Пређи на садржај

Пређи на садржај

Витална улога очева

Витална улога очева

Витална улога очева

„СВЕ више младих мушкараца жели да преузме активну улогу у одгајању своје деце. Осамдесет и два процента мушкараца који имају између 21 и 39 година изабира радни распоред који им дозвољава да са својом породицом проведу више времена“, кажу канадске новине Toronto Star у погледу једне недавне студије Харвардског универзитета. Према тој студији, у којој је испитано 1 008 мушкараца и жена из Сједињених Држава који имају од 21 до 65 година и више, 71 посто младих мушкараца је рекло да би се „одрекли дела зараде за више времена са својим породицама“.

Зашто многи очеви желе да буду активније укључени у живот своје деце? Дејвид Бланкенхорн, један од оснивача Националне иницијативе за очинство, која унапређује одговорно, предано очинство, запазио је да је у једној анкети из 1994. од 1 600 мушкараца у Сједињеним Државама, 50 посто њих рекло да им њихови очеви нису задовољили емоционалне потребе током њиховог детињства. Многи данашњи очеви не желе да направе исту грешку.

Очеви који су активно укључени у живот своје деце могу на њих имати здрав утицај. Осврћући се на једно истраживање које је објавило Министарство здравља и социјалне помоћи Сједињених Држава, The Toronto Star је рекао да када очеви једу са својом децом, иду заједно на излете и помажу им око домаћих задатака, „код деце и адолесцената има мање проблематичног понашања, док је ниво друштвености и успеха у школи већи“.

Све то указује да је једно уређење за подизање деце данас исто толико практично колико је било и када је први пут записано пре више од три хиљаде година. Оснивач породице је конкретно упутио очеве да буду активно укључени у подизање своје деце (Ефешанима 3:14, 15; 6:4). Очевима је саветовано да у срца своје деце усаде љубав према Богу и да им говоре о Божјим наредбама и заповестима. Бог им је рекао да то раде ’кад седе у кући својој и кад иду путем, кад лежу и кад устају‘ (Поновљени закони 6:7).

Родитељство је заједничка одговорност. Библија саветује децу: „Слушај... поучења оца свога, и наук мајке своје не напуштај“ (Пословице 1:8, курзив наш). Улога оца је витална. Она укључује подршку и поштовање мајке и учествовање у пословима око одгајања детета. То такође захтева и провођење времена у читању и разговору с децом. То испуњава виталну емоционалну потребу деце.

Библија је без сумње најпоузданији извор савета и здравих начела за једну стабилну породицу. Отац који се активно брине за духовне, емоционалне и материјалне потребе своје породице испуњава своју од Бога дату одговорност.