Пређи на садржај

Пређи на садржај

Прекидање ланца мржње

Прекидање ланца мржње

Прекидање ланца мржње

„Волите своје непријатеље“ (МАТЕЈ 5:44).

ДАНИМА су лидери две непријатељске земље водили интензивне мировне преговоре. Председник једне моћне индустријске земље је својим присуством подржао те разговоре користећи свој велики утицај и дипломатске вештине у покушају да лидере доведе до договора. Али, на крају су ови мучни напори довели само до још веће невоље. Ове две државе су се за неколико седмица упустиле у „најжешће међусобно насиље у задње две деценије“, како је навео часопис Newsweek.

Мржња и непријатељство широм света између различитих етничких и националних група не умиру упркос најбољим напорима државних вођа. Догађаји испуњени мржњом све су учесталији, и то потхрањивани незнањем, нетрпељивошћу и пропагандом. Међутим, док данашње вође безуспешно трагају за новим и иновативним решењима, пропуштају да увиде да је најбоље решење једно старо решење — старо колико и Проповед на гори. У тој проповеди је Исус Христ охрабрио своје слушаоце да се подложе Божјим путевима. У овом контексту је и изрекао на почетку цитирану реченицу, наиме: „Волите своје непријатеље.“ Овај подстрек не само што је најбоље решења за проблеме повезане с мржњом и предрасудама већ је и једино изводљиво решење!

Скептици одбацују ову мисао о љубави према непријатељима као безнадежно идеалистичку и непрактичну. Међутим, уколико се човек може научити да мрзи, зар онда није разумно претпоставити да се од ње може и одучити? Исусове речи према томе садрже реалну наду за човечанство. Оне показују да је могуће закопати чак и дуготрајна непријатељства.

Погледајте каква је била ситуација у Исусово време међу његовим слушаоцима који су били Јевреји. Они нису морали да негде даље траже непријатеља. Над тим подручјем су владале римске трупе које су подвргле Јевреје тешком порезу, политичкој манипулацији, злостављању и искоришћавању (Матеј 5:39-42). Међутим, неки су чак могли и на своје сународнике гледати као на непријатеље због неких нерешених ситних зађевица које су пустили да их пеку у души (Матеј 5:21-24). Да ли је Исус стварно могао да очекује да ће његови слушаоци волети оне који су их повредили и нанели им бол?

Значење речи „љубав“

Као прво треба да схватите да када је говорио о ’љубави‘ Исус није имао на уму ону врсту наклоности која постоји међу блиским пријатељима. Грчка реч за љубав употребљена у Матеју 5:44 потиче од речи агапе. Ова реч носи мисао о љубави вођеној начелима. Она не мора обавезно подразумевати и срдачну наклоност. Зато што је вођена праведним начелима, оваква љубав покреће особу да тражи оно што је у најбољем интересу других, без обзира на њихово понашање. Зато љубав агапе превазилази лична непријатељства. Сам Исус је показао такву љубав када није призвао зло на римске војнике који су га прибили на стуб, већ се помолио за њих: „Оче, опрости им, јер не знају шта чине“ (Лука 23:34).

Да ли је реално очекивати да ће овај свет масовно и оберучке прихватити Исусова учења и да ће људи почети да воле једни друге? Не, јер Библија показује да ће овај свет и даље стрмоглаво тонути у пропаст. „Зли људи и варалице напредоваће од зла на горе“, прориче се у 2. Тимотеју 3:13. Међутим, појединци могу да прекину ланац мржње када се путем библијског студија темељно упознају с праведним начелима. Извештаји јасно показују да су многи тако научили да се одупру бујици мржње која надире око њих. Осмотрите неколико стварних случајева.

Учимо да волимо

Са својих 13 година, Хосе је био умешан у герилски рат као члан једне терористичке групе. a Поучен је да мрзи људе који су наводно били одговорни за неправду коју је виђао око себе. Његов циљ је био да их елиминише, уколико је то изводљиво. Пошто је видео како многи његови другови гину, Хосе је постао огорчен и осветољубив. Док би правио гранате питао би се: ’Откуд толико пуно патње? Ако постоји Бог, зар он то чак и не примећује?‘ Много пута је плакао, био сметен и депресиван.

Хосе је на крају дошао у контакт с локалном скупштином Јеховиних сведока. На првом састанку на ком је био одмах је приметио атмосферу пуну љубави. Сви су га срдачно и пријатељски поздравили. Касније му је разматрање теме „Зашто Бог допушта зло?“ пружило одговоре баш на она питања која је и сам имао. b

С временом је веће познавање Библије навело Хосеа да изврши потребне промене у свом животу и начину размишљања. Научио је да „ко не воли остаје у смрти. Ко год мрзи... убица је, а... ниједан убица нема вечни живот који остаје у њему“ (1. Јованова 3:14, 15).

Међутим, био је изазов прекинути везе с друговима из терористичке групе. Сваки пут кад је ишао у Дворану Краљевства Јеховиних сведока, они су га пратили. Неке бивше колеге су чак присуствовали на неколико састанака да би видели шта је Хосеа тако променила. Кад су постали сигурни да није неки издајник односно да не представља опасност по њих, оставили су га на миру. Хосе се крстио као Јеховин сведок када је имао 17 година. Убрзо је почео да проповеда на пуновременој основи. Уместо да смишља како ће да убија људе, сада им преноси поруку љубави и наде!

