Пређи на садржај

Пређи на садржај

Дрога — зашто је људи користе?

Дрога — зашто је људи користе?

Дрога — зашто је људи користе?

„ИМАО сам 13 година када нас је једне вечери сестра мог најбољег друга позвала у њихов стан. Сви су почели да пуше марихуану. Испрва нисам хтео то да радим, али када су ми више пута понудили на крају сам пробао.“ Тако је Мајкл из Јужне Африке испричао како је дошао у додир с дрогом.

„Потичем из конзервативне породице која се професионално бави класичном музиком. Свирао сам у једном оркестру и један од музичара је обичавао да редовно током пауза пуши марихуану. Упорно ми ју је месецима нудио. На крају сам је пробао и отада сам је редовно користио.“ Тако је Канађанин Дарен почео да користи дрогу.

Обојица су прешла на друге дроге као што су LSD, опијум и стимуланси. Осврћући се уназад, сада као бивши корисници дроге, они признају да је утицај вршњака био основни разлог због ког су почели да користе дрогу. „Никад нисам ни помислио да ћу узимати дрогу“, каже Мајкл, „али ти клинци су били једини пријатељи које сам имао и било је сасвим нормално да радим што и они.“

Подручје забаве

Притисак вршњака свакако игра главну улогу у томе што многи започињу да користе дрогу, а млади су нарочито подложни том притиску. Осим тога, они су изложени примерима идола из света забаве који имају снажан утицај на своје младе обожаваоце.

Индустрија забаве је нарочито заражена коришћењем дроге. Водећи извођачи на музичкој сцени често у одређеној фази своје каријере почињу да користе тешку дрогу. Многе филмске звезде су такође редовни корисници дроге.

Забављачи представљају дрогу као нешто замамно и привлачно тако да младима изгледа неодољиво. Часопис Newsweek је 1996. известио: „Улице Сиетла су препуне младих који су дошли тамо да користе хероин само зато што то ради [рок музичар] Кобејн.“

Дрога се приказује у привлачном светлу у часописима, филмовима и на телевизији. Исто тако неки истакнути креатори у свету моде фаворизују моделе мршавог, испијеног изгледа, чиме се имитирају зависници од дроге.

Зашто неки постају зависници?

Многи други фактори доприносе све већој употреби дроге. Међу њима су разочарање, депресија и недостатак смисла у животу. Додатни разлози су економски проблеми, незапосленост и лош пример родитеља.

Неки који имају проблема у међуљудским односима користе дрогу да би изашли на крај са ситуацијама у друштву. Они верују да дрога повећава њихово самопоуздање, јер чини да се осећају духовитима и симпатичнима. Другима је једноставно лакше да користе дрогу него да прихвате одговорност да преузму контролу над својим животом.

Досада је даљњи разлог због ког се млади окрећу дроги. Што се тиче досаде и недостатка родитељског надзора, књига The Romance of Risk — Why Teenagers Do the Things They Do коментарише: „Дечаци и девојчице долазе из школе у празну кућу. Није ни чудо што су усамљени и што не желе да буду сами. Другови им се придружују, али чак и кад су заједно често им је досадно. Они непрестано гледају телевизију и музичке спотове или лутају по Интернету у потрази за нечим узбудљивим. Пушење, дрогирање и опијање лако могу постати саставни део овог сценарија.“

Раније споменут Мајкл прича о недостатку родитељског надзора код куће: „Мој породични живот је био срећан. Били смо изузетно блиски. Међутим, оба родитеља су радила и нисам имао никакав надзор током дана. Такође, родитељи су нам дали велику слободу. Није било никакве дисциплине. Родитељи нису имали појма да се дрогирам.“

Када постану зависни многи настављају да користе дрогу из једног простог разлога: они уживају у томе. Мајкл, који је свакодневно користио дрогу испричао је како је то утицало на њега: „Био сам у свету снова. Могао сам да побегнем од било ког проблема који сам имао. Никад се нисам осећао угрожено. Све ми је било лепо.“

