглед тероризма укључује акције и стратегије које је теже спречити или борити се против њих. У све више случајева терористи су у могућности да користе нову технологију и да се независно финансирају. Часопис USA Today извештава: „Нова компјутерска и комуникациона технологија и њене везе са организованим криминалом све више отежавају борбу против тероризма.“ Овај нови изглед такође укључује и нове мете, присиљавајући новинаре и новинске аналитичаре да скују изразе као што су „сајбертероризам“, „биотероризам“ и „екотероризам“.

Колико је опасно ово ново лице тероризма? Да ли је угрожена и ваша лична безбедност? Постоји ли решење за ову пошаст у виду међународног тероризма? Наредни чланци расветљавају ова питања.

[Фуснота]

a Веома су подељена мишљења о томе шта све сачињава тероризам. На пример у земљама погођеним грађанским ратом, насиље које једна фракција врши над другом може се сматрати било правим ратом било тероризмом, у зависности која се страна пита. У овој серији чланака реч „тероризам“ обично се односи на употребу насиља као средства принуде.

[Оквир/Мапа на странама 4, 5]

(За комплетан текст, види публикацију)

Деценија ТЕРОРИЗМА

1. Буенос Ајрес, Аргентина

17. март 1992.

Ауто-бомба срушила Израелску амбасаду. Погинулих: 29. Повређених: 242

2. Алжир, Алжир

26. август 1992.

Експлозија бомбе на међународном аеродрому. Погинулих: 12. Повређених: најмање 128

3. Њујорк, САД

26. фебруар 1993.

Религиозни екстремисти активирали огромну бомбу испод Светског трговачког центра. Погинулих: 6. Повређених: око 1 000

4. Мацумото, Јапан

27. јун 1994.

Чланови групе Аум Шинрикјо распршили гас сарин у настањеном крају. Погинулих: 7. Повређених: 270

5. Токио, Јапан

20. март 1995.

Чланови групе Аум Шинрикјо унели шест пакета у токијски метро и испустили смртоносни гас сарин. Погинулих: 12. Повређених: више од 5 000

6. Оклахома Сити, САД

19. мај 1995.

Камион-бомба експлодирала код једне савезне зграде. Окривљени су десничарски екстремисти. Погинулих: 168. Повређених: више од 500

7. Коломбо, Шри Ланка

31. јануар 1996.

Етнички терористи улетели у банку камионом пуним експлозива. Погинулих: 90. Повређених: више од 1 400

8. Лондон, Енглеска

9. фебруар 1996.

Ирски терористи активирали бомбу у јавној гаражи. Погинулих: 2. Повређених: више од 100

9. Јерусалим, Израел

25. фебруар 1996.

Бомбаш-самоубица дигао у ваздух аутобус. Осумњичени су религиозни екстремисти. Погинулих: 26. Повређених: око 80

10. Дахран, Саудијска Арабија

25. јун 1996.

Камион-цистерна с бомбом експлодирао близу стамбених објекта војске САД. Погинулих: 19. Повређених: 515

11. Пном Пен, Камбоџа

30. март 1997.

Нападачи бацили четири гранате међу демонстранте. Погинулих: до 16. Повређених: више од 100

12. Коимбатор, Индија

14. фебруар 1998.

Серија експлозија бомби за које су одговорни религиозни милитанти. Погинулих: 43. Повређених: 200

13. Најроби, Кенија и Дар ес Салам, Танзанија

7. август 1998.

Експлозије бомби у амбасадама САД. Погинулих: 250. Повређених: преко 5 000

14. Колумбија

18. октобар и 3. новембар 1998.

Један напад бомбама, а други пројектилима. Мета првог напада био је нафтовод. Погинулих: 209. Повређених: више од 130

15. Москва, Русија

9. и 13. септембар 1999.

Две огромне експлозије разориле две стамбене зграде. Погинулих: 212. Повређених: више од 300

[Извори]

Извор: The Interdisciplinary Center, Herzliya, Israel

Mountain High Maps® Copyright © 1997 Digital Wisdom, Inc.

Victor Grubicy/Sipa Press

[Оквир⁄Слика на 6. страни]

Сајбер-напади

Март 1999: извештаји показују да су компјутери у Пентагону под „координираним, организованим“ нападима наметљиваца. Свакога дана компјутерски систем Министарства одбране САД бележи од 60 до 80 напада хакера.

Средина 1999: у периоду од три месеца, хакери усмерени против владе илегално посећују Web-сајтове које одржава Сенат САД, Федерални истражни биро, америчка војска, Бела кућа и неколико министарстава у Сједињеним Државама.

Јануар 2000: широм света, велике фирме су известиле да су током претходне године потрошиле 12,1 милијарду долара у борби против „економског тероризма“ у виду штетних компјутерских вируса.

Август 2000: један хакер у Уједињеном Краљевству продире у Web-сајтове владиних агенција и локалних власти.