Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јединствени цветни крај

Јединствени цветни крај

Јединствени цветни крај

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ЈУЖНЕ АФРИКЕ

НАКОН што је класификовао мноштво цвећа из Африке, ботаничар из 18. века Каролус Линеус је описао место њиховог порекла као „тај рај на земљи, Рт добре наде, који је Добротворни Створитељ украсио својим прворазредним чудима“.

Ова такозвана прворазредна чуда налазе се у једном подручју које покрива јужни врх Африке. Холандски насељеници су преовладавајућу вегетацију у том подручју назвали фејнбосх, што значи „фино жбуње“ или „фине шуме“. Пошто реч фејн значи „мали“, то се вероватно односило на малу величину лишћа и биљака као и на виткост стабала која расту у том подручју. С временом је реч фејнбосх постала „фејнбос“. Лишће фејнбошких биљака може бити мало и тврдо, али цвеће се појављује у невероватним величинама, бојама и облицима.

Подручје Фејнбос налази се у једној од главних флора која се много разликује од других у свету — главној флори Рта добре наде. a Иако ова главна флора покрива релативно малу површину, она је дом запањујућој разноликости биљних врста — један извор каже да их има више од 8 550 — од којих се две трећине не могу наћи нигде другде у свету.

Само на планини Тејбл је избројано 1 470 врста биљака! „Ово је“, запажа журнал New Scientist, „више него што се може наћи на целим Британским острвима.“ Међутим, Фејнбос утиче и на друге делове света. Како?

Запањујућа разноврсност

Ако на прозору имате мушкатлу, највероватније негујете потомка једног староседеоца Фејнбоса. Од 250 врста које расту у природи, више од две трећине се налазе на подручју Фејнбоса.

Осим тога, једна трећина од 1 800 врста цвећа које припада породици перуника расте овде, укључујући и више од 72 врсте гладиола које се не могу наћи нигде другде. Што се тиче белих рада и вејхиса, јужни врх Африке има 1 646 врста. b Ту спадају и имортеле, које задржавају своју боју и годинама се користе у аранжирању сувог цвећа.

Међутим, најзначајније обележје Фејнбоса јесте цветница по имену ерика, то јест врес. Веровали или не, од укупно 740 врста вреса у свету, у Фејнбосу има 625!

Медни грм и медојед

Линеус је испитао једну групу цвећа из Фејнбоса које има чудновату разноликост облика. Назвао га је Протеа (члан породице Proteaceae), по грчком богу Протеју за кога се веровало да је узимао различита тела. Свеукупно, из подручја Фејнбос потиче 328 различитих протеа. Како је узбудљиво планинарити на Рту и наићи на великог краља протеа! Његов величанствени цвет је понекад већи од људског лица.

Још једна уобичајена протеа је медни грм. Цветови на овом дрвету су попут пехара и садрже велику количину нектара. Рани становници су имали обичај да тресу цвеће над посудом да би сакупили нектар од ког су кували сируп.

Капски медојед — створење које се може наћи само у области Фејнбоса — такође воли нектар протее. Својим дугачким кљуном и дугачким језиком, медојед исисава нектар који даје биљка, а узвраћа тиме што полен преноси с једног цвета на други — ефикасна служба оплодње. Осим тога, медојед се храни инсектима које привлаче велики цветови. Тако су птица и цвет потребни једно другом да би опстали.

Друга важна партнерства

Неки цветови протее леже близу тла, скривени испод друге вегетације. Мирис тих протеа који подсећа на квасац привлачи мишеве. Набијајући своју главу у цветове, мишеви пију нектар и затим посећују друге протее, преносећи полен који им се накупио на њиховим крзненим лицима. Тако пољски мишеви и протее формирају партнерство за опстанак.

Слично партнерство постоји и између цветова вреса и једне шарене сунчице, која се може наћи само у области Фејнбоса. Пошто имају облик савијених цеви, цветови савршено одговарају кљуну ове птице. Када птица гурне свој кљун да би сисала нектар, њена глава прикупља полен. Вресови који цветају током целе године задовољавају потребе ове птице, а биљци користе услуге опрашивања ове птице. Како је лепо шетати падином и посматрати ово запањујуће узајамно деловање.

Многа друга жива бића су од животне важности за Фејнбос. На пример, лептир Meneris tulbaghia једини је опрашивач 15 врста црвеног цвећа. Једно од овог цвећа је позната диса која украшава планину Тејбл.

