Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли ће Бог чути моје молитве?

Да ли ће Бог чути моје молитве?

Млади питају. . .

Да ли ће Бог чути моје молитве?

„Молим се у вези са свачим, јер је Јехова мој пријатељ и знам да ће ми помоћи ако имам неки проблем“ (Андреа).

МЛАДА Андреа је сигурна да Бог чује њене молитве. Али не мисле сви млади тако. Неки осећају као да су превише далеко од Бога да би му се приближили. Можда се чак питају да ли Бог толико брине о њима да би му биле вредне њихове молитве.

У чему је кључ молитве? Једноставно речено, у томе да се буде прави пријатељ с Богом. Псалмиста се молио: „У тебе се уздају који знају име твоје“ (Псалам 9:11). Како је то код тебе? Да ли довољно добро познајеш Бога да би могао да му повериш своје молитве? Пре него што наставиш даље са читањем, молимо те да покушаш да одговориш на питања из оквира: „Колико добро познајеш Бога?“ На колико питања можеш да одговориш?

КОЛИКО ДОБРО ПОЗНАЈЕШ БОГА? Одговори су на 27. страни.

1. Како се Бог зове и шта његово име значи?

2. Које четири главне Божје особине Библија открива?

3. Шта је био Божји највећи израз љубави према човечанству?

4. Како можемо бити пријатељи с Богом?

5. Када се молимо који исправан став треба да имамо?

Можеш ли барем на нека да одговориш сада пре него што прочиташ овај чланак до краја? Онда ти већ знаш више о Богу него већина људи. Ипак, може бити да твоји одговори откривају да је потребно више да сазнаш о њему, да га упознаш присније (Јован 17:3). Да би то постигао размотри само неколико ствари којима нас Библија учи о „ономе који слуша молитву“ (Псалам 65:2NW).

Бог је стварна особа

Пре свега, Библија нам помаже да схватимо да Бог није нека безлична сила. Он је особа која има своје име, Јехова (Псалам 83:19). На хебрејском то име значи „он проузрокује да постаје“. Он може да постане шта год затреба да би извршио своју намеру. Нека безлична енергија то не би могла да учини! Зато када се молиш, можеш бити уверен у то да не говориш некој апстрактној сили или да причаш у ветар. Ти говориш једној особи, некоме ко може и да те чује и да ти одговори на молитве (Ефешанима 3:20).

Млада Дајана зато каже: „Знам да ће ме Јехова саслушати где год да се налазим.“ Да би имао такво поверење, Бог за тебе мора да буде стваран! „Онај ко приступа Богу мора веровати да он постоји“, каже Библија (Јеврејима 11:6).

Извор мудрости и моћи

Бог стварно може да нам помогне зато што његова моћ улива страхопоштовање. Та моћ је неограничена, што је доказано величином и комплексношћу материјалног свемира. Библија каже да Јехова зна име свакој звезди — иако их има на милијарде и милијарде! И више од тога, он је извор све енергије која је у тим звездама (Исаија 40:25, 26). Зар то није зачуђујуће? А ипак, исто тако је запањујуће што Библија каже да „су то само наговештаји његове моћи!“ (Јов 26:14, Today’s English Version).

Осмотри и Јеховину неизмерну мудрост. Библија каже да су његове мисли ’веома дубоке‘ (Псалам 92:5ДК). Он је створио човечанство и зато може да нас разуме боље него што ми сами себе разумемо (Псалам 100:3). Због тога што постоји „од искона и довека“ он има неограничено искуство (Псалам 90:1, 2). Нема ништа што је изнад његовог схватања (Исаија 40:13, 14).

Како Јехова користи сву ту моћ и мудрост? 2. Летописа 16:9 каже: „Јер очи Јехове гледају по свој земљи да би показао силу своју према онима којима је срце цело према њему.“ Једноставно не постоји проблем који можеш да имаш а да Бог не може да га реши или да не може да ти помогне да се носиш с њим. Млада Кејла се сећа: „Недавно сам се молила Јехови, када смо моја породица и ја пролазили кроз један тежак период, и осећам да нам је помогао да прегурамо све то, проблеме и осећања, што би иначе све било неподношљиво.“ Када се обраћаш Богу онда приступаш извору мудрости. Шта има боље од тога!

Бог правде и љубави

Али по чему знаш да Бог жели да ти помогне? По томе што Јехова није одлучио да буде познат по својој огромној моћи или по својој дубокој мудрости или чак по својој неуздрманој правди. Уместо тога, Јехова је првенствено познат по својој љубави. „Бог је љубав“, каже 1. Јованова 4:8. Та његова велика љубав даје живот нашим молитвама. Највећи израз његове љубави је то што је дао свог Сина као откупну жртву да би ми могли да имамо вечни живот (Јован 3:16; 1. Јованова 4:9, 10).

