Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Мала деца и фрапантна музика

Chicago Tribune саопштава да су деца од седам и осам година изложена музици кроз коју се провлаче псовке, сексуално експлицитни текстови и насиље. „У прошлости су деца од вртића до средње школе имала неку своју ’дечју музику‘“, али „изгледа да данашњи основци слушају исте станице које слушају њихови родитељи или њихова браћа или сестре тинејџери.“ Мада се од издавачких кућа у Сједињеним Државама тражи да на компакт-дисковима с насилним и експлицитним текстовима ставе налепнице са упозорењем, не би ли тиме такве дискове држали подаље од руку деце, оваква музика лако може да се преслушава у за то намењеним слушаоницама у музичким радњама. Дајана Левин, специјалиста за културу медија и децу с колеџа „Вилак“ у Бостону, упозорила је: „Како ствари постају све екстремније, постајемо све мање осетљиви.“

„Свети“ Колумбо?

„Ватикан је под притиском да Кристифора Колумба прогласи свецем“, извештава лондонски The Times. Научници који истражују ватиканску архиву тврде да шпански краљ Фердинанд и краљица Изабела нису финансирали Колумбова путовања, већ папа Инокентије VIII који га је послао на тајну мисију да финансира крсташке ратове и да „придобије душе за хришћанство“. Белешка коју је направио папа Пије IX 1851. делимично каже: „Показаће се са апсолутном сигурношћу да се Колумбо прихватио своје одличне замисли на наговор и уз помоћ ове папске столице.“ Следећи папа, Лав XIII, описао је овог истраживача као „црквеног човека“. Међутим, када се Колумбо вратио у Шпанију 1493, права на његова открића била су приписана шпанском престолу од стране шпанског Борџије, папе Александра VI, који је наследио Инокентија VIII.

Избегавајте дугове

Једна контролна група за потрошаче у Уједињеном Краљевству „покренула је велику кампању Не дозволите да вам се кредит претвори у дуг, да би упозорила људе на опасност од превеликог задужења“, извештава Newstream.com. Према Бироу за фер трговину (OFT), потрошачки кредит је у Уједињеном Краљевству изненада порастао за више од 60 процената у прошле четири године. Штавише, просечна особа сада има отприлике 3 700 долара дуга без покрића. OFT предлаже да урадите следеће пре него што подигнете кредит: „Поштено се запитајте да ли га можете себи приуштити.“ Друго, размотрите више понуда. Многи људи траже повољније цене када нешто купују, али су одмах задовољни с било којом каматом коју им понуди трговац. Упоредите годишње каматне стопе банака или компанија за кредитне картице и видите да ли можете да добијете јефтинији кредит. И треће, ако вас дугови преоптерете, тражите помоћ.

Довитљива рециклажа

Користећи пластичне боце за једнократну употребу, група фармера је направила 8 километара дуг аквадукт близу Трухиља у северном Перуу. Према новинама из Лиме El Comercio, група од 81 фармера добила је парче јаловог земљишта и нашла један извор воде, али није могла себи да приушти да купи цеви потребне да доведе воду до своје земље. Да би се проблем решио, један фармер је предложио нешто друго. Купили су већ употребљене пластичне боце и 14 дана провели секући њихове крајеве и спајајући 39 000 њих у једну цев. Овај аквадукт ће послужити као привремена залиха воде док се не ископа неки бунар.

Фетуси уче и памте

Новинска агенција Ројтерс извештава да „бебе не само да уче док су још у материци већ имају и краткотрајно памћење од 10 минута, као и дуготрајно од 24 часа“. Холандски истраживачи у Универзитетској болници у Мастрихту користили су вибрације и звук да би стимулисали „25 фетуса од 37. до 40. недеље“ и „посматрали њихове реакције на ултразвучном скенеру“. Након обављених првих тестова надражаји су понављани у интервалима од 10 минута и од 24 часа. „Ако је беба померила неки уд у року од једне секунде од почетка надражаја, то се рачунало као позитивна реакција“, каже Ројтерс, али „ако беба није реаговала након четири узастопна стимуланса, то је показивало да је беба почела да препознаје те надражаје.“ Научници су открили да су се након више поновљених тестова, фетуси прилагодили и више нису реаговали на надражаје, што значи да су их запамтили.

