Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како ми молитва може помоћи?

Како ми молитва може помоћи?

Млади питају. . .

Како ми молитва може помоћи?

„Молитва ми је помогла да свој живот вратим на исправан пут“ (Брад). a

МНОГИ млади се моле — можда чак и више него што мислиш. Једна Галупова анкета спроведена међу младима од 13 до 17 година у Сједињеним Државама открила је да се 56 посто њих моли пре главног оброка. Једна анкета одраслих младих особа је показала да се 62 посто њих моли сваки дан.

Па ипак, за многе младе молитва је само један бесмислени ритуал или пука рутина. Мало младих има, како то Библија назива, ’тачно спознање о Богу‘ (Колошанима 1:9, 10). Последица тога је да Бог не игра неку велику улогу у њиховом животу. У једној анкети тинејџери су упитани да ли су се икад обратили Богу за помоћ у доношењу неке важне одлуке. Једна девојчица је одговорила: „Увек се обраћам Богу у молитви да ме води у изабирању исправног пута у животу.“ Па ипак, она признаје: „Не могу сада да се сетим ниједне такве одлуке.“ Није ни чудо онда што многи млади не верују да молитва има било какву моћ нити да ће им помоћи!

Ипак, попут Брада цитираног на почетку, хиљаде младих је лично искусило моћ молитве. И ти можеш! Претходни чланак је показао зашто можемо бити сигурни да ће Бог чути наше молитве. b Сада се поставља питање како ти молитва може помоћи? Прво осмотримо како Бог одговара на наше молитве.

Како Бог одговара на молитве

У библијска времена неки верни људи су добијали директне одговоре на своје молитве — чак путем чуда. Примера ради, када је краљ Језекија сазнао да има смртоносну болест он је понизно молио Бога за избављење. Бог је одговорио: „Чуо сам молитву твоју и видео сам сузе твоје. Ево исцелићу те“ (2. Краљевима 20:1-6). И други богобојазни мушкарци и жене исто су доживели да Бог нешто уради за њих (1. Самуилова 1:1-20; Данило 10:2-12; Дела апостолска 4:24-31; 10:1-7).

Међутим, чак ни у библијска времена Божја интервенција није била уобичајена. У већини случајева Бог није неком чудесном интервенцијом одговорио на молитве својих слугу, већ тако што им је помогао ’да се испуне тачним спознањем његове воље у свој мудрости и духовној способности схватања‘ (Колошанима 1:9, 10). Да, Бог је помагао свом народу јачајући га духовно и морално — дајући му мудрост и спознање да доноси паметне одлуке. Када су хришћани били у некој тешкој ситуацији, Бог није обавезно отклонио ту невољу. Уместо тога, он им је давао ’снагу која надилази уобичајену‘ тако да су могли истрајати! (2. Коринћанима 4:7; 2. Тимотеју 4:17).

Слично је и данас, одговор на твоју молитву вероватно неће укључивати нешто драматично. Али као што је то чинио у прошлости, Бог може и теби дати свог светог духа и ојачати те да изађеш на крај с било каквом ситуацијом с којом се суочаваш (Галатима 5:22, 23). Да бисмо то приказали, погледајмо четири специфична начина на која ти молитва може помоћи.

Помоћ у доношењу одлука

Карен се забављала с младићем који је на изглед имао високе духовне циљеве. „Увек би ми говорио да жели да постане старешина у скупштини“, каже она. Све је то лепо звучало. Али „такође је пуно причао о послу који је почео и о свему што ће моћи да ми купи. Почела сам да сумњам у његову искреност“. Карен се молила у вези с тим. „Молила сам Јехову да ми отвори очи и да ми покаже оно што треба да сазнам о њему.“

Понекад је корисно и само то што се молиш, јер ти може помоћи да застанеш и да размислиш о стварима из Јеховиног угла. Али Карен је такође био потребан и практичан савет. Да ли ће добити одговор путем неког чуда? Па, осмотри један библијски извештај о краљу Давиду. Када је сазнао да је његов поуздани пријатељ Ахитофел саветовао његовог издајничког сина Авесалома, Давид се молио: „Уништи Јехова савете Ахитофелове!“ (2. Самуилова 15:31). Али Давид је такође и поступао у складу са својом молитвом. Он је поверио свом пријатељу Хусају следећи задатак: ’Ти ћеш ми уништити савете Ахитофелове‘ (2. Самуилова 15:34). На сличан начин је и Карен поступила у складу са својом молитвом тако што је разговарала с једним зрелим хришћанским старешином који је познавао њеног дечка. Он је потврдио њене страхове: њен дечко слабо духовно напредује.