Пошто је Бог љубав, никада не треба да страхујеш да ће те он игнорисати или да ће према теби поступати неправедно. „Сви [су] путови његови правда“ (5. Мојсијева 32:4ДК). Та Божја љубав према теби јамчи да ће те он слушати. Због тога имамо слободу да му изнесемо своје најинтимније мисли и осећања (Филипљанима 4:6, 7).

Пријатељство с Богом

Заиста, Јехова нас позива да му се обраћамо. Он не жели да буде странац за нас. Баш супротно, кроз целу људску историју Јехова је позивао људе да буду његови пријатељи. Међу онима који су били пријатељи с Богом, који су били угодни његовом срцу, било је и мушкараца и жена, младих и старих. Ту спадају људи попут Аврахама, краља Давида и Марије, Исусове мајке (Исаија 41:8; Лука 1:26-38; Дела апостолска 13:22).

И ти можеш бити Јеховин пријатељ. Наравно, такво пријатељство не значи да на Бога треба да гледаш као на неког духа коме се молиш само кад имаш неку жељу или проблем. Не можемо наше молитве усредсредити само на наше потребе. Ако желимо Божје пријатељство морамо да будемо заинтересовани за његову вољу — не само за нашу — и заправо морамо вршити Божју вољу (Матеј 7:21). Зато је Исус поучио своје ученике да своје молитве усредсреде на ствари које су важне за Бога. Рекао је: „Молите се, дакле, овако: ’Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје. Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи‘“ (Матеј 6:9, 10). Наше молитве морају такође бити пуне хвале и захвалности Богу! (Псалам 56:13; 150:6).

У сваком случају, никада не треба да мислимо да су наше потребе или бриге премале или безначајне да бисмо молили за њих. „Иако се трудим да будем отворен с њим“, каже Стив, „понекад осећам да не треба да досађујем Богу неким баналним стварима.“ Кад год се осећаш тако, покушај да се сетиш онога чему је Исус поучавао своје ученике: „Зар се пет врабаца не продају за два новчића мале вредности? Ипак, ниједан од њих није заборављен пред Богом... Не бојте се; ви вредите више од много врабаца“ (Лука 12:6, 7). Зар то није охрабрујуће?

Онда, лако је видети да што више будеш знао о Јехови, више ћеш бити покренут да му се приближиш у молитви и више ћеш имати поверења у то да Јехова може и да хоће да ти помогне. Дакле, какав треба да буде твој мисаони став када приступаш Богу у молитви? Мораш бити пун поштовања, понизан и несебичан. Мислиш ли да би те неки високи чиновник на земљи саслушао ако би му пришао с неким захтевом поносно и без поштовања? Зато не треба да те изненади што Јехова такође очекује да поштујеш њега и његова мерила пре него што одговори на твоје молитве (Пословице 15:29).

На хиљаде младих је научило да излива своје срце Богу (Псалам 62:9). „Када Јехова одговори на моје молитве“, каже Брет, „то ми подржава уверење да је он још увек ту као мој пријатељ.“ Како је с тобом? Како можеш имати исто такво пријатељство с Богом? Две младе хришћанке су прокоментарисале:

Рејчел: „Да бих Јехови била ближа, осећам да је потребно да дубље проучавам његову Реч и покушавам да развијем чежњу за таквим проучавањем“ (1. Петрова 2:2).

Џени: „Сматрам да што си више запослен службом Јехови то осећаш да си му блискији“ (Јаков 4:8).

Да ли си се икада питао каква је корист од молитве? Једна млада хришћанка је рекла: „Осећала бих се ближе Богу када би ми он причао или ми послао неку поруку.“ Пошто нам Јехова када се молимо не одговара гласом, како нам онда молитва стварно помаже? О томе ће бити говора у неком идућем издању.

[Оквир на 27. страни]

Одговори на питања са 25. стране

1. Јехова. То значи „Он проузрокује да постане.“

2. Љубав, моћ, правда и мудрост.

3. Послао је свог јединорођеног сина, Исуса, да умре у нашу корист.

4. Тако што се не бавимо сопственим потребама, већ се интересујемо за Божју вољу и њено извршавање.

5. Треба да будемо понизни, пуни поштовања и несебични.

[Слике на 26. страни]

Ако проучаваш Библију и учиш из стварства, то ће ти помоћи да боље упознаш Бога