Још један бивши корисник дроге из Јужне Африке по имену Дик описује какав је утицај на њега имала марихуана када је почео да је користи са 13 година: „Смејао сам се било каквој шали. Све ми је било смешно.“

Упозорења о штетности дроге једноставно не застрашују младе. Они нагињу ка томе да имају став „то се мени неће догодити“. У вези с тим зашто тинејџери игноришу упозорења о штетности дроге по здравље, књига Talking With Your Teenager запажа: „Они су тако отпорни и пуни снаге да не верују да би њихово здравље могло да страда. Тај осећај ’неповредивости‘ је веома уобичајен у време адолесценције. Тинејџери сматрају да су рак плућа, алкохолизам и зависност од тешких дрога нешто што погађа старије људе, а не њих.“ Многи једноставно нису свесни опасности, као што показује популарност дроге екстази. Каква је то дрога?

Екстази и рејв сцена

Дрога MDMA заснована на амфетамину, која је позната као екстази, обично се користи приликом такозваних рејвова, то јест игранки које трају по целу ноћ. Продавци промовишу идеју да је узимање екстазија безбедан начин да доживите еуфорију и плус да имате бескрајно много енергије да играте целу ноћ. Та дрога помаже играчима да сатима играју све док на крају не доживе оно на шта је један писац указао као на „стање слично трансу“. Једна девојка је објаснила зашто је екстази примамљив: „Устрепталост почиње од прстију на ногама обузимајући вас невероватном топлином и љубављу док се полако проширује до главе.“

Скенирање мозга особа које редовно користе екстази пружа опипљиве доказе да то није безопасна дрога као што тврде продавци. Она по свему судећи оштећује нервна влакна у мозгу и смањује ниво серотонина. То оштећење је вероватно трајно. С временом може водити до обољења као што су депресија и губитак памћења. Извештава се и о смртним случајевима међу неким корисницима ове дроге. Такође, многи дилери дроге мешају екстази са хероином да би њихови купци постали зависни.

Колико је лако да се набави?

У многим земљама цена дроге опада како се повећава снабдевање. То нарочито проузрокују политичке и економске промене. Типичан пример је Јужна Африка где су политичке промене довеле до пораста трговине и размене с другим земљама. Због тога, као и због ограничених царинских контрола, порасла је трговина дрогом. Због све веће незапослености приход хиљада људи зависи од продаје законом забрањених дрога. Тамо где има пуно дроге, није далеко ни насиље. Према једном новинском извештају, деца из школа у Хаутенгу (Јужна Африка) — од којих су нека стара свега 13 година — под присмотром су полиције због диловања дроге. Много школа у том подручју је почело да тестира своје ученике да би утврдили да ли користе дрогу.

Који је главни узрок?

Очигледно постоји пуно разлога због којих људи користе дрогу. Али све су то симптоми једног дубљег проблема, главног узрока. Писац Бен Витакер алудирао је на тај узрок рекавши: „Све веће коришћење дроге данас јесте упозоравајући знак слабости и недостатака нашег друштва, поред усамљености и безнадежности, јер зашто би иначе знатан број талентованих и привилегованих људи више волео дрогу него реалност данашњице?“

То је добро питање које нас наводи да схватимо да наше материјалистичко, успехом опседнуто друштво углавном не задовољава наше емоционалне и духовне потребе. Чак ни већина религија не може да задовољи те потребе јер не види главни узрок људских проблема.

Морамо открити тај главни узрок и суочити се с њим да бисмо могли пронаћи једино трајно решење за проблем зависности. Тиме ће се позабавити следећи чланак.

[Слика на 7. страни]

Познате личности понекад приказују коришћење дроге у привлачном светлу

[Слике на 7. страни]

Савремена музичка сцена је преплављена употребом дроге

[Слике на 8. страни]

Дрога екстази је обично доступна на рејвовима

[Извори]

AP Photo/Greg Smith

Gerald Nino/U.S. Customs