Рушење етничких баријера

Могу ли чланови различитих етничких група срушити баријере мржње које их раздвајају? Осмотрите једну групу Јеховиних сведока на амхарском језику у Лондону. У тој групи има око 35 особа — од којих су 20 њих Етиопљани, а 15 Еритрејци. Они су у миру уједињени у обожавању упркос чињеници да су Еритрејци и Етиопљани недавно водили жесток рат у Африци.

Једном Сведоку Етиопљанину његова породица је раније рекла: ’Никада не веруј Еритрејцу!‘ Али он сада не само што верује сухришћанима који су пореклом Еритрејци већ их ословљава са брате или сестро! Иако ови Еритрејци обично говоре језик тигринја, они су одлучили да науче и амхарски — језик своје етиопске браће — тако да с њима могу проучавати Библију. Какво величанствено сведочанство о снази Божје љубави која је „савршена веза јединства“! (Колошанима 3:14).

Оставити прошлост иза себе

Али шта ако је неко био жртва нехуманог поступања? Зар није нормално да човек гаји непријатељство према онима који га муче? Погледај Манфреда, једног Сведока из Немачке. Шест година је провео у једном комунистичком затвору само зато што је Јеховин сведок. Да ли је икада осетио мржњу према својим тлачитељима или жељу да им се освети? „Не“, одговорио је. У немачким новинама Saarbrüker Zeitung цитиран је где каже: „Чинити неправду или враћати неправду... ствара ланац који увек изнова доводи до нове неправде.“ Манфред је очигледно примењивао следеће библијске речи: „Никоме не враћајте зло за зло... Ако је могуће, колико до вас стоји, будите у миру са свим људима“ (Римљанима 12:17, 18).

Свет без мржње!

Јеховини сведоци не тврде да су савршени у овом погледу. Они често установе да није лако одбацити стара непријатељства и мржње. Захтева се непрекидно, марљиво напрезање како би човек у свом животу применио библијска начела. Али све у свему, Јеховини сведоци су живи пример да Библија има моћ да прекине ланац мржње. Преко програма кућног библијског студија, Сведоци сваке године помажу хиљадама људи да се ослободе окова расизма и нетрпељивости. c (Видите оквир „Библијски савет помаже у одстрањивању мржње“.) Овај успех је предслика онога што ће остварити један светски образовни програм који ће ускоро допринети да се у потпуности искорени мржња и њени узрочници. Тај будући образовни програм ће се спроводити под надзором Божјег Краљевства, то јест владавине над целом земљом. Исус нас је у Господовој молитви поучио да се молимо за то Краљевство, рекавши: „Нека дође краљевство твоје“ (Матеј 6:9, 10).

Библија обећава да ће под надзором те небеске владе „земља бити пуна познања Јехове“ (Исаија 11:9; 54:13). Тада ће се често цитиране речи пророка Исаије испунити на светском нивоу: „[Бог] ће бити народима судија, одабраник многих народа. Од мачева својих коваће раонике и српове од копаља својих; неће више народ мач на народ вадити нити ће се више боју учити“ (Исаија 2:4). Тада ће лично Бог једном засвагда прекинути ужасни ланац мржње.

[Фусноте]

a Није његово право име.

b Видите 8. поглавље „Зашто Бог допушта патњу?“, у књизи Спознање које води до вечног живота, коју су објавили Јеховини сведоци.

c И ви можете имати бесплатан кућни библијски студиј ако ступите у везу с Јеховиним сведоцима у вашем крају или ако пишете издавачима овог часописа.

[Оквир на 11. страни]

Библијски савет помаже да се отклони мржња

„Откуда ратови и откуда борбе међу вама? Зар не долазе одавде, од ваших жудњи за чулним задовољством које се сукобљавају у вашим удовима?“ (Јаков 4:1). Сукоби с другима се често могу уклонити уколико научимо да обуздавамо себичне жеље.

„[Гледајте] с личним занимањем не само на своје сопствене интересе него и на интересе других“ (Филипљанима 2:4). Још један начин да се избегну беспотребни сукоби јесте да интересе других стављамо испред личних.

„Збаци гнев и остави јарост, не дражи се, јер то ка злу води“ (Псалам 37:8). Ми можемо и морамо контролисати своје деструктивне пориве.

„Бог... [је] од једног човека створио све људске нације да пребивају по целој површини земље“ (Дела апостолска 17:24, 26). Нелогично је да сматрамо да смо изнад људи друге расе будући да смо сви чланови исте људске породице.

’Не радите ништа из свадљивости нити из себичности, него у понизности сматрајте друге већима од себе‘ (Филипљанима 2:3). Глупо је да друге гледамо с ниподаштавањем — јер они често имају особине и способности које ми немамо. Ниједна раса нити култура немају монопол над свим што је добро.

„Зато, дакле, док за то имамо погодно време, чинимо добро свима“ (Галатима 6:10). Једноставно преузимање иницијативе у пријатељском наступу и нуђење помоћи другима без обзира на њихову расу или културу, може умногоме допринети да се премости јаз у комуницирању и да се отклоне неспоразуми.

[Слике на странама 8, 9]

Сведоци пореклом Еритрејци и Етиопљани уједињени у миру и обожавању

[Слика на 10. страни]

Манфред, који је преживео комунистички затвор, није себи дозволио да мрзи

[Слика на 10. страни]

Библија може помоћи у рушењу баријера које раздвајају људе