Жене и срчана обољења

„На срчана обољења се већ по традицији гледа као на обољења мушкараца, иако од њих сваке године умре исти број и мушкараца и жена“, извештава The Toronto Star. Ове новине наводе да се срчана обољења код жена често прекасно дијагностикују. Симптоми срчаних обољења — водећи узрок смрти у Северној Америци — нису исти код мушкараца и код жена. „Док мушкарци често доживљавају јак бол у грудима који може да се шири ка врату, леђима и раменима, код жена је вероватније да ће имати бол у вилици, отежано дисање и мучнину“, кажу ове новине. Симптоми се најчешће јављају код жена с преко 55 година, када нестану залихе естрогена. „Када он једном потпуно нестане, ми брзо достижемо мушкарце што се тиче срчаних обољења“, каже др Стефани Бристер, кардиохирург у централној болници у Торонту.

Рак плућа код Енглескиња

„Први пут је код Енглескиња број смртних случајева од рака плућа надмашио број смртних случајева од рака дојки, чиме је он постао рак који убија највише жена“, извештава лондонски The Daily Telegraph. Жене које сада умиру од ове болести су оне које су почеле да пуше пре четири деценије, када је та навика била рекламирана као помоћ за губљење килограма. Кампања за истраживање рака у Британији каже да је у прошлих 20 година број смртних случајева од рака дојки опао за 5 посто, док је број смртних случајева од рака плућа порастао за 36 посто. Током истог периода, број мушкараца који су умрли од рака плућа опао је за 31 посто што показује да има мање мушкараца пушача. Професор Гордон Макви, генерални директор ове кампање, примећује да упркос упозорењима „све више младих девојака и младића приања уз ову навику“.

Свежа храна без фрижидера

Изазов је чувати кварљиву храну да остане хладна и свежа без електричног фрижидера. Међутим, једноставан, јефтин проналазак се показао врло успешним у полусувој северној Нигерији. Ствар је у томе да се стави један земљани суд унутар другог, а простор између се попуни влажним песком. Храна се ставља у мањи суд и покрива се влажном крпом. „Топао спољњи ваздух извлачи влагу на површину спољњег суда где она испарава“, каже часопис New Scientist. „Водена пара са собом односи и топлоту, тако да овакво испаравање стално одводи топлоту из унутрашњости суда, све док су песак и крпа влажни.“ Овом методом парадајз и паприке могу остати свежи више од три недеље, а плави патлиџан скоро месец дана. Проналазач овог система „суд у суду“, Мухамед Бах Аба, каже да сељаци сада могу да продају своје производе по потреби, а њихове ћерке, које би иначе свакога дана седеле код куће да би продавале храну, сада могу да иду у школу.

Свет губи две животињске врсте недељно

Свет губи 2 одомаћене животињске врсте сваке недеље, а 1 350 врста је угрожено, кажу италијанске новине Corriere della Sera. Истраживачи из Организације Уједињених Нација за храну и пољопривреду (ФАО) провели су десет година проучавајући 6 500 припитомљених сисара и птица у 170 земаља. Др Кит Хамонд, високи службеник Групе за генетске ресурсе животиња при ФАО, каже: „Ако се нешто не уради, трећина врста које се узгајају нестаће у следећих 20 година.“ Ројтерсов новински извештај из Рима објашњава да је извоз животиња из развијених земаља још погоршао овај проблем. Увезене животиње могу да се спаре с локалним животињама, што доводи до ишчезавања локалних врста. „Проблем је, међутим“, запажа др. Хамонд, „у томе што су ове животиње углавном прилагођене условима живота у земљи из које потичу, и имају потешкоће да се изборе с често суровим животним условима земаља у развоју.“