Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко је антихрист?

Ко је антихрист?

Гледиште Библије

Ко је антихрист?

„ЧУЛИ [СТЕ] ДА ДОЛАЗИ АНТИХРИСТ“ (1. ЈОВАНОВА 2:18).

АКО би вас неко упозорио да је неки опасан криминалац виђен како се упутио ка вашем комшилуку, шта бисте урадили? Вероватно бисте тражили тачне детаље о његовом изгледу и поступцима. Били бисте на опрезу.

Данас постоји једна слична ситуација. Апостол Јован нас је упозорио: „Сваки надахнути израз који не признаје Исуса не потиче од Бога. А то је антихристов надахнути израз за који сте чули да долази, и сад је већ у свету“ (1. Јованова 4:3). Постоји ли такав антихрист, Божји непријатељ и варалица људи, који тренутно угрожава добробит целокупног човечанства?

Јован је израз „антихрист“ употребио пет пута у својим двема посланицама. Он се односи на један ентитет који се супротставља ономе што Библија научава о Исусу Христу и обухвата обмањиваче који се представљају као Христ или као његови посланици. Библија даје поуздане информације о антихристу. Али као што се то понекад догађа са злочинцима, више је пажње посвећено неоснованим извештајима у вези са овим загонетним ентитетом него истини.

Случај погрешног идентитета

Од дана апостола Јована, људи су тврдили да Јованове речи о антихристу упућују на неку специфичну особу. Наводили су разне кандидате за ту позицију. Пре много векова многи су мислили да је римски цар Нерон био тај антихрист. Касније су протестантски реформатори објавили да папство представља антихриста. Бујица мржње и терора коју је излио Адолф Хитлер убедила је многе да је он антихрист. Тај израз се примењивао чак и на немачког филозофа Фридриха Ничеа. А опет, неки други верују да ће антихрист тек доћи и да ће се он појавити у својству препреденог, немилосрдног политичара који ће смерати да завлада светом. Они верују да је дивља звер из 13. поглавља Откривења специфичан извештај о антихристу којег је Јован споменуо. Кажу да ће њен знак „666“ некако идентификовати овог будућег поборника злоће.

Они који унапређују овакве идеје полазе од претпоставке да је Јован указао на само једног антихриста. Али шта показују његове речи? Осмотрите 1. Јованову 2:18: „Као што сте чули да долази антихрист, већ сада су се појавили многи антихристи.“ Да, не један већ су „многи антихристи“ били одговорни за духовно проблематичну ситуацију у првом веку. Данас не постоји само један антихрист већ многи који сачињавају класу антихриста. Они су у колективном смислу навукли духовну пропаст на човечанство (2. Тимотеју 3:1-5, 13). Ко представља антихриста?

Гледајмо на дивљу звер из 13. поглавља Откривења као на једног од антихриста. Апостол Јован је написао: „Дивља звер коју видех беше као леопард, ноге су јој биле као у медведа, а уста су јој била као уста лава“ (Откривење 13:2). Шта ове карактеристике означавају?

Изучаваоци Библије запажају везу између 13. поглавља Откривења и 7. поглавља Данила. Бог је Данилу дао визију о симболичним зверима, међу којима су биле леопард, медвед и лав (Данило 7:2-6). Какво значење им је Божји пророк доделио? Написао је да ове дивље звери симболизују земаљске краљеве или владавине (Данило 7:17). Зато можемо логично закључити да дивља звер из Откривења представља људске владавине. Пошто се ове владавине супротстављају Божјем Краљевству, оне такође сачињавају део антихриста.

Ко још представља антихриста?

Али, ако антихрист није једна особа, шта онда овај израз представља? Када је Божји син ходао земљом, он је имао много непријатеља. Иако је он сада далеко ван њиховог домашаја у физичком смислу, његови данашњи противници се не предају. Запазите ко спада у ове противнике.

Апостол Јован је известио: „Ко је лажов ако не онај ко пориче Исуса као Христа? То је антихрист, онај ко пориче Оца и Сина“ (1. Јованова 2:22). Отпадници и вође кривог обожавања заплићу јасна Исусова учења у чвор религиозне преваре. Такви одбијају библијску истину и шире лажи у име Бога и Христа. Они са својом доктрином о Тројству поричу прави однос између Оца и Сина. Дакле, и они су део антихриста.

Исус је унапред упозорио своје ученике у Луки 21:12: „Ставиће руке на вас и прогониће вас, предаваће вас у синагоге и затворе... због мог имена.“ Од првог века прави хришћани подносе дивље прогонство (2. Тимотеју 3:12). Они који подстичу на такво опхођење делују против Христа. И они су саставни део антихриста.

„Ко није на мојој страни, против мене је, и ко не сакупља са мном, расипа“ (Лука 11:23). Овде је Исус објавио да сви који се противе њему и Божјој намери коју он подупире, спадају у категорију антихриста. Какав крај чека такве?

Шта чека антихристе?

„[Боже] потиреш лажљивце. На крвнике и на варалице мрзи Јехова“, каже Псалам 5:7. Да ли се ово примењује на антихристе? Да. Апостол Јован је написао: „Многе [су] варалице изашле у свет, особе које не признају да је Исус Христ дошао у телу. То је варалица и антихрист“ (2. Јованова 7). Због њихових лажи и превара, Свемоћни Бог ће уништити антихристе.

Како се време извршења те пресуде приближава, прави хришћани не смеју допустити да антихришћанска обмана и притисак, нарочито од стране отпадника, ослабе њихову веру. Јованово упозорење је хитно: „Пазите на себе, да не изгубите оно што смо постигли радом, него да добијете пуну награду“ (2. Јованова 8).

[Извор слике на 20. страни]

Нерон на 2. и 20. страни: љубазношћу Visitors of the Ashmolean Museum, Oxford