Ту су затим неке афричке пацолике кртице које се хране луковичастим корењем биљака које припадају орхидејама, љиљанима и породицама ириса. Пацолике кртице с Рта добре наде носе делове корења у своје јазбине и тамо их чувају. Делићи испадају успут или остају непоједени у јазбини и често пуштају корење и расту.

Стотине биљака из Фејнбоса на свом семењу праве сочне, масне израслине чијем мирису мрави не могу одолети. Пошто их ухвате за ове „ручке“, мрави одвуку семење под земљу. После тога једу сочне израслине али не и тврдо семење. На тај начин је закопано семе заштићено од птица и мишева и касније може да проклија.

Ту су затим муве опремљене дугачким цевчицама, то јест сурлама које излазе из њихових уста. Ове муве су савршени опрашивачи фејнбошких биљака које имају дуге цевасте цветове. Једна мува има сурлу која је дугачка скоро 8 центиметара. Стварно, партнерства су кључна за опстанак Фејнбоса!

Опасно партнерство

„Жалосно је“, каже еколог Т. Ф. Ј. ван Ренсбург у књизи An Introduction to Fynbos, „што је човек, коме је поверено да брине о стварству, у много случајева одговоран за уништавање неких природних станишта.“ У ствари, за релативно кратко време је дошло до огромног опустошења, као што др Пит ван Вејк објашњава: ’У периоду од отприлике 300 година од колонизације, човек је до те мере проредио и променио ниско растиње Фејнбоса да данас постоји само 31 посто првобитног растиња. Тридесет девет фејнбошких врста већ су изумрле, док се стање даљњих 1 033 променило из угрожених на јако ретке.‘

Човекове делатности прете и пресудном партнерству које постоји између животиња и биљака у Фејнбосу. „Еколози“, запажа књига Table Mountain — A Natural Wonder, „тек почињу да схватају замршене односе између животиња и биљака које постоје у Фејнбосу. Ако биљка изумре, хоће ли изумрети и њен опрашивач (глодар, лептир или буба)?“ А шта је с птицама у Фејнбосу? Према биологу из Јужне Африке К. Џ. Скиду, опстанак медоједа је у опасности због њихове „тесне повезаности с врстама протее“.

Такви узнемиравајући извештаји о подручју Фејнбоса су разлог за забринутост. И поред тога, за оне који, попут Линеуса, верују у „Добротворног Створитеља“, постоји и разлог за наду. Они могу бити уверени да ће земља цветати као никада раније када Јехова Бог испуни своје обећање да ће ’све ново начинити‘ (Откривење 21:5).

[Фусноте]

a Земља је подељена на шест главних флора. Фитогеографи их распознају по њиховом карактеристичном биљном животу. Подручје око јужноафричког Рта добре наде чини једну од ових шест главних флора.

b Беле раде припадају породици Asteraceae, а вејхис је локално име за мејсемс из породице месембријантема.

[Мапе на 16. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Подручје Фејнбоса (приказано зеленим)

Планина Тејбл

[Извор]

Mountain High Maps® Copyright © 1997 Digital Wisdom, Inc.

[Слика на 16. страни]

Gladiolus cameus, једна од 72 врсте гладиола које се не могу наћи нигде другде на земљи

[Извор]

Una Coetzee (www.agulhasfynbos.co.za)

[Слика на 16. страни]

Неке протее су веће од људског лица

[Извор]

Nigel Dennis

[Слика на странама 16, 17]

Само на планини Тејбл пронађено је 1 470 различитих врста биљака

[Слика на странама 16, 17]

Цвет имортеле

[Извор]

Nigel Dennis

[Слика на 17. страни]

Једна од многих врста белих рада у Фејнбосу

[Извор]

Kirstenbosch, Cape Town

[Слика на 17. страни]

Meneris tulbaghia је једини опрашивач 15 врста црвеног цвећа

[Извор]

Colin Paterson-Jones

[Слика на 17. страни]

Једна врста протее

[Извор]

National Parks Board of South Africa

[Слика на 18. страни]

Јединствено партнерство између цветова вреса и медоједа

[Извор]

Colin Paterson-Jones

[Слика на 18. страни]

Протеа и Капски медојед су посебни пријатељи

[Извор]

Kirstenbosch, Cape Town

[Слика на 18. страни]

Једна биљка из породице перуника

[Извор]

Kirstenbosch, Cape Town

[Извор слике на 18. страни]

National Parks Board of South Africa