Карен каже: „То ми је широм отворило очи да видим колика је моћ молитве.“ Нажалост, њен бивши дечко је наставио да тежи за богатством и престао је да служи Богу. „Да сам се удала за њега“, каже Карен, „долазила бих сама на хришћанске састанке.“ Молитва јој је помогла да донесе добру одлуку.

Помоћ у контролисању твојих емоција

„Сву страственост своју излива безумник“, каже Библија у Пословицама 29:11, „али је мудар човек зауздава.“ Проблем је у томе што многи људи данас живе под јаким емоционалним притиском и често изгубе контролу — понекад с катастрофалним последицама. Младић по имену Брајан се присећа: „Имао сам проблема с једним колегом на послу. Једног дана је потегао нож на мене.“ Шта би ти учинио? Брајан се помолио. Он каже: „Јехова ми је помогао да останем смирен и да одвратим колегу од те намере. Спустио је нож и отишао.“ Контролисање емоција помогло је Брајану да не попусти гневу и то му је вероватно спасло живот.

Вероватно ти се неће често дешавати да неко потегне нож на тебе. Али биће много ситуација у твом животу када ће бити потребно да контролишеш своје емоције. Молитва ти може помоћи да останеш смирен.

Помоћ када си забринут

Барбара се сећа да је пре неколико година „пролазила кроз веома тежак период“. Она каже: „Мој посао, породица, пријатељи — изгледало је да ништа не иде како треба. Нисам знала шта да радим.“ Барбара се спонтано молила за помоћ. Али постојао је један проблем. „Нисам знала за шта да молим Јехову“, каже она. „На крају сам се молила за унутрашњи мир. Свако вече сам се молила да ми помогне да се не бринем за свашта.“

Како јој је та молитва помогла? Она каже: „Неколико дана касније, схватила сам да иако моји проблеми нису нестали, нисам више била толико окупирана нити забринута због њих.“ Библија обећава: „Обзнаните своје молбе Богу; и Божји мир који превазилази сваку мисао чуваће ваша срца и ваше мисаоне снаге посредством Христа Исуса“ (Филипљанима 4:6, 7).

Помоћ у приближавању Богу

Осмотри пример младића по имену Пол. „Управо сам се преселио код неких рођака“, каже он. „Једне ноћи сам се нашао у тешкој депресији. Недавно сам завршио средњу школу и недостајали су ми сви моји пријатељи. Сузе су ми кренуле те ноћи док сам се присећао лепог времена које смо провели заједно.“ Шта је Пол могао учинити? Први пут се горљиво помолио. Он каже: „Отворио сам срце и молио Јехову за снагу и унутрашњи мир.“

Какав је био резултат? Пол се сећа: „Следећег јутра сам се пробудио с таквим олакшањем какво нисам осетио никад у животу. Из једног мучног стања ума прешао сам у стање када ’Божји мир превазилази сваку мисао‘.“ Сада када му је срце било мирно, Пол је могао да с много мање емоција гледа на ствари. Убрзо је схватио да „стара добра времена“ на крају крајева и нису била тако добра (Проповедник 7:10). Заправо, „пријатељи“ који су му тако силно недостајали и нису баш добро утицали на њега.

Осим тога, Пол је лично искусио Јеховину бригу. Осетио је истинитост речи из Јакова 4:8: „Приближите се Богу, и он ће се приближити вама.“ За Пола је то била велика прекретница. Био је покренут да Јехову стави испред свега другог у животу и да му преда свој живот.

Разговарај с Богом!

Ова позитивна искуства пружају засигурање да ти молитва може помоћи. Наравно, то је могуће само ако озбиљно настојиш да упознаш Бога и развијаш пријатељство с њим. Нажалост, многи млади одлажу да то учине. Кариса је одгајана у хришћанском дому. Али она признаје: „Мислим да тек задњих пар година у потпуности схватам изузетан значај нашег јединственог односа с Јеховом.“ Брад, поменут на почетку, одгајан је као хришћанин, али је неколико година био одвојен од правог обожавања. „Када сам схватио шта сам изгубио“, каже он, „окренуо сам се ка Јехови. Сада знам колико живот може бити суров и празан без тог односа.“

Међутим, немој чекати да западнеш у кризу да би се приближио Богу. Сада почни да разговараш с њим — и то редовно! (Лука 11:9-13). ’Изливај пред њим срце своје!‘ (Псалам 62:9). Ускоро ћеш схватити да ти молитва заиста може помоћи!

[Фусноте]

a Нека имена су промењена.

b Види чланак „Млади питају... Да ли ће Бог чути моје молитве?“ у издању Пробудите се! од 22. јуна 2001.

[Оквир⁄Слике на 15. страни]

Молитва ти може помоћи:

● Да доносиш боље одлуке

● Да останеш смирен у стресним тренуцима

● Да нађеш олакшање кад си забринут

● Да се приближиш Богу