Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ускоро крај тероризму!

Ускоро крај тероризму!

Ускоро крај тероризму!

АУТОБУС у Јерусалиму, савезна зграда у Оклахома Ситију или стамбена зграда у Москви, све то може бити мета тероризма. Иако терористи очигледно желе да пренесу снажну поруку политичарима, војним или привредним лидерима, изгледа да често не постоји никаква веза између тежњи које имају и њихове мете. У многим случајевима мета су обични људи — људи који немају никакве везе са самим идеалима терориста. Зашто онда екстремисти прибегавају тероризму?

Зашто тероризам?

Тероризам је систематичан, предумишљен и прорачунат. Данак у смрти и повреде нису примарни циљ. Такво крвопролиће је средство којим се постиже циљ, део атмосфере шока и страха коју терориста жели да створи да би поткопао ауторитет и да би му саслушали жеље. Осмотрите неке од фактора који стоје иза насилних поступака терориста.

Мржња. „Тероризам... се потхрањује мржњом“, рекао је Луис Џ. Фри, директор Федералног истражног бироа САД. „Они који гаје такву мржњу живе у свету који има примесе фанатизма и завере, и поврх свега све је то уоквирено незнањем.“

Тлачење. „Мора се признати да постоје вође група и земаља чији су неразумни циљеви уништење других култура“, пише Стивен Боуман у својој књизи When the Eagle Screams. „Али је такође јасно и да се велики део тероризма рађа из очаја.“

Фрустрираност. „У многим случајевима... главни мотив терористе јесте стварна фрустрираност на изглед неукротивим политичким, друштвеним и економским силама“, запажа уредник књиге Urban Terrorism.

Неправда. „Тероризам је симптом проблема, а не прави узрок“, запажа Мајкл Шимоф у свом реферату „The Policy of Terrorism“. Он наставља: „Наш дугорочни циљ треба да буде укидање основних друштвених и политичких узрочника тероризма... Док се боримо против тероризма, морамо уложити подједнако велике напоре да бисмо повећали слободу, достојанство, правду и хуманитарне вредности. Једино у случају да ови велики напори буду делотворни, бићемо у стању да укинемо сопствени антитероризам и антитерористичке операције.“

Узроци и историјат тероризма доказују истинитост библијске изјаве: „Човек над човеком влада, да га несрећним учини“ (Проповедник 8:9). Библија је чак прорекла особине које потхрањују тероризам. Она каже: „У последње дане настаће критична времена с којима се тешко излази на крај. Јер људи ће бити самољубиви... без природне наклоности, неприступачни за било какав договор, клеветници, без самоконтроле, брутални, без љубави према доброти, издајници, тврдоглави, надути од поноса“ (2. Тимотеју 3:1-4).

Стварност је таква да људски напори у борби против тероризма, без обзира колико били искрено мотивисани, не могу успешно да се боре с њеним узроцима. Библија реално запажа: „Пут човека није њему у власти, не може човек када ходи да управља корацима својим“ (Јеремија 10:23). Ипак, иако је решење за проблем тероризма изван људске моћи, оно сигурно није и изван Божје.

Решење

Они којима је учињено зло или који су угњетавани и осећају се фрустрирано, могу наћи утеху у сигурном обећању Библије: „Јер у земљи живеће праведни и поштени у њој ће остати. Бездушници ће се истребити из земље, неверници ће се ишчупати из ње“ (Пословице 2:21, 22).

Ово Божје обећање ће се ускоро испунити. За то ће се побринути Његов Владар, Краљ Исус Христ. Једно библијско пророчанство каже о Христу: „Неће по спољашњости судити, нити по чувењу говорити, него ће по правди сиромасима судити и по праву о невољама земље проговорити“ (Исаија 11:3, 4).

Да, Божји Син, Исус Христ, ускоро ће уклонити сву неправду, као и све оне који су одговорни за њу. У Божјем праведном новом систему, тероризам и насиље било које врсте биће ствар прошлости. Тада ће свако на земљи живети у безбедности, без страха да ће га ико повредити (Откривење 21:3, 4).

[Слика на 12. страни]

Библија обећава да ће Бог ускоро уклонити свако тлачење и неправду